13.2 C
İstanbul
Salı, Mart 19, 2024

Hazır giyim ihracatçıları: “2024 de kolay bir yıl olmayacak”

Hazır giyim ihracatçıları, 2023 yılını Türkiye genelinde...

Textilegence Ocak Şubat 2024 sayısı yayınlandı

Textilegence Ocak Şubat 2024 sayısı yıla dopdolu...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Türk Pamuğu İçin İki Sevindirici Haber

EğirmeTürk Pamuğu İçin İki Sevindirici Haber

- Eğirme Haber Sponsoru -

Türk Pamuğu İçin İki Sevindirici Haber
Türk Pamuğu İçin İki Sevindirici Haber

Türk pamuk üreticilerinin önümüzdeki döneme umutlu bakmasına yol açan gelişmeler yaşanıyor. Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) ve İzmir Ticaret Borsası’nın  (İTB) birlikte geliştirdiği ‘GMO FREE Turkish Cotton’ projesi, Türkiye Tanıtım Grubu himayesinde dünyaya tanıtılacak.  Ayrıca lisanslı depolarda ürünlerini depolayacak üreticiler için getirilen destekler yürürlüğe girdi. İTB Meclis Başkanı ve UPK Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz bu gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Barış Kocagöz, Türkiye’de pamuk üretiminin hala tüketimimizi karşılayamadığını söyledi. Kocagöz, “Uzun yıllardır tükettiğimiz hammadde açığını kapatmak adına 600 ile 900 bin tonluk ithalat yapmak zorunda kalıyoruz. Ancak 400 bin ton ile dip yapan üretimimiz son 5 yılda yapılan doğru uygulamalar ile nihayet geçtiğimiz sezon üretimi ile 850 bin tonlara ulaşmış olacak” şeklinde konuştu.

Türk pamuğu için arka arkaya doğru adımlar atılmaya devam ettiğini dile getiren Kocagöz, UPK ve İTB olarak geliştirilen ‘GMO FREE’ markalı Türk pamuğuna değindi; “Türk pamuğu ile yapılan tekstil ürünlerimizde kullanılmak üzere zaten elimizde olan bu marka avantajı, artık Türk tekstil ihracatçısının ve Türkiye İhracat Meclisi’nin (TİM) de sahip çıkmasıyla daha da ivme kazanacak. İhracatın geliştirilmesi ve Türk Malı algısı ile ülke imajının dünya pazarlarında güçlendirilmesi için TİM nezdinde kurulan ‘Türkiye Tanıtım Grubu’ himayesinde ‘GMO FREE Turkish Cotton’ Projesi dünyaya tanıtılacak. Böylece Türk tekstilcisi sadece kendisine ait olan bu marka avantajı ile dünya tekstil liginde rekabet üstünlüğü sağlama şansı elde edebilecek.”

Pamukta lisanslı depoculuk faaliyetlerine destek

Barış Kocagöz, pamuk sektörü için önemli bir adım kabul edilen lisanslı depoculuk faaliyetleri hakkında da açıklamalarda bulundu. Kocagöz, İTB’nin liderliğinde kurulan sektörün ilk lisanslı deposu ELİDAŞ, kısa sürede hızlı bir gelişim gösterdiğinin altını çizdi; “ELİDAŞ’ın depolarının bu yıl tam kapasite (%100) ile dolması mutluluğunu kamuoyuyla paylaşmıştık. Ülkemizde lisanslı depoculuk ve çağdaş tarımsal pazarlama adına dev bir adım daha atıldı. Lisanslı depolara ürünlerini depolayacak üreticiler için getirilen çok önemli destekler imzalanarak resmi gazetede yayınlandı.”

Kocagöz söz konusu destekler hakkında şunları söyledi; “Üretici lisanslı depolara ürünlerini sevk ederken 25 TL/kg’ı aşmamak üzere nakliye desteği alacak. Asıl önemlisi, depoladıkları ürünlerinin tüm kiraları 6 ay süresince %100 desteklenecek. Giriş ve çıkış sırasında yapılacak analiz bedelleri de Bakanlık tarafından ödenecek. Lisanslı depoculuğun geleceği ve Türk tarımında çağdaş pazarlama adına atılan bu dev adım için emeği geçen herkese müteşekkiriz.”

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler