16.2 C
İstanbul
Cuma, Mart 29, 2024

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Durak Tekstil ilham verici yenilikleri Texprocess 2024’e taşıyor

Endüstriyel dikiş ve nakış iplikleri üreticisi Durak...

Hazır giyim ihracatçıları: “2024 de kolay bir yıl olmayacak”

Hazır giyim ihracatçıları, 2023 yılını Türkiye genelinde...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Konica Minolta Tekstil Üreticilerinin Rekabet Gücünü Arttırıyor

BaskıKonica Minolta Tekstil Üreticilerinin Rekabet Gücünü Arttırıyor

- Haber Sponsoru -

Konica Minolta Tekstil Üreticilerinin Rekabet Gücünü Arttırıyor
Konica Minolta Tekstil Üreticilerinin Rekabet Gücünü Arttırıyor

Konica Minolta, Türkiye’nin önemli tekstil işletmelerinden İlay Tekstil’e Nassenger 10 ve Nassenger SP-1 dijital baskı sistemlerini tedarik etti.

Dijital baskı sektörünün lider markalarından Konica Minolta, dijital tekstil baskısına dönük çözümleriyle Türk tekstil endüstrisinde hızlı bir gelişme gösteriyor. Özellikle Nassenger serisi ile dikkat çeken firma, tekstilcilere hızlı ve kaliteli baskı sözü veriyor. Konica Minolta çözümlerini tercih eden firmalardan biri de Bursa’nın önde gelen entegre tekstil tesislerinden İlay Tekstil oldu. Rotasyon baskının hakim olduğu sektörde dijital baskıya ilk yatırım yapan firmalardan olan İlay Tekstil, Konica Minolta’dan Nassenger 10 ve Nassenger SP-1 satın alarak başarıyla çalıştırmaya başladı.

Dokuma, örme, boya ve terbiye, baskı ve konfeksiyon alanlarıyla entegre bir yapıya salip olan İlay Tekstil, üretiminin %80’den fazlasını yurtdışına ihraç ediyor.  İşadamı ve Bursaspor Başkanı Ali Ay’ın sahip olduğu firma, geçtiğimiz yıllarda ciddi büyüme rakamları ile gelişimini sürdürdü. Konfeksiyon ve kumaş dahil olmak üzere satışlarının %70’ini baskılı ürünler oluşturan İlay Tekstil, teknolojiye açık vizyonu ile tesisini sürekli geliştirdi. Bu gelişimin bir parçası olarak Konica Minolta yatırımları gerçekleşti.

Geleneksel rotasyon baskıdan dijital baskıya geçişte öncelikle bir fizibilite çalışması yaptıklarını açıklayan İlay Tekstil Fabrika Müdürü Fikri Savaş, şunları söyledi; “Varyant başına 5000 metrelik siparişlerden sonra rotasyon baskı dijital baskıya göre verimli olabilir. Ancak düşen baskı hacmi, artan çeşitlilik, hızlı moda trendi ile, renk, desen ve baskı hazırlık süreçleri nedeniyle baskı birim maliyeti oldukça yüksek kaldı. Buna karşın dijital baskı sunduğu esneklik ve ortadan kaldırdığı hazırlık aşamalarıyla oldukça rekabetçi hale getirdi. Bu nedenle 2010 yılında, Bursa bölgesindeki ilk dijital tekstil baskı yatırımına imza attık. Sonra tesisimizde toplamda 6 adet dijital baskı makinesi ile ürün çeşitliliğimi, hızımızı ve kalitemizi arttırdık.”

Tekstil Baskısında Yeni Güç; Single Pass

Küresel pazarda daha etkili ve hızlı dijital baskı için single pass (tek geçiş) konusunda bir trend olduğunu belirten Fikri Savaş, ITMA 2015 fuarında Konica Minolta çözümlerini yakından incelediklerini açıkladı. “Konica Minolta bize en uygun çözümü teklif ettiği için Nassenger 10 ve Nassenger SP-1 yatırımını 2016 yılında gerçekleştirdik” diyen Savaş, bu süreçte Japonya’ya giderek makineyi ve üretimi yakından incelediğini belirtti. Savaş; “Konica Minolta da, Türk tekstil pazarında single pass ile büyümek istiyordu, iki firmanın gönüllülüğü başarılı bir yatırıma dönüşmüş oldu. Dijital baskı alanındaki bu gelişmeden kaçış yok, aksi takdirde rekabet edemeyiz” diye konuştu.

Yüksek çözünürlük ve hızı buluşturan Nassenger 10 ve Nassenger SP-1 inkjet baskı makinelerinin birbirini tamamlayacak şekilde çalıştığını söyleyen Fikri Savaş; “Birinden aldığımız numuneyi başarıyla diğerinde başarılı şekilde toplu olarak üretebiliyoruz. Yüksek verimliliğe sahip Nassenger 10, saatte 580m2 baskı hızına sahip. Saatte 2000/3000m2’lik baskı hızları içinse Nassenger SP-1 ideal bir çözüm olarak kendini ispatladı. Yatırım sonrasında aldığımız sonuçlar bizleri son derece memnun etti” şeklinde konuştu. Elde ettikleri başarılı sonuçlar nedeniyle tüm baskı süreçlerini dijitale dönüştürme yolunda ilerlediklerini kaydeden Savaş, bunun için hem tesislerini hem de çalışanlarını hazırladıklarını belirtti.

Konica Minolta Nassenger 10 ve Nassenger SP-1

Baskı kafalarında tıkanmanın üretim duruşlarına ve hatalara neden olabileceğini hatırlatan Savaş, Nassenger 10 ve Nassenger SP-1’de tıkanan bir nozul olması durumunda diğer yan nozulların daha büyük tanecik bırakarak üretimi aynı kalitede devam ettirdiğini vurguladı. Tek bir kaynaktan komple yatırım yapmanın önemli olduğunu söyleyen Savaş; “Makine, baskı kafası ve boyaların tümü tek bir kaynaktan, yani Konica Minolta’dan temin edildi. Dolayısıyla bir sorun çıktığında tek muhatabımız onlar. Konica Minolta’nın teknik ekibi bütün isteklerimize en hızlı şekilde yanıt vererek, üretimde durmaları en aza indiriyor.”

Pazarın hızlı bir üretim, kaliteli ürün ve iyi bir fiyat istediğini belirten Fikri Savaş, dijital baskıda Konica Minolta yatırımı ile daha da güçlendiklerinin altını çizdi. Savaş sözlerini şöyle bitirdi; “Eskiden bir ürünün teslimatı 10 gün ile 2 haftayı bulurken, şimdi Nassenger SP-1 ile basılıp teslim edilmesi her şey yolunda gittiğinde en fazla 3-5 günde gerçekleşiyor. Kalite ise rotasyonun üzerinde renk ve desen zenginliğine ulaşıyor. Esnek üretim ve hazırlık aşamalarının ortadan kalkması fiyatlarımızı rekabetçi hale getirdi. Kısaca yeni fırsatlara kapı açan bir yatırım gerçekleştirdik.”

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler