10.3 C
İstanbul
Salı, Mart 19, 2024

Hazır giyim ihracatçıları: “2024 de kolay bir yıl olmayacak”

Hazır giyim ihracatçıları, 2023 yılını Türkiye genelinde...

Textilegence Ocak Şubat 2024 sayısı yayınlandı

Textilegence Ocak Şubat 2024 sayısı yıla dopdolu...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Tekstil İhracatındaki Artış Bahar Havasını Sürdürüyor

GüncelTekstil İhracatındaki Artış Bahar Havasını Sürdürüyor

- Haber Sponsoru -

Tekstil ihracatındaki artış bahar havasını sürdürüyor
Tekstil ihracatındaki artış bahar havasını sürdürüyor

Tekstil ihracatındaki artış bahar havasını sürdürüyor – 2018 yılına büyük umutlarla giren Türk tekstil ve hammaddeleri sektörü yılın ilk dört ayına ilişkin ihracat rakamlarıyla tatminkar sonuçlar elde etti. Bu dönemde sektörün ihracata %9 artışla 3,6 milyar dolar değerini elde etti.

Nisan ayında Türkiye’nin genel ihracatı %15 artarak 13,5 milyar dolar değerini elde etti. Bu dönemde Türkiye’nin toplam tekstil ve hammaddeleri ihracatı ise %8 artışla 875 milyon dolara çıktı. Nisan ayı itibariyle tekstil sektörünün genel ihracattaki payı %6,5 olarak gerçekleşti. Bununla birlikte, 2018 yılının ilk dört ayında (Ocak-Nisan) iste sektörün ihracatı %9 artışla yaklaşık 3,6 milyar dolar değerine ulaştı.

Nisan ayında tekstil endüstrisinin ana ihracat pazarı AB (28 ülke) bölgesi oldu. Buraya yapılan ihracat %6,1 artış kaydederek 460 milyon dolar olarak gerçekleşti. AB ülkelerine yapılan ihracat Ocak-Nisan 2018 döneminde ise 1,9 milyar dolar değerini yakaladı. En fazla tekstil ihracatı yapılan ikinci ülke grubu ise Ortadoğu ülkeleri oldu. Bu bölgeye yapılan ihracat Nisan ayında 5,5 oranında gerileyerek 86 milyon dolara indi. Yılın ilk dört ayında ise bu değer 346 milyon dolar olarak kaydedildi. Ocak-Nisan döneminde tekstil ihracatının en fazla arttığı ülke grubu %22 artışla Eski Doğu Bloku Ülkeleri oldu. Bir önceki yıla kıyasla, bu dönemde gerileyen tek ihracat pazarı Ortadoğu Ülkeleri olarak saptandı.

2018 Ocak-Nisan döneminde Türk tekstil sektörü en fazla ihracatı İtalya’ya gerçekleştirdi. Bu dönemde İtalya’ya tekstil ihracatı %8,5 artışla yaklaşık 320 milyon dolar değerini elde etti. İhracatta ikinci büyük Pazar Almanya oldu. Yılın ilk dört ayında Almanya’ya tekstil ihracatı %11,5 artarak 297 milyon dolar oldu. Tekstil ihracatında Almanya’yı Bulgaristan takip etti. Bulgaristan’a tekstil ihracatı bu dönemde %12,7 oranında gerileyerek yaklaşık 200 milyon dolar değerinde gerçekleşti.

Tekstil ihracatındaki artış bahar havasını sürdürüyor: dokuma kumaşlar, iplik ve örme kumaşlar en önemli ihraç ürünleri

2018 yılının ilk dört ayındaki tekstil ve hammaddeleri ihracatı incelendiğinde en önemli ürün grubunun dokuma kumaş olduğu görülüyor. Tekstil ve hammaddeleri ihracatının %24,8’ini bu ürün grubu oluşturuyor. Dokuma kumaş ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre %11 artışla 887 milyon değerini elde etti. Bu ürün grubunun Nisan ayındaki ihracatı ise %7,9 artışla 223 milyon dolar olarak saptandı.

İplik grubu %18,2 payla yılın ilk dört ayındaki en önemli ikinci ürün grubu oldu. Yılın ilk dört ayında 650 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleşen iplik ihracatı Nisan ayında ise %9,6 artışla 153 milyon dolar değerini elde etti.

Tekstil sektörünün Ocak-Şubat 2018 dönemindeki en önemli üçüncü ürün grubunu örme kumaş oluşturdu. Toplam tekstil ihracatının %14,9’unu temsil eden örme ürünler, bu dönemde ihracatını %2,9 arttırarak 533 milyon dolar değer elde etti. Nisan ayında ise, ihracat %0,4 gerileme ile yaklaşık 133 milyon dolar değerinde seyretti. Ocak-Nisan döneminde elyaf ihracatı %8,7 artışla 211 milyon dolara çıktı. Sadece Nisan ayında bu ürünün ihracatı %34,9 artışla 55 milyon dolar değerini yakaladı.

Ev tekstili kumaşları ihracatı %12, ev tekstilleri ihracatı ise %7,3 arttı

Ev tekstili kumaşları ihracatına yakından bakıldığında, Ocak-Şubat 2018 döneminde ihracatın %12,8 artışla yaklaşık 167 milyon dolara çıktığı gözlemlendi. Nisan ayı bazında ise sektörün ihracatı %12,4 artışla 40 milyon dolar değerini yakaladı.

Ürün gruplarına göre, yılın ilk dört ayında en fazla ihracat %16,9 artış ve yaklaşık 120 milyon dolar değer ile perdelik mensucatta gerçekleşti. İkinci önemli ürün grubunu ise %1 artış ve 42 milyon dolar değer ile döşemelik mensucat oluşturdu. İhracatta en önemli 3. ürün grubu ise %30,6’lık artış ve 5 milyon dolar değer ile havlu cinsi bukleli mensucat oldu.

Ev tekstili ihracatı ise yılın ilk dört ayında %7,3 oranında artarak 623 milyon dolar değerini elde etti. Nisan ayında ev tekstil ürünleri ihracatı %9 artışla 153 milyon dolar değerini gördü. Toplam ev tekstili ihracatının %34,8’ini oluşturan havlu ve temizlik bezleri, yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre bir değişiklik göstermeyerek 217 milyon dolar değerini elde etti. Nisan ayında ise bu ürünün ihracata %1,5 arttı. Ev tekstillerinde ikinci önemli ürün grubu olan yatak çarşafı grubunun ihracatı %10 artışla yaklaşık 155 milyon dolar gelir kaydedildi. Ocak-Nisan döneminde ihracatı en fazla artan ev tekstil ürün grubu %41,2 artışla masa örtüleri oldu. İhracatı en fazla gerileyen ürün ise %12,9 düşüşle battaniyelerde oldu.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler