18-19 Haziran tarihlerinde İzmir’de düzenlenen Better Cotton Konferansı 2025, etkinliğin teması olan ‘Her Şey Çiftçilerle Başlar’ doğrultusunda pamuk çiftçilerini ve saha düzeyindeki kuruluşları ön plana çıkardı. Konferansa 284 katılımcı doğrudan, 114 katılımcı ise online olarak katıldı. Etkinlik canlı çeviriler eşliğinde 29 farklı ülkeden katılımcıları bir araya getirdi. İki gün boyunca 70’in üzerinde konuşmacı çeşitli interaktif oturumlar gerçekleştirdi. Konferansa Brezilya, Fildişi Sahili, Hindistan, Pakistan, ABD, Özbekistan ve daha birçok ülkeyi temsilen dünyanın dört bir yanından pamuk çiftçileri ve saha düzeyindeki partnerler katıldı.
Better Cotton’un görevden ayrılan CEO’su Alan McClay: “Kalıcı bir değişim yaratmak için hepimize ihtiyaç olsa da gerçek ilerleme çiftçilerle başlamalıdır. Bu yılki konferansın teması bu olmakla birlikte, Better Cotton’un önümüzdeki dönemdeki tüm çalışmalarına yön verecek olan çerçeve de giderek daha fazla bu yönde olacaktır.”
Yeni CEO ve Uluslararası Kakao Girişimi’nin eski İcra Direktörü Nick Weatherill de sahneye çıktı ve McClay’in elini sıkarak şunları söyledi: “Siz çok güçlü bir miras bırakıyorsunuz ve ben de çok değerli bir yaşam gücü devralıyorum. Buna gözüm gibi bakacağıma dair size söz veriyorum.”
“Better Cotton önümüzdeki yıl içinde rejeneratif bir standart haline gelecek”
Birinci gün, rejeneratif uygulamalara odaklanan bir oturumda Better Cotton, önümüzdeki yıl içinde rejeneratif bir standart haline geleceğini duyurdu. Better Cotton’un Talep ve Katılım Kıdemli Direktörü Eva Benavidez Clayton, “Better Cotton’un tarla düzeyindeki standardının rejeneratif tarımın temel ilkelerinin çoğunu kapsadığı zaten kabul edilmiş olsa da bu hamle, standardımızı karşılayan çiftçilerin en yaygın olarak kabul edilen rejeneratif uygulamaları benimsemelerini daha fazla sağlayacaktır” dedi.
İzlenebilirlik çiftçilere fayda sağlayabilir mi?
Konferanstaki bir oturumda, tartışmayı yürüten iki ekip şu soruyu masaya yatırdı: “İzlenebilirlik çiftçilere fayda sağlayabilir mi? Her iki tarafta da Better Cotton’un temsil edildiği oturumda, tarım topluluklarıyla ilgili olarak izlenebilirliği çevreleyen birçok fırsat ve zorluğun altı çizilmeye ve diğer paydaşlar gibi çiftçilerin de gelişmiş tedarik zinciri şeffaflığının ödüllerinden yararlanmalarını sağlamak için çiftçileri de içeren çözümlerin nasıl uygulanabileceği araştırılmaya çalışıldı.
Oldukça çekişmeli geçen bir oturumun ardından katılımcılar oylarını kullandı ve şu karara varıldı: İzlenebilirlik gerçekten de çiftçilere fayda sağlayabilir.

“Çiftçiler, gerçek faydalarını görmeden sonu gelmeyen veri talepleriyle yükümlü tutulmamalı”
Panelistlerden biri olan Global Rights Compliance Gıda, tarım ve biyoçeşitlilik sorumlusu Pallavi Sharma, konferansın ardından sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. Sharma burada, çiftçilerin sağladıkları verilerden gerçekten faydalanıp faydalanmadıklarını sorusunu sorarak şunları söyledi: “Pamuğu çiftliğe kadar takip etmek çiftçiler için daha iyi fırsatlar yaratmalı. Ancak şu anda, çoğu zaman faydaların çoğunu markalar elde ediyormuş gibi geliyor. İzlenebilirliğin işe yaraması için iki yönlü bir yol olması gerekiyor. Çiftçiler gerçek faydalar görmeden sonu gelmeyen veri talepleriyle yükümlü tutulmamalı. Araçların basit, yerel dilde olması, çiftçiler düşünülerek tasarlanması ve çiftçilerin verilerinin kullanıldığı değerde pay sahibi olması gerekiyor.”
Çiftçiler için ekonomik faydalara da değinen Sharma, parasal teşviklerin tedarik zinciri boyunca daha iyi ve daha sürdürülebilir tarıma geçiş için en büyük itici güç olmaya devam ettiğine işaret etti.
“Net yasalar olmadan ilerleme yavaş ve dengesiz olacaktır”
Pallavi Sharma, Better Cotton gibi standartların önemli işler yaptığını, ancak belirgin yasalar olmadan ilerlemenin yavaş ve dengesiz olacağının altını çizdi: “Panelde de söylediğim gibi, ayrıntılarda boğulup büyük resmi kaçırmayalım. Bazı kurallar zayıflıyor olsa bile, insanları ve gezegeni görmezden gelmek akıllıca değil. Mahkemeler ve müşteriler bunu fark ediyor. İşin kolayına kaçmak şu anda tasarruf sağlayabilir, ancak tedarik zincirleri iklim şoklarına ve diğer aksaklıklara karşı daha az dirençli hale geldikçe daha sonra bize pahalıya mal olabilir.”
Better Cotton’un ilk ABD Etki Raporu yayınlandı
Konferansın emtialar arası iş birliğinin gücü konulu son oturumunda Eva Benavidez Clayton, kuruluşun ilk ABD Etki Raporu’nun yayınlandığını duyurdu. Rapor, Better Cotton’un Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilerlemesinin ve varlığının son on yılını (2014-2024) yansıtıyor. ABD programını ve partnerlerini tanıtan rapor, ABD’deki büyük ölçekli pamuk tarımının bir tablosunu sunuyor ve ABD’deki pamuk ortamının daha kapsamlı bir resmini çiziyor.
Konferans, katılımcılara pamuk tedarik zinciriyle doğrudan etkileşim kurma şansı veren iki saha gezisiyle sona erdi. Bir grubun rejeneratif uygulamalar hakkında bilgi edinmek üzere Tanmanlar Çiftliği’ne gitmesi ve diğer bir grubun da Uçak Tekstil’in çırçır ve iplikhane tesislerindeki üretim süreçlerini keşfetmesiyle katılımcılar sektörün karşı karşıya olduğu zorlukları ve fırsatları ilk elden dinleme fırsatı buldu.