18.6 C
İstanbul
Cuma, Mart 29, 2024

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Durak Tekstil ilham verici yenilikleri Texprocess 2024’e taşıyor

Endüstriyel dikiş ve nakış iplikleri üreticisi Durak...

Hazır giyim ihracatçıları: “2024 de kolay bir yıl olmayacak”

Hazır giyim ihracatçıları, 2023 yılını Türkiye genelinde...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Türk Ürünleri İhracatta Güçlü Bir Algıya Sahip

GüncelTürk Ürünleri İhracatta Güçlü Bir Algıya Sahip

- Haber Sponsoru -

Türk ürünleri ihracatta büyük bir algıya sahip. İhracat pazarlarında Türk ürünlerinden memnuniyet oranı %62 olurken, en fazla memnuniyet İngiltere, Fransa ve Hindistan’da elde edildi. Tekstil sektörü başarısıyla Türkiye’nin ülke imajının yükselmesine katkı sağladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından 26 ülkede gerçekleştirilen Türk İhraç Ürünleri Algı Araştırması Türk ürünlerine dönük önemli tespitleri ortaya koyuyor. Araştırma için 6 temel sektör grubunda en fazla ihracat yapılan 26 ülkede toplam 2.520 firmanın satın almadan sorumlu yöneticisiyle yüz yüze görüşme gerçekleştirildi. Üç ana eksende gerçekleşen araştırmada Türk İhraç Ürünleri Algısı’nın yanı sıra Türkiye Genel Algısı ve Turkey Discover the Potential Kampanya Bilinirlik ve Etkinlik Algısı da ölçüldü. Kantar TNS firması ile birlikte Ekim 2016’da başlatılan çalışmada, otomotiv gemi yat, metal cam seramik orman, gıda, elektrik makine, kimyevi maddeler ve tekstil halı deri temel sektörleri ele alındı.

Türk Ürünleri İhracatta Güçlü Bir Algıya Sahip
Türk Ürünleri İhracatta Güçlü Bir Algıya Sahip

Araştırmanın sonuçlarını açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk İhraç Ürünleri Algısı bölümüyle ilgili olarak şunları söyledi; “Araştırmaya katılanların %62’si Türk ürünlerinden özellikle memnun olduğunu söyledi. Memnun olma oranı en yüksek ülkeler ise %85 ile İngiltere, %77 ile Fransa ve %74 ile Hindistan oldu. İhracatımızın neredeyse yarısını gerçekleştirdiğimiz AB genelinde ise bu oran yüzde 59. AB oranımızı Hollanda, Polonya ve Almanya aşağıya çekti. Bu ülkelere ihracatçılarımızın özel bir önem vermesi gerekiyor”. Büyükekşi, Almanya’nın Türkiye’nin ihracatında her zaman ilk sırada yer almasına karşın memnuniyet oranını ortalamanın altında kaldığına dikkati çekti.

Sektörel bazda en fazla memnuniyetin %65 ile elektrik-makine grubunda olduğunu dile getiren Büyükekşi; “Ancak memnuniyet derecesi bütün sektörlerimizde birbirine yakın ve oldukça yüksek. Yüzde 61-65 arasında değişiyor. Ama biz yine de kendimize çok daha yüksek hedefler koyuyoruz. Diyoruz ki yüzde 85’leri göreceğiz” dedi.

Türk ihraç ürünlerinin tercih oranının %55 çıktığını açıklayan Büyükekşi, ayrıca %35’lik bir kitlenin de uygun koşullarda Türk ürünlerini tercih edebileceğini belirttiğini aktararak, bu firmaları potansiyel alıcılar olarak tanımladı. AB genelinde Türk ürünlerinin tercih oranın %52 gibi görece düşük bir seviyede olduğunu kaydeden Büyükekşi, buna karşın AB pazarındaki payın geçen yıla göre %1,2’den 51,28’e çıktığını söyledi.

Yüksek Olan Ülke İmajına Tekstil Sektörü Katkı Sağladı

Araştırmanın Türkiye Genel Algısı bölümünde Türkiye’nin imajını olumlu bulanların oranının yüzde 60 olduğunu belirten Büyükekşi, ülke imajımızın İspanya, Almanya ve Hindistan’da yüksek olduğunu belirtti. Büyükekşi sözlerini şöyle sürdürdü: “AB genelinde ise, bu rakam yüzde 65 ile yüzde 60’lık genel ortalamanın üzerinde yer alıyor. Sektörler itibariyle Türkiye genel imajının en yüksek olduğu 2 sektör grubumuz yüzde 63’lük oranlarıyla Kimyevi Maddeler ve Tekstil, Halı, Deri oldu” dedi.

Son bölüm olan Turkey: Discover the Potential Kampanya Bilinirlik ve Etkinlik Algısı’nda Türkiye Markası’nın bilinirliğini, beğeni düzeyini ve Türkiye ile ilgili düşünceleri yansıtma düzeyini incelediklerini ifade eden Büyükekşi, marka bilinirlik oranının yüzde 41 çıktığına işaret etti. Sonuç olarak ihraç ürünleri imajının genel olarak uluslararası piyasalarda olumlu algılandığını belirten Büyükekşi, AR-GE, inovasyon, markalaşma ve tasarıma daha fazla yatırım yapılmasını gerektiğini söyledi.

Türk ürünleri için Öne Çıkan Sonuçlar;

*Tüm ülkeler ve sektörler genelinde önem verilen kriterler içinde fiyatların uygun olması, kalite ve güven, uluslararası standartlara uygunluk ve döviz kuru avantajı öne çıktı.

*Türk ihraç ürünlerini tercih edeceğini/edebileceğini belirtenlerin oranı genelde %90’ın üzerinde ve yüksektir. Türk ihraç ürünlerini kesinlikle (ilk tercih olarak) tercih edeceklerini belirtenlerin oranının en yüksek olduğu ülkeler Mısır, Azerbaycan, İtalya ve Türkmenistan oldu.

*Logo/Sloganın genel bilinirlik oranı %41 düzeyindedir. Bu oranın en düşük olduğu sektörün %35 ile Gıda sektörü olduğu gözlenmektedir. Logo/Slogan bilinirlik oranının en düşük olduğu ülkeler Avustralya, Güney Afrika ve Belçika’dır.

*Güçlü ve istikrarlı bir ekonomiye ve yüksek nitelikli insan kaynaklarına sahip olma, Türkiye ile ilgili öne çıkan başlıca imaj algısı kriterleridir. Bu kriterleri az farkla diğer kriterler takip ediyor. Türkiye’nin güçlü ve istikrarlı bir ekonomi olarak özellikle öne çıktığı ülkeler Almanya, Azerbaycan ve Türkmenistan’dır.

*Türkiye’nin imajını genel olarak olumlu bulanların oranı %60 düzeyindedir. Bu oranın en yüksek olduğu ülkeler Almanya, İtalya, İspanya, Fransa, Hindistan ve Türkmenistan, en düşük olduğu ülkeler ise Kanada ve İngiltere olarak öne çıkıyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler