10.8 C
İstanbul
Cuma, Mart 29, 2024

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Durak Tekstil ilham verici yenilikleri Texprocess 2024’e taşıyor

Endüstriyel dikiş ve nakış iplikleri üreticisi Durak...

Hazır giyim ihracatçıları: “2024 de kolay bir yıl olmayacak”

Hazır giyim ihracatçıları, 2023 yılını Türkiye genelinde...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Moda Sektörü ‘Why Turkey’ Sorusuna Yanıt Verdi

FuarlarModa Sektörü 'Why Turkey' Sorusuna Yanıt Verdi

- Haber Sponsoru -

Moda Sektörü ‘Why Turkey’ Sorusuna Yanıt Verdi
Moda Sektörü ‘Why Turkey’ Sorusuna Yanıt Verdi

Tekstil, moda, perakende, hazırgiyim ve tasarım sektör temsilcilerinin yanı sıra ihracatçıların da katıldığı 10. İstanbul Moda Konferansı, Türkiye’nin sektörel gücüne ve potansiyeline dikkat çekti.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) tarafından Marka Yatırım Holding’in isim sponsorluğuyla gerçekleştirilen 10. İstanbul Moda Konferansı bu yıl, 11-12 Ekim 2017 tarihlerinde Çırağan Palace Kempinski İstanbul’da düzenlendi. ‘Why Turkey’ (Neden Türkiye?) teması ile gerçekleştirilen konferansta Türkiye’de hazır giyim sektörünün gücü, sürdürülebilirlik anlayışı ve bölgede rakipsiz bir iş ortağı olarak yetkinlikleri vurgulandı.

T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen konferansa Bakanlığın yurtdışı tanıtım faaliyetleri çerçevesinde yabancı firma temsilcileri davet edildi. Konferans açılış konuşmalarını TGSD Başkanı Şeref Fayat, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ve Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım yaptı.

Türkiye küresel pazar için vazgeçilmezdir

Şeref Fayat
Şeref Fayat

TGSD Başkanı Şeref Fayat açılış konuşmasında ‘Why Turkey?’ sloganına açıklık getirdi. Fayat; “Why Turkey? sloganı itici gücümüz olacak. Ülkemizin hazır giyim alanında gücünü ve vazgeçilmezliğini dünyaya duyurmak istiyoruz. Türkiye moda ve hazır giyim için en doğru yatırım ülkesidir” dedi. Türkiye’de yatırım yapma konusunda yabancı yatırımcılara sayısız neden sunduklarını belirten Fayat, Türkiye’nin ve sektörün öne çıkan avantajlarını sıraladı.

Şeref Fayat, bölgenin en gelişmiş hazırgiyim sektörüne sahip olan Türkiye’nin 2017 ve devamında bu alanda güçlü bir iş ortağı olduğunu vurguladı. “Bugün TGSD çatısı altında faaliyet gösteren üyelerimiz, Türkiye hazır giyim ihracatının %60’ını gerçekleştiriyor” diyen Fayat sözlerini şöyle sürdürdü; “Sektörün bütün değer zincirini üyelerimiz arasında görebilirsiniz.  Sadece yönetim kurulu üyelerimiz 1 milyar dolar ihracat yapmaktadır.  Türkiye’nin yıllık hazır giyim ihracatı 17 milyar dolar seviyesindedir. 20$/kg’lık ihracat kapasitesiyle en başarılı ihracatçı sektördür. Montaj sektörleriyle kendimizi karşılaştırdığımızda,  sıfırdan tasarladığı ürünü üretip, ihraç eden yönümüzle üstün bir konumdayız.”

Markalı ihracatımızı %50 artırma potansiyeline sahibiz

Konferansın sektörün geleceğine ışık tutacağını söyleyen İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün Türkiye’nin en büyük 2. ihracatçı sektörü olduğunu, tekstille birlikte ise en büyük sektör olduğunu belirtti. Tanrıverdi sektörün 2017 yılının ilk 9 ayında 12 milyar 610 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini hatırlattı. Bunun geçen yıla göre %1,8’lik bir gerileme olduğunu ifade eden Tanrıverdi sözlerini şöyle sürdürdü; “Ancak yıl sonunda ihracat hedefimizi tutturacağız. Ülkemize 15 milyar dolarlık bir katma değer sunuyoruz. Bu rakamalar yeterli değil. İhracatımızı kg başına 50 dolara çıkarmalıyız. İhracatın %72-73’ünü Avrupa’ya yapıyoruz. ABD orta ve uzun vadede en büyük pazarımız. Bu pazarda ihracatımızı 2 katına çıkarmalıyız. Almanya’ya ihracatta geçen yıla oranla aynı seviyedeyiz, İngiltere’de %6 gerideyiz, İspanya’da %12 artıdayız. Tasarım, katma değerli üretim ve markalı ihracatla büyüme elde edebiliriz. Markalı ihracatımızı %50’ye çıkarabilme potansiyeline sahibiz.”

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ise yaptığı konuşmada, ihracatçılara verdikleri desteklere değindi. “İhracatçımıza geçen yıl 33 milyar dolar destek sağladık” diyen Yıldırım, hedeflerinin 40 milyar Dolar olduğunu açıkladı. Yıldırım, 2016 yılında ihracatçıların %23’ünü destek verdiklerini hatırlatarak, 2017 yılında ise %26’sına destek vereceklerini dile getirdi.

Yeni moda perakende formülü: Brandplus

Marka Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mine Tozlu ve JLL Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş da 10. İstanbul Moda Konferansı’nda Türk giyim üreticilerini perakendede tek çatı altında toplamayı amaçlayan Brandplus çalışması ve perakende ağı hakkında bilgi verdi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler