Single Pass (Tek Geçişli) Baskıya Yeni Bakış – EFI Reggiani BOLT

EFI Reggiani BOLT: Single Pass Baskıya Yeni Bakış
EFI Reggiani BOLT: Single Pass Baskıya Yeni Bakış

Son on yılda trend, yenilikleri ITMA, FESPA, Drupa gibi, dünyanın önde gelen fuarlarında sunmaktı. Bu durum zamanla değişti. EFI Reggiani BOLT, buna örnek olarak gösterilebilir.

Son 15 ayda, EFI ekibi, en son teknolojilere sahip, tamamen yenilenen bir dizi dijital taramalı yazıcı geliştirdi. Firma her çeyrek dönemde, müşterilerin gereksinimleri ne olursa olsun, kolayca uyarlanabilir tekstil baskısı için çözümler sunacak yeni bir model lanse etti.

2018 yılının başında, EFI Reggiani, 24 baskı kafası ile donatılmış COLORS tekstil baskı makinesini ve direkt tekstil uygulamalarına yönelik buharlama veya yıkama ihtiyacını ortadan kaldıran TERRA pigment çözümünü tanıttı.

15 Kasım’da dünyanın önde gelen tekstil imalatçıları ve medya temsilcileri, yeni Single Pass Reggiani BOLT dijital tekstil baskı makinesinin lansmanı için, Bergamo’daki EFI Reggiani merkezine davet edildi. Etkinlik dünya çapında 300’den fazla endüstri profesyoneline ev sahipliği yaptı. Türk tekstil üreticileri, yaklaşık 40 sözcü ile etkinliğe katılan en büyük katılımcı gruplardan biriydi.

Beklentiler…

EFI Reggiani Ar-Ge ekibinin 2017 ortalarından bu yana single pass (tek geçişli) projesi üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Tekstil üreticilerinin single pass dijital tekstil baskı makinesi beklentileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için, BOLT’u geliştirmeden önce halihazırda single pass kullanmayan veya daha önce hiç kullanmamış müşterileri ziyaret ettiler. En çok talep edilen özellikler arasında şunlar öne çıktı;

  • Çalışma süresi
  • Özellikle baskı kafaları için dayanıklılık
  • Rekabetçi yatırım getirisi (ROI)
  • Baskı kalitesi

Aslında, talepler benzerdi. Genel rekabet gücü ve dayanıklılık anahtar kavramlar. Özellikle BOLT türünde inovatif makinelerin Türkiye pazarına girmesi söz konusu olduğunda, Maliyet Etkinliği en önemli konu. BOLT’un toplam yatırım maliyetini öğrenemedik, ancak diğer markaların single pass makinelerinin yaklaşık maliyetini biliyoruz. Bu konuyu potansiyel yatırımcılara bırakıyoruz; bizden daha iyi tahmin yürütebilirler.

Single pass teknolojisi, pazara tanıtımından bu yana patlamasını gerçekten yapamadı – kesinlikle önemli bir teknoloji olduğu su götürmez. Her üreticinin seri üretim kapasitesine ihtiyacı yok; ancak single pass, büyük hacimli baskılı tekstil üreticilerinin ilgisini çekebilir. Kitlesel kişiselleştirme her zamankinden daha önemli hale geliyor. Yatırımcılar piyasa değişikliklerine uyum sağlamalı. Rotasyon baskı böyle devam etmeyecek, ancak rotasyon ve dijital baskı arasında kapanması gereken büyük bir boşluk var. BOLT buna cevap olabilir mi?

Bakıma ihtiyaç duymayan baskı kafası

Bu devrimsel single pass baskı makinesi, tasarım hızı ve etkili üretimi birleştirdiğinden seri üretim için çok uygundur. BOLT, 10x6x4m ve analog istasyon dahil 8 renk konfigürasyonlu kompakt bir baskı makinesidir.

Evet, doğru duydunuz. Ben de yanlış duyduğumu düşünmüştüm; ancak evet, BOLT baskı kafalarının üretim sırasında herhangi bir bakım gerektirmediği bildiriliyor. Baskı kafası Fujifilm Dimatix ile birlikte üretildi ve 600 dpi 2×300 dpi çözünürlükle birlikte 600×4800 dpi’ye kadar baskı çözünürlüğüne ulaşılmasını sağlıyor. 600 dpi’yi 2’ye bölmenin temel nedeni, olası kafa bozulmasında kafaların değiştirilmesinin maliyetini azaltmak.

EFI Reggiani BOLT baskıya hazır – Yeni mürekkep dağıtım sistemi 

Nozüller her zaman yazdırmaya hazır. Yazdırmaya başlamak sadece 30 saniye sürüyor. Operatör mola verebilir ya da hafta sonu boyunca makineyi kendi haline bırakabilir. Pazartesi günü geri döndüğünde herhangi bir bakım gerektirmeden kısa bir sürede baskı yapmaya başlayabilirsiniz. Bu aslında inanılmaz. Niye mi? Çünkü günümüzün single pass baskı makineleri baskıya başlamak için daha uzun zaman alıyor ve baskıdan önce bakım gerektiriyor. Devridaim baskı kafası sayesinde başlatma, bu sorun ortadan kalkıyor.

Damlacık boyutları 5 ile 30 pikolitre arasında değişiyor. Hafif renkler hakkında endişe duymadan 5 pikolitre damlacık boyutu hassas dizaynlarda tercih edilirken, 30 pikolitre daha derin nüfuz ve üstün kaplama alanı sağlıyor. Bu değişken damlacık boyut özelliği, üstün, hassas ve güçlü yazdırma bütünlüğü sağlıyor. EFI Reggiani orijinal mürekkepleri, BOLT baskı kafası ve mürekkep dağıtım sistemi için optimize edilmiştir. Reaktif ve pigment mürekkepleri de mevcut.

Rekabet avantajı

BOLT’da bir dizi farklılık yaratan unsur söz konusu. Adım değişikliği üretkenlik ile ilgili. Single pass makinede pigment baskısı daha önce görülmemiş bir şey. Değişken damlacık boyutu, yeni mürekkep sirkülasyon sistemi, single passta gerçekten ihtiyaç duyulan özellikler. Dakikada 90 metreye kadar çıkan baskı hızıyla BOLT, dijital ve rotasyon teknolojisini birleştiren pazardaki en hızlı kumaşa dijital baskı yapan makine.

Yazan: Fatih Cengiarslan