12.4 C
İstanbul
Cumartesi, Nisan 20, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Tekstil Sektörü 2018’e Umutlu Bakıyor

GüncelTekstil Sektörü 2018’e Umutlu Bakıyor

- Haber Sponsoru -

Tekstil sektörü 2018'e umutlu bakıyor
Tekstil sektörü 2018’e umutlu bakıyor

2017 yılında Türkiye genel ihracatı %10 civarında artış gösterirken, tekstil ve hammaddeleri sektörü %2,5 civarında bir büyüme elde etti. Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü neredeyse bir önceki yılla aynı seviyede kaldı. Her iki segmentte de ciddi bir büyümeden bahsedilemese bile bir daralmaya girilmediği de görülüyor. Tekstil ve konfeksiyon ihracatçıları ise büyüme hedeflerini 2018 yılına odaklamış durumda.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, 2018 yılına ilişkin beklentilerini AA’ya açıkladı. İsmail Gülle, ihracatçıya yeşil pasaport verilmesi, yeni dönem devlet yardımları, Kredi Garanti Fonu (KGF) ve Eximbank’ın finansman ihtiyacına yönelik güçlü ve etkili çözümler gibi, ihracatın önünü açan uygulamaların ihracatla büyüyen bir Türkiye tablosu ortaya koyacağını söyledi.

Gülle: Tekstil Sektörü 2017’de Rekor Kırdı

İsmail Gülle, kredi değerlendirme kuruluşlarının Türkiye’nin notunu düşürmesine karşın ihracatçıların daha fazla üretim, istihdam ve ihracatla ekonomik büyüme sağladığını belirtti. 2017’de tekstil ve hammaddeleri sektörünün rekor kırdığını savunan Gülle, yılın 10 milyar dolar değerinde ihracatla kapatıldığının altını çizdi. 2017’nin 3. çeyreğinde %11,1 büyüme elde edildiğine değinen Gülle, büyümede imalat sanayinin, hizmet sektörünün ve ihracat büyümesinin etkili olduğunu kaydetti.

“2018 yılında da benzer bir büyüme ve ihracat trendiyle karşılaşacağımızı öngörüyoruz” diyen Gülle, ihracat artışı için yeni stratejiler geliştirdiklerini açıkladı. Gülle, sektördeki büyüme rakamlarının ve kapasite kullanım oranlarındaki artışın yeni yatırımların ve istihdamın habercisi olduğunu söyledi. Faizlerin çok yüksek olduğunun altını çizen Gülle, yatırım ve üretim ortamının geliştirilmesi için faizlerin mutlaka düşürülmesi gerektiğini savundu. Tekstil sektörünün yatırım maliyetinin diğer sektörlere göre daha fazla olduğunu belirten Gülle; 2018’de KDV alacaklarıyla elde edilecek finansmanın planlanan yatırımlara olumlu katkı sağlayacağına değindi.

Hazırgiyim sektörü AB Pazarına Odaklanıyor

2017 yılının ilk 11 ayında ihracatta %3’lük artış kaydettiklerini söyleyen İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, yılın 17 milyar dolar ihracatla kapanacağını belirtti. Sektörün en önemli pazarlarını Almanya, İngiltere ve İspanya, Rusya ve Irak olarak sıralayan Tanrıverdi; AB ile ilişkilerin düzelmesi nedeniyle buraya ihracatın daha iyi bir noktaya geleceğini savundu. Tanrıverdi, 2018 yılında hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatında %8-10’luk artış beklediklerini açıkladı.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler