16.7 C
İstanbul
Perşembe, Nisan 25, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

AB’nin Teknik Tekstiller ve Giyim Eşyaları Ticareti Arttı

GüncelAB’nin Teknik Tekstiller ve Giyim Eşyaları Ticareti Arttı

- Haber Sponsoru -

AB’nin 2015’teki tekstil ihracatında teknik tekstiller ve kadın giyim artış kaydetti.

2015’te en iyi AB ihracatçı performansları teknik tekstiller ve kadıngiyim pazarlarında elde edildi.

AB’nın  (Avrupa Birliği) yapay elyaf ihracatı geçtiğimiz yıllarda hızla arttı ve 2015 yılında %4,5’lik değerde büyüdü. ABD, AB’nin en büyük müşterisi olarak kalmaya devam etse de, AB-28’in ana müşterileri sıralamasında bazı değişiklikler oldu. Dikiş ipliği ve iplik üretim hacmindeki düşüş eğilimine rağmen, 2015’te AB’nin ihracat hacmi değişmedi. %4,8’lik değer artışının, hammadde ithalat fiyatının zayıf Euro karşısında daha pahalı hale gelmesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Dokuma kumaşların ihracatı son birkaç yıldır ilk kez, %0,4 oranında aşağı indi. Avrupa kumaşlarının ana alıcısı ile ilgili olarak, Fas %13,6’lik devamsız sentetik elyaf kumaş satın alma sayesinde,  %2,1’lik değer atışı ile en üstte yer aldı. AB-28 tekstil ihracatçılarının %5,7’sini temsil eden örme kumaş için 2015 biraz zor bir yıl oldu. Bu ihracat değer bazında neredeyse aynı kaldı. Fas ve Tunus hala farklı trendler söz konusu olsa da bu üründe ana alıcı konumundalar.

Halı ihracatında biraz daha yüksek birim fiyatları (%2,1) ile değer bazında %2,6’lık toparlanma oldu. Bu sektör, tekstil ihracatının %4 gibi biraz üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Ana müşteriler ABD ve İsviçre oldu. 2015 yılında, AB’nin bölge dışına ev tekstilleri ihracatı ortalama %4,7 ile rekor bir büyüme kaydetti. %38’inin yatak çarşaflarından oluştuğu bu kategorideki tüm ürünlerin ihracatı %9,2 tırmanma gördü. İsviçre ve ABD halen ev tekstili için iki önemli alıcıdır.

AB’nin tekstil ihracatında teknik tekstiller çok büyük bir payı temsil etmeyi sürdürüyor. Bu değişiklik %5,3 artış olarak yansıdı. Satışın %19’ünü, gelirin de %13,4’ünün elde edildiği ABD, büyük bir farkla ana müşteri oldu.

AB-28’in erkek giyim ihracatı %3,8’lik değer artışı sayesinde hala toplam giyim ihracatın %23’ünü oluşturuyor. Erkek giyimindeki bu durumun yansıması, AB-28’in kadıngiyim ihracatının %6,3 artışı oldu. Bu sektör AB’nin tüm giyim ihracatının %40’dan fazlasını oluşturuyor.

2015 yılında bütün ürün gruplarında ithalat artış gösterdi, en büyük artış teknik tekstiller ve kadıngiyim de oldu.

AB-28’deki tekstil üretimindeki düşüş eğilimi ile birlikte yapay elyaflar için dış talep %6,3 değerinde arttı. Hacim bakımından %28’lik Pazar payı ile Güney Kore hala ana tedarikçi konumunda. Alt faaliyetlerde devam eden daralma nedeniyle, AB’nin iplik ve dikiş ipliği ithalat hacmi hafifçe, %2,4 arttı, ayrıca Euro’nun düşmesine tepkiler hissedildi. Tüm diğer ithal tekstillerde için olduğu gibi, Euro’nun düşüşü bütün dokuma kumaş türlerinde %8,1’lik değer artışı getirdi. Pamuklu kumaşların ithalatı %31’lik oranla aslan payını temsil etti ve %2,4 oranında arttı. AB’nin dokuma kumaş ithalatının %87’si Türkiye, Çin ve Güney Kore gerçekleştirdi. Bu üç ülkeden ithalat sırasıyla %39, %36 ve %12 oranında büyüdü.

AB-28 halı ithalatında pazarda dört ana oyunca öne çıktı; Türkiye, Hindistan, Çin ve Mısır.  %26’lık artışla Türkiye lider tedarikçi olarak yer alırken Mısır ana rakiplerine yenilerek yine dördüncü sırada yer bulabildi.

%58’lik değer ve %65’lik hacim ile AB-28 ev tekstilleri ithalatı %35’lik payla Çin ve %24.2’lik payla Pakistan arasında bölündü. Burada artış %14.9 oldu.

Neredeyse çeşitli teknik tekstil tedarikçilerinden yapılan ithalat cift haneli (ortalama %14.3)büyüdü. %13.8’lik artış ile Çin bu alandaki lider tedarikçi pozisyonunu rahatça sürdürdü.

2015 yılında erkek giyim ithalatı tüm giyim ithalatının %25’ini oluşturacak şekilde 20 milyar Euro’ya ulaştı. Bu ithalat değer açısından %10.7 artış fakat hacim açısından %4,5 düşüş anlamına geliyor. Sonuç olarak, bu eşyaların birim fiyatları ortalama %15,9 oranında yükseldi.

2015’de kadın giyim ithalatı %11,3 artışla 29 milyar Euro’ya çıkarken, bu bütün giyim ithalatının %36’sını oluşturdu. Burada Çin ana tedarikçi olmaya devam etti. 2015 yılında Çin menşeili ithalatın değeri %7.7 arttı.

AB’nin 2014-2015 Tekstil ve Konfeksiyon Dış Ticareti bilgileri Euratex’in 2016/1 bülteninden sağlanmıştır.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler