Tekstillerde küresel sorumluluk için yeni Standart: GRTS

Yazar:

Home Page » Green Times » Tekstillerde küresel sorumluluk için yeni Standart: GRTS

Global Standard, yeni gönüllü sürdürülebilirlik standardı olan Küresel Sorumlu Tekstil Standardı (GRTS) için kamuoyu istişare sürecinin başlatıldığını duyurdu. Uluslararası geçerliliğe sahip Küresel Organik Tekstil Standardı’nın (GOTS) ardındaki kâr amacı gütmeyen kuruluş, GRTS’yi GOTS’daki temel ilkeler ve aynı güvenilir süreç doğrultusunda tasarladı. 

GRTS, aynı sağlık, ekoloji, adalet ve özen ilkelerini daha geniş bir elyaf yelpazesine yaymayı amaçlıyor. GOTS organik tekstiller için küresel ölçüt olmaya devam ederken, GRTS diğer sorumlu elyafları kullanan şirketlerin aynı güvenilir sistem altında hem çevresel hem de sosyal performansı inandırıcı bir şekilde göstermelerini mümkün hale getirecek. 

GRTS; minimum yük ile etkiyi genişletiyor 

GRTS, tekstil endüstrisinin tüm değer zincirinde olumlu bir değişim yaratmasına yardımcı olmak üzere tasarlandı. Şirketlerin artan pazar beklentilerine yanıt vermelerini ve gereksiz karmaşıklık veya ek maliyet getirmeden ortaya çıkan düzenleyici gerekliliklere uymalarını sağlıyor. 

GOTS sertifikalı birçok kuruluş halihazırda organik kapsamı dışında kalan elyafları işliyor. GRTS ile bu şirketler artık tekrardan çaba sarf etmeden veya ek sistemler getirmeden bu malzeme ve ürünlere yönelik titizlikle sertifikalandırma yapabilecekler. Yerleşik GOTS altyapısı üzerine inşa edilen GRTS, uygulamayı basitleştiriyor ve Global Standard’ın teknik uzmanlığından faydalanıyor. 

Global Standard Genel Müdürleri Rahul Bhajekar ve Claudia Kersten, Global Standard portföyündeki bu genişlemenin, sektörün sürdürülebilirlik önlemleri üzerinde ek yüklerden kaçınmaya kendilerini adadıkları için kâr amacı gütmeyen yapıları içinde asgari ücretleri korumalarını sağladığını belirtti. Bhajekar ve Kresten “Bir yandan, GOTS çerçevesi artık daha geniş uygulamalar için bir temel oluştururken, diğer yandan organik tekstil sektöründe önde gelen gönüllü sürdürülebilirlik standardı olmaya devam ediyor” açıklamasında bulundu. 

ISEAL’in en iyi uygulamaları doğrultusunda, GRTS şeffaf ve çok paydaşlı bir süreçle geliştiriliyor. Yeni standardın gerçek dünyanın ihtiyaç ve beklentilerini yansıttığından emin olmak için şirketler, STK’lar, tüketiciler ve sertifikasyon kuruluşlarını katkı sağlamaya davet eden kamu istişare dönemi 14 Temmuz 2025’te başladı. 15 Ağustos 2025 tarihine kadar süreç devam edecek. 

GRTS Versiyon 1.0’ın sonuçlandırılması ve yayınlanması 2025 yılının 4. çeyreğinde planlanıyor.

Fatih Cengiarslan
Fatih Cengiarslanhttps://www.textilegence.com
Fatih Cengiarslan; Akademik İngilizce eğitimini Batı Avustralya Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönerek İstanbul Aydın Üniversitesi’nde İnternet Gazeteciliği ve Yayıncılık bölümünü bitirip, Litvanya – Kaunas Teknoloji Üniversitesi’nde interaktif media üzerine 8 aylık eğitim aldı. Daha sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi girerek İşletme Fakültesini başarıyla tamamladı. CNNTURK’ kanalında stajını tamamladıktan sonra Referans Gazetesi’nde çalışmaya başladı. 2 yıl sonra Textilegence markasıyla tekstil endüstrisine yönelik kendi medyasını kurdu. Şu anda Textilegence.com, Printing3D ve NEFA PR Ajansı’nın 12 yıldır yönetimini yapmaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir

Textilegence Dergisi ve Dijital Platform
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.