17.1 C
İstanbul
Perşembe, Mart 28, 2024

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Durak Tekstil ilham verici yenilikleri Texprocess 2024’e taşıyor

Endüstriyel dikiş ve nakış iplikleri üreticisi Durak...

Hazır giyim ihracatçıları: “2024 de kolay bir yıl olmayacak”

Hazır giyim ihracatçıları, 2023 yılını Türkiye genelinde...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Marzoli FT60 ve FT70: Önde Gelen Fitil Teknolojisi

EğirmeMarzoli FT60 ve FT70: Önde Gelen Fitil Teknolojisi

- Eğirme Haber Sponsoru -

Marzoli FT60 ve FT70: Önde Gelen Fitil Teknolojisi
Marzoli FT60 ve FT70: Önde Gelen Fitil Teknolojisi

Modern bir iplikhanede az sayıda makine fitil makinesi kadar önemlidir. Sağlam ve güvenilir bir fitil makinesi üretmek kolay bir iş değildir ve üretilen iplik numarasına, iplik makinesindeki binlerce iğe bağlı olarak mutlaka iplik üretimini destekleyebilmelidir. Kısa kesikli elyafların eğrilmesi için her yıl dünya çapında 150’den fazla fitil makinesi ile tam hat satan tek Avrupalı üretici olan Marzoli, en iyi teknolojiyi seçmek isteyenler için ideal referans konumunda. Yeni FT60 ve FT70 fitil makineleri, verimlilik, güvenilirlik ve kalite için en iyi sonuçları veren ileri teknoloji çözümü temsil ediyor. Bu makale, bu makinelerin teknik ve teknolojik açıdan sunumunu amaçlıyor.

Tahrik Sistemi

FT60 v e FT70; çekme sistemi, fitil makineleri, iğler ve bobin rayları için bağımsız tahriklerle çalışıyor. Her tahrik, bobin oluşumunda yer alan tüm hareketlerin mükemmel bir şekilde senkronize edilmesini sağlayan merkezi işlemci (CPU) tarafından koordine ediliyor.

İğ ve fitil tahrikleri, buradaki grup tahrik ünitesi dişli kayışlarla iletilir. Geleneksel makinelerde iğler bir motorla hareket ettirilir, uzun bir şaft vasıtasıyla konik dişliler hareketi iletir,  kasnak ve kayış tahrik edilir, sonuçta fitili ve iğleri döndürür. Grup tahrikleri, bu iletim sistemlerini büyük ölçüde basitleştirmeyi mümkün kılıyor. Her tahrik, birkaç motordan oluşuyor, her biri sınırlı sayıda iğ/fitili tahrik eder. Her motor, bir kasnak aracılığıyla doğrudan iğ/fitil’e hareket ileten dişli kayışları tahrik eder. Şaft, dişli kutularını ve konik dişliler ortadan kalkar.

Marzoli grup tahrikleri ile şunları yapmak mümkündür;

  • Bakım maliyetlerini düşürür; Daha az iletim bileşenine ihtiyaç duyulur ve yağlama artık gerekli değildir.
  • Gürültüyü azaltır
  • Titreşimleri azaltır: Daha az mekanik iletim, şanzıman bileşenlerinin aşınmasını ve dolayısıyla daha düşük titreşim sağlar. Bu, makinenin daha yüksek hızda çalışmasını sağlar
  • İletim verimliliğini artırır: İletim sistemi sadece bir makaradan ve dişli kayıştan oluşur; şaft ve konik dişli yoktur. Bu da enerji tüketimini azaltmaya olanak tanır.

Çekim sistemi

Marzoli fitil makineleri 3 üzerinden 3 adet veya 4 üzerinden 4 adet şeklinde sınıfının en üstünde çekim sistemi ile donatılmıştır. Silindir çapları için iki seçenek mevcuttur; Standart çözümün çapı 32mm’dir; bununla birlikte, işlenmiş malzemede kısa elyafların yüzdesinin yüksek olması durumunda, kesme noktaları arasındaki ölçüm değerini azaltmak için 27mm çaplı silindirler kullanılabiliyor. Bu, çekim sırasında kısa elyafların daha iyi kontrol edilmesini garanti ediyor.

Marzoli çekim sistemi, hem üst silindirler hem de alt çekim silindirleri için yüksek verimli temizleyicileri kullanabiliyor. Üst silindir için iki seçenek vardır: Kauçuk kanatlı silindirler ve döner keçe temizleyiciler. Alt silindirlerde kauçuk sıyırıcılar bulunuyor. Bu çözümler her devirde üst silindirlerin ve alt silindirlerin daima temizlenmesini garanti ediyor. Bu, her bileşenin yüksek kalitesiyle birlikte, çekim sırasında elyafların mükemmel kontrolünü ve en üst kalitede fitili sağlar.

Çekim tahrik ünitesi, birinci silindiri tahrik eden bir motor  ile, ikinci ve üçüncü silindirleri çalıştıran bağımız bir fırçasız motoru içerir. Bu benzersiz konfigürasyon nedeniyle ana çekim, YarNet üzerinden dokunmatik ekrandan veya uzaktan ayarlanabilir; bunun için herhangi bir dişli değişimi gerekmiyor. Ayrıca, müşteri istenen çekim oranını tam olarak ayarlayabiliyor, mevcut dişliler tarafından belirlenen farklı çekim değerleri arasında seçim yapmak zorunda değildir.

Hatalı büküm alanı

Modern fitil makinelerindeki bobinler iki sıra halinde düzenlendiğinden, çekim sisteminin hızında ve fitil makinesinin üst girişinde farklı açılara sahip olabilir. Bu farklı açıların eğirme üçgenindeki çekim hızında farklılıklara ve fitillerde farklı gerilimlere yol açabildiği, böylece düzensiz büküme ve fitil numarasında değişikliklere neden olduğu tartışılmıştır.

Marzoli makinelerindi tüm fitiller birbirine paraleldir; çekme sisteminin hızı esnasında ve bobinlerin ön sırası ve arka sırası için fitil makinesinin girişinde aynı açılar vardır.

Bağımsız sensörler, silindir/üst silindir etrafında fitillerin üst üste binmesi durumunda bile, her bir fitil kopmasının doğru tespit edilmesini ve makineni güvenli bir şekilde durdurulmasını sağlıyor. Diğer yandan, sensörlerin önünde toz geçerse makine durmaz, çalışmaya devam eder. Bağımsız sensörler ayrıca emme gerektirmez. Bu, IE3 motorları ve enerji tüketimini en aza indirgemek için yapılmış genel bir tasarım ile birlikte, 4Kwh’a kadar enerji tasarrufu elde etmeyi sağlar.

Fitil dayanımı; çekme sisteminin hızı ile fitil makinesi’nin üstü arasındaki fitil dalgalanmalarını sürekli izleyerek buna göre iğlerin hızını ayarlayan,  önceden belirlenmiş bir aralıktaki sensörler vasıtasıyla sabit tutulur. Bu sensörler, fitillerde yanlış çekimlerin bulunmaması ve fitil kopmalarının minimum düzeyde tutulmasını sağlamada önemli bir rol oynar.

Sarım alanı

Verimliliği arttırmak ve yatırım maliyetlerini düşürmek için iğlerin ve bobin boyutlarının arttırılması gerektiği savunuluyor. Bu kısmen doğrudur; Makine başına daha yüksek iğ sayısı, gerekli toplam iğ sayısına daha az makine ile ulaşılabildiği için yatırım maliyetini düşürür. Bir birim maliyetten (iğ başına maliyet) açısından bakıldığında, makine başına daha yüksek sayıda iğ sayısı, kafa ve arka stok maliyetinin amortismanından kaynaklanan ekonomik bir avantaj sunuyor. Bununla birlikte, iğ sayısı arttıkça, makine uzunluğunda daha fazla artışa bağlı olarak faydası azalır. Belirli sayıda iğ sayısını aşan makineler, elektronikler ve tahrik sistemleri için daha yüksek maliyet gerektirir. Son olarak, makine başına daha yüksek sayıda iğ, verimliliğin azalmasına neden olur.

FT60 (110mm gauge) 224 iğe erişebiliyor ve 16” x 6” bobin üretebiliyor. FT70 (130mm gauge) 168 iğe kadar donatılabiliyor ve 16” x 7” boyutlarında bobin üretebiliyor. Bu rakamlar, üst verimlilik standartlarını korumak için iğ sayısını ve bobin boyutlarının sınırı temsil ediyor. Makine başına daha yüksek iğ sayısı iplikçilere ek bir fayda sağlamaz, çünkü makine verimliliğindeki düşüş, ortalama iğ başına maliyetteki düşüş ile dengelenmeyecektir.

Marzoli’nin fitil makinelerine yerleştirilen fitiller, ultra hafif alışımdan üretilir ve dinamik olarak dengelenir, böylece yüksek hızlarda çalıştırıldığında bile titreşimler asgari düzeyde tutulur. Marzoli’nin fitil makineleri mekanik olarak 1,500devir/dakikaya kadar çıkabilir ve fitil 53,5mm’lik bir çapa sahip standart tüplere veya 40mm çaplı daha ince tüplere sarılabilir ve bobin kapasitesinde hafif bir artış sağlar.

Cağlık

Cağlık, hatalı çekimleri önlemek için altıgen alüminyum silindirlerle donatılmıştır, bu özellikle taranmış şeritlerde çalışırken çok önemli bir husustur. Silindirler arasında yerleştirilen optik sensörler, şerit kopması durumunda makinenin derhal durdurulmasını sağlar. Marzoli fitil makineleri, makine durmalarını azaltmak ve verimliliği arttırmak için 24” e kadar bir çapa sahip kovalarla beslenebilir.

Takım Değişimi

Modern fitil makineleri için en önemli hususlardan biri, özellikle takım değiştirmenin otomasyonuna yöneliktir. Çünkü takım değiştirme pahalıdır, sık sık yapılır, verimlilik üzerinde (özellikle uzun fitil makinelerinde) oldukça önemli olumsuz bir etkiye sahiptir. Manuel olarak yapılması durumunda fitil bobinlerine zarar verilebilir.

Günümüzde otomatik takım değiştirme seçenekleri bulunuyor. En basit, en güvenilir ve hızlı otomatik takım çıkarma sistemlerinden biri, Marzoli’nin son yirmi yılda uyguladığı, test ettiği ve rafine ettiğidir. Bu çözüm ile 3 dakikadan daha kısa sürede, dolu bobin boş tüplerle değiştirilebiliyor ve makine yeniden başlatılıyor. Yeni takım değiştirme işlemi sırasında tam bobinler, iplik makinesine bobinleri ulaştıran, taşıma sistemine gönderiliyor.

Ayrıca makinenin ayrı otomatik takım değiştirme seçeneği de mevcuttur. Bu versiyonla ergonomi, standart elle takım çıkarma ile karşılaştırıldığında önemli ölçüde geliştirilmiştir. Bobin oluşumu tamamlandıktan sonra, kolay bir bobin toplama işlemi için bobin rayı alçalır ve yan yatar. Dahası, bobin rayının önünde boş tüplerle birlikte bir park rayı (toplama-yerleştirme alanı) bulunuyor, böylece dolu bobinlerin boş tüplerle değiştirilmesi olabildiğince kolaydır.

Enerji verimliliği

Son derece rekabetçi ve küreselleşen sektörde başarılı olmak için iplikçiler, enerji tüketiminin önemli bir bileşenini oluşturduğu üretim maliyetlerini en aza indirmelidir.

Marzoli’nin fitil makineleri, enerji tüketimi açısından olağanüstü bir makineyi temsil ediyor. Piyasada emme ihtiyacı duymayan tek makine budur. Aslında, standart olarak kurulan sensörler sayesinde, fitil kopmaları derhal tespit edilebiliyor. Kopmuş fitilin yakalanması ve fotoselin önünden geçmesi için emme gerekmiyor.

Bu, IE3 premium motorları ile birlikte, hafif bileşenleri (örneğin alüminyum bobin demiri) ve sürtünme ve iletme verimsizliklerini en aza indirgemek için genel tasarımla birlikte, her saatlik çalışmada 4Kwh’nin üzerinde enerji tasarrufu sağlıyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler