18.2 C
İstanbul
Perşembe, Nisan 18, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

KARL MAYER Open Hybrid LabFactory Girişimini Destekliyor

ÖrmeKARL MAYER Open Hybrid LabFactory Girişimini Destekliyor

- Haber Sponsoru -

KARL MAYER Open Hybrid LabFactory Girişimini Destekliyor
KARL MAYER Open Hybrid LabFactory Girişimini Destekliyor

KARL MAYER Open Hybrid LabFactory girişimini destekliyor. KARL MAYER , modifiye edilmiş çok eksenli çözgü örme makinesi tedarik ederek Open Hybrid LabFactory girişiminin bir parçası oldu.

Kişisel hareketliliğe duyulan ihtiyaç, büyüyen bir trend ve ilerlemenin bir dinamosudur, ve olmaya devam edecek. Otomobiller için artan dünya çapındaki taleple baş edebilmek için hafif malzemeler ve yeni üretim tekniklerine ihtiyaç duyuluyor. Anahtar teknolojilerin geliştirilmesi için projeler desteklenmeli ve uzmanlar arasındaki işbirliği desteklenmeli. Kamu kaynakları tarafından finanse edilen en son girişimlerden biri, Wolfsburg’da Open Hibrid LabFactor’nin kurulması oldu. Bu araştırma kampüsü 22 Eylül 2016’da esmen açıldı.

Yeni inovasyon merkezinin teknik ekipman ve makineleri içinde KARL MAYER Technische Textilien (Teknik Tekstiller) tarafından sağlanan çok eksenli çözgü örme makinası yer alıyor.

KARL MAYER Open Hybrid LabFactory girişimini destekliyor: doğaya dayanan çok eksenli tekstiller

KARL MAYER Technische Textilien, Open Hybrid LabFactory’yi çok eksenli çözgü örme makinesi ile donattı ve elyaf takviyeli yapıların seri üretilmesinde kuvvet yönüne uyması için bu makine daha da geliştiriliyor. Bunu yapmak için kurulan proje KonText olarak biliniyor. 1 Ocak 2015- 31 Aralık 2018 tarihleri arasında yürütülmesi planlanıyor ve CETEX – Institut für Textil- und Verarbeitungsmaschinen GmbH (Tekstil ve İşleme Makineleri Kar Amacı Gütmeyen Enstitü) ve diğer proje ortakları ile işbirliği içinde yürütülüyor. Bu projenin arkasındaki fikir, cam elyaflarından yapılmış çok eksenli bir tekstilde yük taşıyan karbon elyaflarını çok eksenli çözgü örme makinesi ile ayırmak ve yalnızca doğadaki ağaçlardaki budak deliğinde olduğu gibi, açıkta kalan bölümlerde bir araya getirmekti.

Doğru malzemeyi doğru yerde kullanan bu ilke, ağırlığı bir hayli azaltıyor –  bir araba kaportası için, benzeri bir konvansiyonel bileşenden %25 daha az olabilir. Karbon elyaflarının hacmi ve bunun sonucunda maliyetler de azaltılabilir. Bu tip otomobil kaportalarının üretilmesi, geleneksel CFRP’eri (karbon elyafı takviyeli plastik veya polimer) kullanan yöntemlerden yaklaşık %30 daha ucuzdur. Otomobil kaportalarına ek olarak, farklılaştırılmış, elyaf takviyeli teknoloji kullanarak döşeme parçalarının üretimi de başka avantajlar sunuyor, çünkü düz bileşenler basınçlı kalıplama ile kolaylıkla şekillendirilebiliyor ve görünmeyen bileşenler olarak, A sınıfı olmalarına gerek yok.

Çok eksenli çözgü örme makinesinde elektronik çözgü iplik desenlemenin entegrasyonu

Çok eksenli çözgü örme makinesinin en önemli modifikasyonu örme unsurları ile ilgidir. İki zemin kılavuz çubuğuna ek olarak, ilgili kuvvet yerleştirme modellerinin spesifik karakteristiklerine uyacak şekilde çalışmasını sağlayacak şok (shog) yolları yapısını mümkün kılan, karbon bantları takmak için bir modül entegre edilmek zorundaydı. Aynı zamanda, ‘budak gözü/budak deliği’ gibi üst üste binmiş desenler üzerinde çalışmak mümkün olmalıydı. Bu amaca ulaşmak için, KARL MAYER Technische Textilien mühendisleri dantel makine sektöründe çalışan meslektaşlarının kitabından bir sayfa aldı. Dantel raşel makinelerinin şerit çubuk teknolojisi ve elektronik modelleme ilkesini adapte ederek üstesinden geldiler ve böylece çok eksenli çözgü örme makinesinde kullanılabilir hale geldi.

Şerit çubuklarıyla donatılmış kılavuz çubukları sistemine benzer şekilde; makine iki üretim (shogging) ünitesine sahip bir çözgü işleme shogging modülü ile donatıldı. Shogging üniteleri; aynı zamanda çapraz lapping’de (kıvırma) çalışmak ve karbon elyaf malzemeyi bant kılavuzları vasıtasıyla örme noktasına yönlendirmek için; birbirinin karşısında düzenlenmiştir. Bu kılavuz elemanlarından en fazla 12 tanesi bir blok halinde düzenlenebilir ve tek tek veya belirli gruplar halinde birlikte taşınabilir. Kullanılan tekil motorlu tahrik üniteleri, yük taşıyan karbon bantlarla bölgelerin tasarımı için kapsamlı bir alan sunar; yoğunluk açısından bakıldığında; tek tek iplik kılavuzlarının birbirinden uzaklığıyla ve uzaması kadar yapılabilir; veya katlama (lapping) yapımı söz konusuyla, bu, iki bağımsız shog sırası olan shogging ünitesinin desen kontrollü hareketi ile yapılabilir.

Genel olarak, makinenin maksimum çalışma genişliği kadar büyük shog paths mümkündür. Karbon elyaf bantlar kontrollü bir şekilde bobinlerden çıkarılır ve aktif kontrol sistemi tekdüze bant gerginliğini garanti eder.

Gelecek aşamalar

Yeni çözgü ipliği shogging modülü ile bu çok eksenli çözgü örme makinesi; Open Hybrid LabFactory’de geçen yılın üçüncü çeyreğinde faaliyete geçti. Daha sonra üretilen çok eksenli tekstil, üretim silsilesinin sonraki aşamalarında araştırma için kullanılıyor. Reçine işleme prosesi, özellikle, ipliklerin seçilen alanlarda yoğunlaştığı tekstillerin yeni geometrisine uyarlanmalıdır. Çok eksenli çözgü örme makinesi için de yeni gelişmeler planlanıyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler