SLAY moda sektörünün vahşi yüzünü açığa çıkarıyor

Yazar:

Ana Sayfa » Green Times » SLAY moda sektörünün vahşi yüzünü açığa çıkarıyor

Kürk, deri ve yün odaklı hayvan derilerinin modada kullanımı üzerine türünün ilk uzun metrajlı filmi olan SLAY, moda dünyasına dair çarpıcı gerçekleri ortaya koyuyor. Bu belgesel türündeki film, 2018 tarihli ‘Let Us Be Heroes’ adlı belgeselde de yer alan, araştırmacı film yapımcısı Rebecca Cappelli’nin moda endüstrisinin karanlık tarafını ortaya çıkarmak için dünyayı dolaşmasını konu alıyor. SLAY, modanın greenwashing (yeşil boyama) taktiklerini gözler önüne sererken, sektörün insafına kalmış çalışan ve yaşayan insanları da göz ardı etmeden, hayvanlara odaklanarak hayvan derisi ticaretine benzersiz bir bakış açısı getiriyor. 

Cappelli’nin Avustralya, Çin, Hindistan, Avrupa, ABD ve Brezilya olmak üzere 5 kıtaya yayılan keşif yolculuğu, dünyanın en büyük lüks moda markalarından bazılarının greenwashing, yanlış etiketlendirme, hayvan zulmü ve örtbas etmeleriyle ilgili üzücü bir hikayeyi ortaya çıkarıyor. Yapımcılığını What the Health ve Cowspiracy’nin yardımcı yönetmen ve yapımcısı Keegan Kuhn’un üstlendiği ve görüntü yönetmenliği ile kurgusunu Abhi Anchliya’nın yaptığı film şu önemli soruyu soruyor: “Moda için hayvanları öldürmek kabul edilebilir mi?” 

SLAY moda sektörünün vahşi yüzünü açığa çıkarıyor

SLAY moda dünyasının perde arkasını çarpıcı görüntülerle gözler önüne seriyor

Pandemiden tam bir yıl önce çekimlere başlayan ekip, Avustralya, Çin, Hindistan, Avrupa, ABD ve Brezilya’daki kürk çiftlikleri, tabakhaneler, yün çiftlikleri ve deri işleme tesislerinde özel erişim ve kamera görüntüleri elde etti. Kate Bush, Moby, Catnapp, Kiasmos ve daha pek çok ismin müziklerinin yer aldığı filmde uzaktan çekimi tamamlamak için bir ekip, foto muhabirleri ve film yapımcıları ağıyla birlikte çalışıldı. SLAY filminin üç yıllık yapım aşamasında, modanın sürdürülebilirliği alanından ve hayvan hakları hareketinden Samata Pattinson, Bandana Tewari, Dana Thomas, Joshua Katcher, Lucy Watson, Earthling Ed, Melanie Joy, Emma Hakansson, Alexi Lubomirski ve daha pek çok ilham verici uzman rol aldı. 

“Biri bana bu filmi yaparken keşfettiğimin yarısını bile anlatsaydı, buna inanmazdım”

Endüstriye ilişkin çarpıcı görüntülerin yer aldığı SLAY’in fragmanında moda endüstrisinin her yıl en az 2.5 milyar hayvanı öldürdüğü belirtiliyor. Son üç yılını modada hayvan derilerini araştırarak geçirdiğini söyleyen Rebecca Cappelli; “Bunlar gezegene, insanlara ve tabii ki hayvanlara zarar veriyorlar. Biri bana bu filmi yaparken keşfettiğimin yarısını bile anlatsaydı, buna inanmazdım” diyor. 

Endüstriye ilişkin çarpıcı görüntülerin yer aldığı SLAY’in fragmanında moda endüstrisinin her yıl en az 2.5 milyar hayvanı öldürdüğü belirtiliyor

Moda endüstrisindeki en büyük sorunların neler olduğunu sorduğunda, akla muhtemelen çevresel etki ve işçi hakları geleceğini söyleyen Cappelli, bu filmi yapmak için en büyük ilhamlarından birinin, hayvanların bu konuşmanın tamamen dışında bırakılması olduğunu belirtiyor. Cappelli bu filmin ana akım medya için fazla tartışmalı olduğuna dikkat çekerek; “…ama hayvanlar görülmeyi ve duyulmayı hak ediyor. Aslında, çok uzun zamandır görmezden gelindiler. Ama birlikte bunu değiştirebiliriz” diyor. 

Uygulanabilir ve sürdürülebilir alternatiflere giden yolu işaret ederken günümüz moda endüstrisinin gerçeklerine derinlemesine ve ufuk açıcı bir bakış sunan SLAY, 8 Eylül tarihinden itibaren WaterBear interaktif yayın platformundan ücretsiz olarak izlenebilecek.

Yağmur Melis Şimşek
Yağmur Melis Şimşekhttps://www.textilegence.com/
Yağmur Melis Şimşek, Saint-Benoît Fransız Lisesi’nde eğitim görmüş, ardından Anadolu Üniversitesi’nde iki yıllık Fotoğrafçılık Bölümü’nü tamamlamıştır. Daha sonra lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde sürdürmüş, mezuniyetin ardından ise 2017 yılında iş hayatına atılmıştır. Pek çok farklı projede, fotoğrafçılık ve grafik tasarımcılığın yanı sıra teknoloji alanında içerik ve haber yazarlığı gibi çeşitli pozisyonlarda yer alan Şimşek, 2021 yılından bu yana Textilegence’da dış haberlerde yardımcı editör olarak görev yapmaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!