13 C
İstanbul
Cuma, Nisan 19, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Tekstil Sektöründe Yerli Makine Kullanımının Arttırılması Hedefleniyor

GüncelTekstil Sektöründe Yerli Makine Kullanımının Arttırılması Hedefleniyor

- Haber Sponsoru -

Tekstil Sektöründe Yerli Makine Kullanımının Arttırılması Hedefleniyor
Tekstil Sektöründe Yerli Makine Kullanımının Arttırılması Hedefleniyor

Makine ihtiyacının %80’ini ithalattan karşılayan Türk tekstil ve hazır giyim sektöründe, yerli makine kullanımım oranının arttırılması için yeni bir girişim başlatıldı.

Türk tekstil ve hazır giyim sektöründe yerli makinenin kullanımı arttırmak için yeni bir ortak girişimi başladı. Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) ile Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) makine ve teknoloji alanında dışa bağımlılığı azaltarak ülke ekonomisine katkı sağlamak için bir protokol imzaladı. MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk ve TEMSAD Başkanı Adil Nalbant tarafından imzalanan bu işbirliği, açık inovasyonla sektörel bilgi ve birikimleri karşılıklı açarak, Endüstri 4.0 dönümüyle verimliliğin arttırılması ve ileriye dönük yerli makinenin ve aksesuarlarının üretimi konusuna odaklanıyor.

2016 yılında Türkiye’nin yaklaşık 142 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk, bunun yaklaşık 25 milyar dolarının tekstil ve hazır giyim sektöründe geldiğini vurguladı. “Özkaynaklarıyla hareket eden bir sektör olarak birinciliğimizi korumaktayız” diyen Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü; “Üretimde, ihracatta, istihdamda böylesine önemli bir sektörün makinelerde ithalatı 2014 yılında 2.2 milyar dolar, 2015 yılında ise 1.3 milyar dolar civarındadır. 2019-2020 yıllarında makinelerde ithalatının 1 milyar dolar civarına geleceğini düşünüyorum. TEMSAD ile yaptığımız bu işbirliğiyle bir taraftan tekstil ve hazır giyim ile birlikte diğer imalat sektörlerinin de makine ihtiyaçlarını yerli üreticilerden karşılamasına dikkat çekmek, diğer taraftan bu alanda ithalata bağımlılığımızı ortadan kaldırmak ve yerli makine üretimini desteklemek istiyoruz.”

Açık inovasyonla her iki sektörün bir araya gelerek; birbirlerinin ihtiyaçlarını daha net ve daha seri bir şekilde anlamalarına zemin hazırlayacaklarını dile getiren Hüseyin Öztürk; özellikle Endüstri 4.0’a geçiş için dönüşüm sürecini başlatmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Sektörün Makine Dışa Bağımlılığı %80

Dünyada sanayi devriminin tekstil makineleri ile başladığını hatırlatan TEMSAD Başkanı Adil Nalbant; öncelikle yerli tekstilcilerin ihtiyaçları olan tekstil makinelerinin üretilmesi için hızlı şekilde adımların atılması gerektiğini savundu. Nalbant; “Sektörün makineye olan ihtiyacının %80’inin dışarıdan alındığı bir tekstil ülkesinde bu işbirlikleri ve doğru planlama oldukça önemlidir. Yerli makine üreticilerimiz ithal edilen makineleri üretebilecek kabiliyet ve yeterliliğe sahiptir. Bir sektörde söz söylemek için o sektörün teknolojilerini, makinelerini yerli olarak üretebiliyor olmak gerekir. Ayrıca tekstil sektöründe iki yıldır ertelenen yatırımlar var. Bunlar gerçekleşmeye başlayacak ve önümüzdeki beş yılın en parlak sektörü tekstil olacak” dedi.

Hedeflerinin Türkiye’nin makinede dışa bağımlılığını azaltmak söyleyen Nalbant; bu süreçte TEMSAD’ın kurucu üyesi olduğu Makine İmalat Sanayi Dernekleri Federasyonu’nun (MAKFED) da bu yönde çalışmaları olacağını belirtti.

MHGF ve TEMSAD arasındaki protokol ile; MHGF tarafından tespit edilen farklı branşlardaki firmalara inceleme gezileri düzenlenerek; sektörün taleplerinin toplanması ve bu doğrultuda TEMSAD ile çözüm üretilerek amaca ulaşılması öngörülüyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler