Mainetti sürdürülebilirliği ‘askı’dan indiriyor

Yazar:

Ana Sayfa » Green Times » Mainetti sürdürülebilirliği ‘askı’dan indiriyor

Dünyanın lider askı üreticilerinden Mainetti, yenilenebilir enerji, ham (virgin) plastik kullanımını azaltmak ve geri dönüşüm konusunda attığı adımlarla giyim endüstrisinde sürdürülebilir dönüşüme katkı sunuyor. 2025 ve sonrası için sürdürülebilirlik hedeflerini açıklayarak Full Circle küresel sürdürülebilirlik ve operasyon stratejisini duyuran firma, hedeflerin yanı sıra bu anlamda atılacak somut adımlara ve bu bağlamdaki iş birliklerine vurgu yapıyor. Full Circle stratejisi, şirketin dekarbonizasyon operasyonlarını, döngüsel ekonomiyi teşvik etmeyi ve tüm iş gücü için güvenli ve verimli operasyonları sağlamak için ileriye dönük nasıl ilerleyeceğini belirleyecek. Bu girişim, şirketin 2012 yılında başlattığı ve Mainetti’yi ‘önce sürdürülebilirlik’ şirketi olarak kuran Plan M’in başarısı üzerine temellendiriliyor.

Mainetti Operasyon Direktörü Keith Charlton, Plan M’in son dokuz yılında elde edilen başarıların, Mainetti’yi ‘önce sürdürülebilirlik’ şirketi olarak kurma konusunda mükemmel olduğunu belirtti. Şimdi, önümüzdeki dört yıl ve sonrası için kendilerine koydukları iddialı Full Circle Initiative hedefleriyle bu temeller üzerine inşa etmekten heyecan duyduklarını belirten Charlton; “Sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi süreçleri ve uygulamalarındaki yeniliklerimiz, müşterilerimizin plastikler için kendi döngüsel ekonomi hedeflerini karşılamalarına yardımcı oluyor. Full Circle, hem iş için hem de çevre için iyi” dedi.

Mainetti, Full Circle küresel sürdürülebilirlik ve operasyon stratejisini duyurdu

Mainetti 2030’da yüzde yüz yenilenebilir enerji kullanımı hedefliyor

Mainetti yenilenemeyen fosil yakıtlardan elde edilen enerjiyi mümkün olduğunca az kullanarak işlerini karbondan arındırmak için aşamalı bir yaklaşım benimsiyor. 2012’den bu yana faaliyetlerinde karbon ayak izini azaltan ve enerji verimliliğini artıran firma, mümkün olduğunda yerinde veya şebeke kaynaklı yenilenebilir elektriğe geçerek, Enerji Nitelik Sertifikalarını kullanıyor. Bugün grup tarafından kullanılan enerjinin %61’i yenilenebilir enerjiden karşılanırken, bu oranın 2025’e kadar %80’e ve 2030’a kadar %100’e çıkarılması hedefleniyor. Mainetti, döngüsel ekonomiyi teşvik ederek, kağıt, kart veya kompostlanabilir malzemeler gibi yenilenebilir kaynaklardan yapılan daha fazla ürün yelpazesi sunacak, genişletecek ve saf plastik kullanımını mümkün olduğunca azaltacak.

Yakın Doğu’da sürdürülebilir ambalaj talebini fark eden şirket ayrıca, perakende sektöründe çalıştığı markaların ihtiyaçlarını karşılamak için 2021 yılında Türkiye’de mevcut askı ve esnek ambalaj fabrikalarının kapasitelerini büyük ölçüde artırarak, 14.000 m2’ye genişletmişti. Orta Doğu’daki stratejik konumu ve Avrupa’nın önde gelen perakendecilerine yakınlığı nedeniyle Türkiye, bölgesel ve uluslararası markaların müşterilerine sürdürülebilir ambalaj çözümleri sunma talebini karşılıyor.

Mainetti sürdürülebilirliği ‘askı’dan indiriyor

Polyloop, perakendecilere tam anlamıyla bir döngüsel ekonomi imkanı sunuyor

Artan geri dönüştürülmüş plastiğe olan talep yükselen fiyatlara ve iyi kalitede geri dönüştürülmüş plastiklerin ham (virgin) fiyatına çok yakın maliyetlere yol açmasına neden oluyor. Mainetti sınırlı geri dönüştürülmüş plastik tedariki sorununu çözmenin yollarından birinin, şirketlerin kendi tesislerine veya teknolojilerine yatırım yapmak olduğunu belirtiyor. 2021 yılında, perakendecilerin kapalı devre şeffaf bir polietilen geri dönüşüm sistemi uygulamasına olanak tanıyan dünyanın ilk küresel girişimi olan Mainetti Polyloop’u başlatan firma, perakendecilere tam anlamıyla bir döngüsel ekonomi sunuyor. Ayrıca dünyadaki herhangi bir üretim tesisinden en az yüzde 30 tüketici sonrası geri dönüştürülmüş malzeme içeren şeffaf LDPE filmi tedarik etme imkanı sağlıyor.

Mainetti’nin dünya çapındaki üretim tesislerine dağıtılmadan önce, Birleşik Krallık’ta tüketici sonrası LDPE filminin toplanması temizlenmesi ve işlenmesi gerçekleşiyor.  Bu geri dönüşüm sürecinin farklılığından dolayı, polietilen film her türlü baskıyı ve etiketi temizleyerek, tüketici sonrası geri dönüştürülmüş içerik için en yüksek düzeyde netlik sağlıyor. Polyloop, yılda 4 bin ton geri dönüştürülmüş malzeme işleme kapasitesine sahip bulunuyor.

Giysi askılarının yeniden kullanımı ve geri dönüşümü konusunda sektöre öncülük ederek döngüsel uygulamaları hayata geçiren Mainetti, 6 kıtada 46 lokasyonda 6000 çalışanıyla, müşterilerine yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler sunuyor. Firmanın ürün portföyü; Askı, Aksesuar, Etiket, Esnek Ambalaj, Kağıt-Karton Ambalaj Ürünleri, Markalama, Tedarik Zinciri, Akıllı (RFID) Çözümler ve Sağlık ve Güvenlik ürünlerini kapsıyor.

Yağmur Melis Şimşek
Yağmur Melis Şimşekhttps://www.textilegence.com/
Yağmur Melis Şimşek, Saint-Benoît Fransız Lisesi’nde eğitim görmüş, ardından Anadolu Üniversitesi’nde iki yıllık Fotoğrafçılık Bölümü’nü tamamlamıştır. Daha sonra lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde sürdürmüş, mezuniyetin ardından ise 2017 yılında iş hayatına atılmıştır. Pek çok farklı projede, fotoğrafçılık ve grafik tasarımcılığın yanı sıra teknoloji alanında içerik ve haber yazarlığı gibi çeşitli pozisyonlarda yer alan Şimşek, 2021 yılından bu yana Textilegence’da dış haberlerde yardımcı editör olarak görev yapmaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!