18.5 C
İstanbul
Perşembe, Mayıs 8, 2025

“Haksız ticaret uygulamaları ABD tekstil ve hazır giyim sektörünü baltalıyor”

ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi (USTR), Ulusal Tekstil...

SASA’nın MTR üretim tesisi ticari faaliyete başladı

SASA Kamu Aydınlanma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada...

Textilegence Mart Nisan 2025 sayısı yayında!

Textilegence Mart Nisan 2025 sayımızın ana konularından...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Gaziantep Üniversitesi’nde nanoliflerden iplik üreten makine geliştirildi

EğirmeGaziantep Üniversitesi’nde nanoliflerden iplik üreten makine geliştirildi

- Eğirme Haber Sponsoru -

Gaziantep Üniversitesi‘nde (GAÜN) görevli akademisyenler, iplik üretimini hızlandıran ve üretim maliyetini düşüren nanoteknoloji entegreli bir makine geliştirdi. GAÜN Tekstil Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Mehmet Topalbekiroğlu, Doç. Dr. Ali Kılıç, Doç. Dr. Halil İbrahim İçoğlu ve Dr. Behzat Yıldırım, geleneksel iplik üretiminde kullanılan açma, temizleme, taraklama, çekme, fitil ve eğirme gibi aşamaları tek makinede birleştirmek amacıyla çalışma başlattı. TÜBİTAK 1001 programı kapsamında desteklenen proje sonucunda ‘Elektro-Sirospun’ adı verilen bir makine üretildi. 

Üretim sürecinde hem zaman tasarrufu sağlayan hem de maliyeti düşürmesi beklenen makinenin, tekstil sektöründe önemli bir dönüşüm yaratması hedefleniyor. Makinenin ekonomiye katkı sağlamasının yanı sıra ihracat potansiyeliyle de ön plana çıkması bekleniyor. 

“Geliştirdiğimiz makine, Türkiye’de ve uluslararası düzeyde önemli gelişme olarak görülüyor”

Prof. Dr. Mehmet Topalbekiroğlu, AA’ya yaptığı açıklamada 5 yıllık yoğun çalışmanın ürünü olan bu makinenin nanoteknoloji alanında önemli bir gelişmeyi temsil ettiğini belirtti. Gaziantep Üniversitesi akademisyenleri olarak Elektro-Sirospun yöntemiyle nanoliflerden iplik üretebilen bir makine geliştirdiklerini anlatan Topalbekiroğlu; “Bu sistem, ülkemizin bilimsel ve teknolojik gelişimine ciddi katkılar sunacak. Geliştirdiğimiz makine, Türkiye’de ve uluslararası düzeyde önemli gelişme olarak görülüyor” dedi. 

GAÜN Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Behzat Yıldırım ise makinenin çevre dostu filtrelerden ileri enerji çözümlerine kadar birçok alanda kullanılabileceğini belirtti. 

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler

Textilegence Dergisi ve Dijital Platform
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.