Coats suda çözünen iplikleri tekstilde geri dönüşüme katkı sunuyor

Yazar:

Ana Sayfa » Green Times » Coats suda çözünen iplikleri tekstilde geri dönüşüme katkı sunuyor

Dünyanın önde gelen endüstriyel iplik üreticilerinden Coats, hem fiziksel hem de sanal olarak düzenlenen Sustainability Talks İstanbul Konferansı’nda biyolojik olarak parçalanabilen EcoVerde ve EcoRegen’ın yanı sıra türünün ilk suda çözünen ipliklerinden biri olan EcoCycle’ı tanıttı. Konferans kapsamında düzenlenen Tekstilde Döngüsellik panelinde konuşan Coats EMEA Bölgesi Ticari Direktörü Feridun Ayırga, sektörün sürdürülebilirlik anlamında karşılaştığı en büyük zorluklardan birinin ayrıştırma ve geri dönüşüm olduğuna dikkat çekerek, Coats’un geliştirdiği inovatif ve sürdürülebilir ipliklerle geri dönüşümü kolaylaştırdığını söyledi.

“Geleceğin giysileri, kolaylıkla geri dönüştürülebilecek şekilde tasarlanmalı”

Tekstil ürünlerinin çoğunda farklı malzemeler veya kompozitler bir arada kullanıldığı için geri dönüşüm işleminin zor olduğunu aktaran Feridun Ayırga, geleceğin giysilerinin, kolaylıkla geri dönüştürülebilecek şekilde tasarlanması gerektiğini belirtti. Ayırga Coats olarak sektöre bu konuda üç şekilde yardımcı olmayı hedeflediklerini söyleyerek, şu açıklamada bulundu:

“İlk olarak, iplikler malzeme türü açısından kumaşla uyumlu olmalı. Böylelikle kumaş için kullanılanla aynı kimyasallar kullanılarak geri dönüştürülebilir. İkinci olarak, dikişlerin kolayca ve düşük maliyetli sökülmesini sağlayan iplikler üretmeliyiz. Üçüncüsü, bu iplikleri mümkün olan her yerde geri dönüştürülmüş tekstil malzemelerinden geliştirmeliyiz. Tekstil endüstrisi karmaşık bir yolculuktan geçiyor. Sektördeki oyuncuların sürdürülebilirlik hedeflerini tek başlarına gerçekleştirmeleri mümkün değil. Döngüsellik çemberini başarılı bir şekilde tamamlamak için güçlü iş birliklerine ihtiyaç var.”

Coats suda çözünen iplikleri tekstilde geri dönüşüme katkı sunuyor

“EcoCycle ile türünün ilk suda çözünen ipliklerinden birini geliştirdik”

%100 geri dönüştürülmüş polyesterden ürettikleri EcoVerde ve tekstil ürünlerinde kullanılan malzemelerle uyumlu %100 Lyocell iplik EcoRegen gibi çözümlerle döngüsel ekonomiye öncülük ettiklerini söyleyen Feridun Ayırga, bu çözümlerimizin kullanıldığı tekstil ürünlerinin, dikişi sökmeye dâhi gerek kalmadan geri dönüştürülebildiğini açıkladı. Ayırga sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeni ürünümüz EcoCycle ile türünün ilk suda çözünen ipliklerinden birini geliştirdik. Çok yakında piyasaya çıkacak olan EcoCycle, yüksek sıcaklıklarda yıkandığında bile çözülecek şekilde tasarlandı. Böylece bir ürünün kullanım süresinin sonuna gelindiğinde bileşenleri kolayca ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılabilir. Coats olarak bu heyecan verici çözümlerin ötesine geçmek için inovasyona yatırım yapıyor, sektörde yakın iş birlikleri ile baştan sona tüm tedarik zinciri için daha sürdürülebilir ve çevreye duyarlı çözümler üretmek için çalışıyoruz. Çünkü döngüselliğe odaklanmanın giysi tasarımından itibaren gerçekleşmesi gerekir ve değer zincirinin her adımının bunda bir rolü vardır.”

2018 yılından bu yana 240 milyondan fazla PET şişe geri dönüştürüldü

Coats EcoVerde, 1 kg elyaf üretmek için 67 plastik şişeye ihtiyaç duyuyor. Firma, EcoVerde’nin 2018’de pazara sürülmesinden bu yana yalnızca üç yıl içinde, bu işlemle 5588 ton CO2’yi önleyerek 240 milyondan fazla PET şişeyi geri dönüştürdü. Bunun yanı sıra güçlü ve dayanıklı bir yapıda olan dikiş ipliği, giysilerin ömrünü ve tasarım kalitesini de güçlendiriyor.

Sürdürülebilir kaynaklı odun hamurundan elde edilen çevre dostu rejenere elyaf EcoRegen, selülozik kökeni nedeniyle tamamen biyolojik olarak parçalanabilir bir yapıya sahip bulunuyor. Ayrıca bu ipliğin yapıldığı madde olan Lyocell, pamuğa kıyasla, ekimi sırasında sulama, böcek ilacı veya yoğun emek gerektiren işlemlere olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

Coats, uzun vadede tüm ürünlerini çevre dostu malzeme ve kimyasallarla üretmeyi hedeflediğini belirtti

Coats sürdürülebilir faaliyetlerini hızlandırıyor

Geçtiğimiz günlerde sürdürülebilir bir geleceğe doğru yolculuğunu hızlandırdığını ve güçlendirdiğini duyuran Coats, net sıfır emisyon ve döngüselliğe odaklanan kapsam, ölçek ve hız açısından daha büyük hedefler belirlediğini açıkladı. Buna göre firma, önümüzdeki beş yıl içerisinde hedeflerine daha hızlı ulaşmak amacıyla yeşil teknolojilerin ve malzemelerin geliştirilmesini hızlandırmak için 10 milyon dolar yatırım yapacak. Çin’in Shenzhen şehrinde bulunan Coats Asya İnovasyon Merkezi, yeni bir misyona sahip olacak ve biyomalzemelerin uygulanmasına odaklanacak. Ayrıca Coats, uzun vadede tüm ürünlerini çevre dostu malzeme ve kimyasallarla üretmeyi hedeflediğini belirtti.

25 Kasım tarihinde ikincisi düzenlenen Sustainability Talks İstanbul Konferansı, yurt içi ve yurt dışından tekstil ve moda sektörünün önde gelen markalarını ağırladı. Sürdürülebilir ve şeffaf bir tekstil değer zinciri ve döngüsellik odağında gerçekleşen etkinlikte vegan tekstil üretiminden, doğada kısa sürede çözünen polyamide kadar daha pek çok dikkat çekici uygulama tanıtıldı. Bu konuda ayrıntılı bilgiye ‘Sustainability Talks: Harekete geçme zamanı’ başlıklı haberimizden ulaşabilirsiniz.

Emirhan Çiloğlu
Emirhan Çiloğluhttps://www.textilegence.com
Mahmut Emirhan Çiloğlu, İstanbul’da Hüsnü M. Özyeğin Anadolu Lisesi’nde lise eğitimini tamamlamış, sonrasında da İstanbul Üniversitesi’nde Amerikan Kültürü ve Edebiyatı lisans bölümünden başarıyla mezun olmuştur. 2021 itibari ile Textilegence’da pazarlama ve dış ilişkiler sorumlusu olarak görev almaya başlayan Çiloğlu, kurumsal iletişimin güçlendirilmesine katkı sağlamaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!