22.3 C
İstanbul
Pazar, Temmuz 6, 2025

Textilegence Mayıs Haziran 2025 sayısı yayında!

Tekstil ve hazır giyim sektörlerinde gündem oldukça...

“Küresel kenevir pazarında Türkiye önemli bir aktör olabilir”

Kullanım alanlarının genişliği ve çevre dostu özellikleriyle...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Şubat’ta ihracattaki %5,1’lik Artış Yüzleri Güldürdü

GüncelŞubat’ta ihracattaki %5,1’lik Artış Yüzleri Güldürdü

- Haber Sponsoru -

Şubat’ta ihracat %5,1’lik Artışla Yüzleri Güldürdü
Şubat’ta ihracat %5,1’lik Artışla Yüzleri Güldürdü

Türkiye’de genel ihracat, geçen yılın aynı ayına göre Şubat’ta %5,1 artışla 11 milyar 296 milyon dolar oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre en dikkat çekici artış Çin, ABD ve İsrail pazarlarında yaşandı.

İhracat rakamlarını bir basın toplantısıyla açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 1 iş günü eksik olmasına rağmen Şubat ayındaki artışın dikkat çekici olduğunu savundu. Büyükekşi; “Bildiğiniz gibi 2016 yılında şubat ayı 29 çekti. Bu sene eksik 1 güne rağmen ihracatımızı %5,1 artırmayı başaran ihracatçılarımızı kutluyorum. Miktar bazında ise ihracatımız %10,2 arttı” dedi. Büyükekşi, son 12 aylık ihracatın bir önceki yıla göre %2,6 artışla 143 milyar 218 milyon dolara ulaştığını belirtti.

Şubat ayında ihracatta şampiyon %12,5’li artışla otomotiv sektörü oldu. Zeytin ve zeytinyağı sektörü %82,3, mücevher sektörü ise %64’lük artış rakamları elde etti. Yılın ilk 2 ayında değer bazında en fazla ihracat artışı gerçekleştiren 3 sektör şöyle sıralanıyor; 804 milyon dolar artışla otomotiv, 447 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri ile 430 milyon dolarla çelik sektörü.

ihracat artışı

Tekstil ve hammaddeleri sektörü Şubat ayında %0,9 artışla 638 milyon dolarlık ihracatla, Ocak-Şubat döneminde ise %2,1’lik artışla 1,25 milyar dolarlık gelir elde etti. Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü de Şubat ayında %9,1’lik düşüşle 1,28 milyar dolar değerinde ihracat yaparken, Ocak-Şubat dönemi baz alındığında %7,1’lik düşüşle 2,54 milyar dolar değerini elde etti. Halı ihracatı Şubat ayında %0,6 artışla 155 milyon değerini görürken, Ocak-Şubat döneminde bu değer %6 artışla 301 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ocak-Şubat dönemindeki en büyük ihracat pazarları arasında Almanya %10’luk pay ile ilk sırada yer aldı. Onu %6,2 payla Birleşik Krallık, %6 ile Irak, %5,9 ile İtalya ve %5,1 ile ABD takip etti.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler

Textilegence Dergisi ve Dijital Platform
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.