Necip Güney: ITM 2018 Dünya Lansmanlarına Sahne Olacak

Necip Güney: ITM 2018 Dünya Lansmanlarına Sahne Olacak
Necip Güney: ITM 2018 Dünya Lansmanlarına Sahne Olacak

Bölgesinin ve sektörünün en büyük fuarlarından biri olan ITM 2018, tekstil endüstrisine yeniliklerin ilk sunulduğu platform olarak büyük önem taşıyor. Necip Güney, fuarın değişen ve geliştirilen konsepti ile kapsamını ve hedefini büyüttüğünü söylüyor.

Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Balkanların en büyük tekstil teknolojileri fuarı ITM 2018 için geri sayım başladı. TEKNİK Fuarcılık ve TÜYAP ortaklığında, TEMSAD işbirliğiyle yapılan fuar, 14-17 Nisan 2018 tarihlerinde İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Eğirmeden dokumaya, örmeden terbiyeye, boyadan dijital baskıya kadar tekstil endüstrisinin bütün tedarik zincirini kapsayan çözümler fuarda yer alacak. Birçok firmanın dünya lansmanı yapmak için tercih ettiği ITM 2018, şimdiden iş dünyasının ajandasında 4 günlük bir program olarak yerini aldı.

ITM 2018’e dönük çalışmalar hakkında Textilegence’ye açıklamalarda bulunan Teknik Fuarcılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Necip Güney, fuarın yükselen gücü ve potansiyeline dikkat çekti. ITM’in global ölçekte bir tekstil makineleri fuarı olduğunun altını çizen Güney; “ITM bugün dünya çapında bir marka haline geldi. ITM 2018 ile en büyük sıçrama ve büyümeyi yakaladık. Birçok salonda doluluk rakamlarına aylar öncesinden ulaştık. 1200 civarında katılımcımızı 50 binin üzerinde ziyaretçi ile buluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

Türkiye’de 2017 yılında dikkat çekici şekilde hareketlenmeye başlayan tekstil makine yatırımları, 2018 yılında artarak devam edecek. Güney, bir tekstil ülkesi olarak Türkiye’nin bu alandaki büyümesine katkı sunduklarını kaydetti.

Necip Güney: Dünya çapında tanıtım çalışmaları yapılıyor

ITM 2018 Fuarı için dünya çapında lansman ve tanıtım faaliyeti yürütüldüğünü söyleyen Necip Güney; “Sektörde taşların yerinden oynayacağı bir fuar olacak. Önümüzdeki yıllarda ITM’e yön verecek, onu farklı kılacak gelişmeler bu fuarla birlikte gerçekleşecek” diye konuştu.

Güney, bugün tekstil teknolojilerinin eskiden olduğu gibi 4-5 yılda bir değişmediğini, neredeyse her yıl bir yeniliğin pazara sunulduğunu belirtti.  Güney, 2 yılda bir organize edilen ITM fuarının hem takvimi hem de coğrafi konumuyla tekstil endüstrisinin yükselen yıldızı olduğunu savundu. Güney şunları söyledi; “

Dünya liderlerini buluşturacak olan ITM 2018, birçok dünya lansmanına da ev sahipliği yapacak. Bunun için sıkı bir şekilde çalışıyoruz. Tekstilde hızla gelişen Ortadoğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ülkeleri vize sorunu yaşamadan, rahatlıkla İstanbul’a gelebiliyor. İranlı, Cezayirli, Mısırlı, Pakistanlı, Bangladeşli tekstilciler Avrupa’ya giderken yaşadıkları Schengen vize sorununu burada yaşamıyorlar. Ayrıca konaklama maliyetleri Avrupa ile kıyaslanmayacak kadar ucuz. Bu bizler için ciddi bir avantaj. Aynı inancı paylaşmanın verdiği bir yakınlık da bizleri daha tercih edilebilir hale getiriyor.”

Türkiye’de tekstilin öne çıktığı Bursa, Denizli, Çorlu, Gaziantep ve Kahramanmaraş gibi bölgelerden yoğun bir ziyaretçi akışı beklediklerini dile getiren Necip Güney, yurtdışı katılımları için şunları söyledi; “Bu yıl katılımcı bazında İtalya, en büyük ülke olacak. Asya pazarı bağlamında ise lider ülke yine Çin olacaktır. Bununla birlikte, ziyaretçi tarafında Hindistan, Pakistan, Bangladeş, İran ve Özbekistan’da büyük ilgi gördüğümüzün altını çizmek istiyorum.”

Dijital tekstil baskısı kendi salonunda büyüyor

Necip Güney, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde 12 salonu kapsayan ITM 2018’de firmaların genel olarak stant alanlarını büyüterek daha fazla makine sergileyeceklerinin bilgisini verdi. Güney, 3 numaralı eğirme/iplik teknolojileri salonunun bir yıl önceden tam doluluğa ulaştığını açıkladı.  İpliğin yanı sıra dokuma (Salon 2) ve terbiye salonlarında da (Salon 10-12-14) ciddi büyümeler yakalandığını dile getiren Güney, örme salonunun ise (Salon 7-8) gücünü koruduğunu ifade etti. Güney esas büyümenin ve sıçramanın ise baskı segmentinde yaşandığının altını çizdi.

2016 yılında dijital baskının ilk defa ayrı bir salonda konumlandırıldığını hatırlatan Güney, sözlerini şöyle sürdürdü; “Daha önceden terbiye, boya, baskı ve dijital baskı tek çatı altında, aynı salon içinde yer alıyordu. 2016 yılında ilk defa dijital baskıyı kendi salonuna taşıdık, iyi ki de ayırmışız. Tekstil dijital baskı segmenti büyümeye devam ediyor. Bu büyüme pazarda ciddi bir rekabeti de beraberinde getiriyor. 5 ve 6 numaralı salonlarda, direkt baskı, süblime baskı, transfer baskı, parça baskı, rotasyon baskı vb. tekstil baskısıyla ilgili bütün çözümler yer alacak. Direkt uluslararası markaların kendilerinin yanı sıra Türkiye mümessilleri ve satıcıları da hazır bulunacak. Sektörün yeni markaları, ilk defa ITM fuarına katılan markalar ve pazarın lider isimleri 5 ve 6. Salonlarda yerlerini aldılar. Bu fuarda Baskı salonu birçok sürpriz ve yeniliğe ev sahipliği yapacak.”

“ITM fuarına kayıtları tümüyle dijital platformdan yürütmeyi hedefliyoruz”

Katılımcılar ve ziyaretçiler açısından fuarın en verimli şekilde organize edilmesi için çalıştıklarını belirten Necip Güney, bunun için yeni dijital olanaklardan ve teknolojilerden yararlandıklarını ve olumlu sonuçlarını aldıklarını söyledi. 2016 fuarıyla birlikte fuara erken kayıt sistemini başlattıklarını hatırlatan Güney şunları ifade etti;

“Fuara erken kayıt yaptıracak katılımcılar birçok avantaj elde edecekler. Hem stant konumları ve büyüklükleri hem de uygun fiyatlandırma gibi birçok seçenek önlerinde olacak. Erken kayıt sistemine online olarak kayıt olanlar işlemlerini hızlı ve kısa yoldan halletmiş oluyor. Fuar süresi yaklaştıkça yer bulmak artık zorlaşıyor. ITM fuarına kayıtları tümüyle dijital platformdan yürütmeyi hedefliyoruz.”

ITM’in 2018 ve sonraki yıllar için de kısa, orta ve uzun vadeli planlarını oluşturduğunu açıklayan Necip Güney, premium bir fuar olarak ITM’ın uluslararası alandaki marka gücünü sürekli arttıracağını sözlerine ekledi.