6.6 C
İstanbul
Salı, Mart 19, 2024

Hazır giyim ihracatçıları: “2024 de kolay bir yıl olmayacak”

Hazır giyim ihracatçıları, 2023 yılını Türkiye genelinde...

Textilegence Ocak Şubat 2024 sayısı yayınlandı

Textilegence Ocak Şubat 2024 sayısı yıla dopdolu...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

DeFacto, Yüzde 35 Enerji Verimliliği Sağlıyor

GüncelDeFacto, Yüzde 35 Enerji Verimliliği Sağlıyor

- Haber Sponsoru -

DeFacto, Yüzde 35 Enerji Verimliliği Sağlıyor
DeFacto, Yüzde 35 Enerji Verimliliği Sağlıyor

DeFacto, üretim aşamasından perakende ağına kadar bütün tedarik zinciri boyunca aldığı çevreci tedbirlerle, daha çevre dostu bir üretim yapıyor ve %35 enerji tasarrufu elde ediyor.

Türk hazır giyim ve giyim perakende markalarından DeFacto, daha yeşil bir ekonomi ve doğal kaynakların korunması için çalışmalar sürdürüyor. Firma, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında, doğayı ve kaynakları koruyan uygulamalarını kamuoyu ile paylaştı. DeFacto, özellikle üretim süreçlerinde ve mağazalarındaki su, elektrik ve kağıt kullanım oranlarını önemli derecede azalttığını açıkladı.

Çevre ile ekonomik kalkınma arasında kuvvetli bir ilişki olduğunu söyleyen DeFacto CEO’su İhsan Ateş; “Dolayısıyla bugünün gereksinim ve beklentilerini karşılarken gelecek nesillerin gereksinim ve beklentilerini karşılayabilme olanaklarını da düşünerek hareket etmek gerekiyor” dedi. Ateş DeFacto olarak hem kurumsal hem de 200’ün üzerinde konfeksiyon ana tedarikçileriyle çevre ve toplum üzerinde etkileri en aza indirmek üzere hassasiyet gösterdiklerini kaydetti.

DeFacto 1 milyon üründe yüzde 100 organik pamuk kullandı

İhsan Ateş, tasarımdan kasadaki satış anına kadar tüm süreçlerde çevreci uygulamalar konusunda hassas davrandıklarını açıkladı. “Dünya moda trendlerine uygun olarak tasarladığımız kadın, erkek, çocuk, bebek ve aksesuar kategorisindeki tüm ürün gruplarımızda insan sağlığına önem veriyoruz” diyen Ateş; özellikle çocuk kategorisinde %100 organik pamuktan üretilen konfeksiyonlar hazırladıklarını söyledi. Ateş sözlerini şöyle sürdürdü; “Ürün gruplarımız için 2017 yılında yaklaşık 1 milyon üründe %100 organik pamuk kullandık. Öte yandan organik pamuklu ürün satış adedimiz her geçen yıl artarak devam ediyor. 2015 yılında 65 bin adet olan organik pamuklu ürün satışımız 2016’da 105 bin adede yükselirken 2017 yılında yaklaşık 10 kat artarak 965 bin adede ulaştı.”

Ateş, bu verilere ek olarak susuz üretilen ürünlerden yaklaşık 2 bin ton su tasarrufu sağladıklarını duyurdu. Bu ürünler için yaklaşık 13 milyon adet geri dönüşümlü etiket kullandıklarını belirten Ateş; ürün fiyat etiketlerinin tasarımında değişikliğe giderek %30 daha az kağıt harcadıklarını dile getirdi.

Bin 297 ton karton ve 259 ton ambalaj atık geri dönüşüme gitti

Enerji verimliliği konusunda örnek uygulamalar hayata geçirmeye gayret ettiklerini ifade eden İhsan Ateş; Türkiye’deki mağazalarda metrekare başına aylık elektrik tüketimini 2017 yılında önceki yıla kıyasla %10 azaltmayı başardıklarını belirtti. Ateş; “Mağazalarımızda tercih ettiğimiz düşük elektrik tüketimli iklimlendirme sistemi ve yeni nesil LED armatürleri sayesinde enerji tüketiminde benzer büyüklükteki bir mağazaya kıyasla yüzde 35 tasarruf sağlıyoruz. Ozon Tekstil Genel Merkez binası olmak üzere; Sivas ve Batman’daki fabrikalarımız ile Kıraç’ta bulunan depomuzda aydınlatma amaçlı kullanılan balanslı ampuller ve floresan lambalardan tamamen vazgeçtik. Ortak alanlarda daha iyi aydınlatma sağlayan fotoselli LED armatürlere geçtik” dedi.

Ateş, enerji tüketimin yanı sıra kâğıt, karton ve plastik gibi doğal kaynaklardan elde edilen malzemelerin; verimli kullanılmasını temel çevresel yaklaşım ilkeleri olarak öne çıkardıklarını hatırlattı. Ömrü dolan karton koliler ve ürünlerin paketlendiği plastik ambalaj malzemelerinin; lisanslı atık toplama ve ayrıştırma firmalarına teslim edildiğini açıklayan Ateş, bu sayede 2017 yılında mağazalar aracılığıyla 1297 ton karton ve 259 ton ambalaj atığı geri dönüşüme kazandırdıklarını dile getirdi.

İhsan Ateş, 2017 yılında su tüketiminde de ciddi tasarrufu elde ettiklerinin altını çizdi. DeFacto merkez ofisindeki su tüketiminde 2017 yılında yaklaşık %20 tasarruf sağlandığını belirten Ateş; üretim sürecinde de su tüketiminin minimize edildiğini sözlerine ekledi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler