Yeşil devrim: Mikro fabrikalar modanın biçimini nasıl değiştirebilir?

Yazar:

Ana Sayfa » Green Times » Yeşil devrim: Mikro fabrikalar modanın biçimini nasıl değiştirebilir?

Mimaki Europe, EMEA Ürün Müdürü Mark Sollman

Büyük önem taşıyan COP26 İklim Değişikliği Konferansı’nın Kasım ayında ilgi odağı haline gelmesinin ardından, moda dünyasının sürdürülebilirlik çabalarını hızlandırmak ve karbon emisyonlarını kontrol altına almak için bir araya gelmesinin şimdi tam zamanı. Günümüzde küresel olarak, moda endüstrisinin sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 10’undan ve atık suların yüzde 20’sinden sorumlu olduğu tahmin ediliyor ve bu da daha yeşil üretim yöntemleri arayışını her zamankinden daha anlamlı hale getiriyor. Neyse ki, teknolojik olarak gelişmiş, yüksek düzeyde otomatikleştirilmiş mikro fabrikaların artan şekilde ortaya çıkmasıyla moda alanında yeni bir üretim çağının başladığını görüyoruz.

Mikro fabrikalar, talep üzerine üretim yoluyla gereksiz atıkları azaltmanın yanı sıra, geleneksel giysi üretiminden daha düşük bir ekolojik ayak izine sahiptir ve üretim sürecinde su kullanımını gerektirmez, bu da onu yalnızca daha hızlı değil, aynı zamanda daha yeşil bir çözüm haline getirir.

Mimaki, geçen yılki FESPA fuarında, moda tasarımcısı Carolina Guzman’ın tasarımlarını etkinlikte gerçek zamanlı olarak hayata geçirmesi için onunla birlikte çalıştı ve tasarımlarını sadece bir gün içinde ekrandan giysiye taşımak için stantta canlı olarak çalışan kendi mikro fabrikasını kurdu. Guzman’ın tasarımları kumaşa transfer edilmeden önce Mimaki’nin TS100-1600 Süblimasyon Baskı Makinesi kullanılarak basıldı, dijital olarak kesildi ve son olarak birleştirildi. Baştan sona bir dizi etik ve çevresel hedefle tasarlanan mikro fabrikada, ayrıca yalnızca çevre dostu Greentex kumaş kullanıldı ve kalan tüm malzemeler; uyku tulumuna dönüştürülebilir, rüzgar ve su geçirmez bir ceket üreten Sheltersuit’e bağışlanarak sonrasında evsizlere ve mültecilere ücretsiz olarak dağıtıldı.

Transfer baskı uzmanı Klieverik, kağıt çözümleri uzmanı Neenah Coldenhove ve dijital kesim ekipmanı sağlayıcısı Summa dahil olmak üzere bir dizi stratejik partnerle çalışan Mimaki, fuar boyunca stantta canlı olarak benzersiz, yüksek kaliteli giysiler üretmeyi başararak 100’den fazla ülkeden gelen ziyaretçilere mikro fabrikaların modanın geleceğini değiştirmeye neden hazır olduğunu kanıtladı…

Mimaki TS100-1600 Süblimasyon Baskı Makinesi

Benzersiz hız ve çok yönlülük

Geleneksel olarak hazır giyim üretiminin, malzeme tedariki ve yüksek adetli (volümlü) giysi üretiminden oluşan bir üretim zinciri modeline odaklandığı yerlerde, mikro fabrikalar artık talep üzerine yerinde üretim imkanlarıyla; eşsiz, tek seferlik parçalardan ve numunelerden, tüm ürün hatlarına kadar her şeyi benzeri görülmemiş hızlarda yaratmayı mümkün kılıyor. Bu, daha fazla esneklik ve kişiselleştirme anlamına gelirken, tasarımcıların tasarımları değiştirebilmesine ya da güncelleyebilmesine ve ortaya çıktıkça pazar trendlerine yanıt verebilmesine olanak sağlıyor.

Basitleştirilmiş tedarik zincirleri ve en aza indirilmiş risk

Mikro fabrika kurulumu, üretimi tesiste ve talep üzerine gerçekleştirilir hale getirerek, yalnızca stok depolama maliyetini değil, aynı zamanda nakliye ve satılmayan parçaları bilinçli bir şekilde bertaraf etme maliyetini de en aza indirir.

Son jeopolitik olayların küresel tedarik zincirlerinin kırılganlığını belirgin hale getirdiği günümüzde, mikro fabrikalar bu sistemlerden benzersiz bir bağımsızlık sunarak, hazır giyim üreticilerine işletmelerini geleceğe hazır hale getirme, dış sistemlere ve tedarikçilere daha az bağımlı hale gelme ve aksama riskini azaltma gücü veriyor.

Artan karlılık ve daha yeşil bir gelecek

Fiziksel depolama ve üretim alanından, zaman ve enerjiye kadar tüm kaynaklarda tasarruf etmeyi kolaylaştıran mikro fabrikalar, sonuç olarak, üretim arttıkça kolayca ölçeklenebilir olmanın getirdiği ek faydasıyla, giysi üreticileri için karlılığı önemli ölçüde artırma potansiyeli içeriyor. Bununla birlikte, belki daha da zorlayıcı olan, çevresel hususlardır. Mimaki’nin son projesiyle küçük ölçekte gösterilen mikro fabrika üretiminin özünde olan çevresel faydalar, önümüzdeki yıllarda daha fazla benimsenmesiyle anlamlı bir çevresel değişim gerçekleştirme potansiyelini artıracak; moda dünyasında daha üretken ve yaygın hale geldikçe daha da büyük bir etki gösterecektir. Kısacası, takipte kalın!

Fatih Cengiarslan
Fatih Cengiarslanhttps://www.textilegence.com
Fatih Cengiarslan; Akademik İngilizce eğitimini Batı Avustralya Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönerek İstanbul Aydın Üniversitesi’nde İnternet Gazeteciliği ve Yayıncılık bölümünü bitirip, Litvanya – Kaunas Teknoloji Üniversitesi’nde interaktif media üzerine 8 aylık eğitim aldı. Daha sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi girerek İşletme Fakültesini başarıyla tamamladı. CNNTURK’ kanalında stajını tamamladıktan sonra Referans Gazetesi’nde çalışmaya başladı. 2 yıl sonra Textilegence markasıyla tekstil endüstrisine yönelik kendi medyasını kurdu. Şu anda Textilegence.com, Printing3D ve NEFA PR Ajansı’nın 12 yıldır yönetimini yapmaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!