12.9 C
İstanbul
Perşembe, Mayıs 15, 2025

Textiles Recycling Expo 2025 en yeni teknolojilerin canlı bir gösterimi olacak

Textiles Recycling Expo 2025 Basın Konferansı, 6...

Mavi Amerika’da yeni şirketiyle gücünü artırıyor

Türkiye’nin ünlü hazır giyim ve denim markası...

“Haksız ticaret uygulamaları ABD tekstil ve hazır giyim sektörünü baltalıyor”

ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi (USTR), Ulusal Tekstil...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Amerikan pamuğu kullananlar gümrük vergisi artışından kurtulacak mı?

GüncelAmerikan pamuğu kullananlar gümrük vergisi artışından kurtulacak mı?

- Haber Sponsoru -

Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi (ICAC), mayıs 2025 raporunda bu ay dünya üretiminin tüketimi geride bırakmaya devam ettiğini açıkladı. Güncel gelişmeler ve rakamların yanı sıra raporda dikkat çekici ihtimallere de yer verilerek Amerikan pamuğuna olan talebin artabileceğinin sinyali verildi: “ABD Başkanı’nın başkanlık kararnamesine göre, öncelikli olarak ABD kaynaklı ham madde kullanan tekstil ürünleri artan gümrük vergilerinden muaf tutulabilir. Bu da ABD’ye ihracat yapan tüm büyük ülkelerin yakında daha fazla Amerikan pamuğu satın almak için çabalayacağını gösteriyor ki bu da pamuk endüstrisinde izlenebilirliğin uygulanmasını gerektirecektir.” 

Birkaç yıldır tüketimi baskı altında olan pamuk, ucuza temin edilebilen ve yaygın olarak üretilen suni elyafların ağır rekabetiyle karşı karşıya bulunuyor. Bu denkleme ek olarak pamuk endüstrisi, diğer hususların yanı sıra tam izlenebilirlik, sürdürülebilirlik ve iş gücü yönetmeliklerine uyum sağlama konusunda düzenleyici baskılarla da karşı karşıya. Pamuk değer zincirinin karmaşıklığı göz önüne alındığında, tüm bu politika değişikliklerinin uygulanmasının zor olacağı ve muhtemelen değer zincirine maliyet ve denetim yorgunluğu ekleyeceği ifade ediliyor. 

Pamuk tiftiğine yönelik ticaret tahminlerinde önemli değişiklikler bekleniyor

Dünya pamuk tiftik üretiminin, ABD, Brezilya ve Çin gibi büyük pamuk üreticilerinin geçen sezona göre artış bildirmesiyle, geçen sezona göre yaklaşık %7 artışla 25.8 milyon ton civarında olduğu tahmin ediliyor. Dünya pamuk tüketiminin, Çin’deki tüketimin değişmemesi ve Çin dışındaki tüketimde hafif bir artışla birlikte, geçen sezona göre %2 artışla 25,5 milyon ton civarında olması bekleniyor. 

Rapora göre ticaret, Çin’den ithalat talebinin azalması nedeniyle 9,45 milyon ton olarak aşağı yönlü revize edilmiş olup, bu durum diğer bölgelerden yapılan ithalattaki artışı fazlasıyla dengeliyor. Tarife artışlarıyla birlikte, önümüzdeki aylarda/mevsimlerde pamuk tiftiği için ticaret tahminlerinde ve ticaret sepetlerinde önemli değişiklikler beklenebilir. Ayrıca pamuk ticareti, Süveyş Kanalı’ndaki güvenlik sorunları ve lojistik gecikmeler gibi faktörlere ek olarak, oldukça parçalı endüstri yapısı nedeniyle halihazırda tedarik zinciri sorunlarıyla da karşı karşıya bulunuyor. 

"ABD Başkanı'nın başkanlık kararnamesine göre, öncelikli olarak ABD kaynaklı ham madde kullanan tekstil ürünleri artan gümrük vergilerinden muaf tutulabilir"   Görsel Kaynak: Freepik
“ABD Başkanı’nın başkanlık kararnamesine göre, öncelikli olarak ABD kaynaklı ham madde kullanan tekstil ürünleri artan gümrük vergilerinden muaf tutulabilir. Bu da ABD’ye ihracat yapan tüm büyük ülkelerin yakında daha fazla ABD pamuğu satın almak için çabalayacağını gösteriyor” Görsel Kaynak: Freepik

Pamuk tüketimi ve tedariki üzerindeki baskı büyük olasılıkla devam edecek

Dünya pamuk tiftik stoklarının yarısından fazlası Çin’de olup, bu, kendi tüketim ihtiyacını karşılamak için yeterli seviyede bulunuyor. Çin’in mevcut pamuk rezervleri, yurt içi arzı ve yoğun suni elyaf kullanımı nedeniyle geçen sezona kıyasla daha az pamuk ithal etmesi bekleniyor. Bununla birlikte, 2024/25 sezonunda yaklaşık 8,3 milyon ton ile dünyanın en büyük pamuk tüketicisi olmaya devam edeceği belirtiliyor. 

Çin’den yapılan ithalatlar aşağı yönlü revize edilirken, Çin’in 2024/25 sezonunda şubat 2025’e kadar yaklaşık 881.176 metrik ton pamuk ithal ettiği kaydedildi. Sezonun bitmesine beş ay kala, ICAC Çin’in geçen yılki ithalat seviyelerine yaklaşamayacağını tahmin ediyor. Uygulanmakta olan gümrük vergileri göz önünde bulundurulduğunda, Çin’in pamuk ithalatını ABD’den Brezilya ve Avustralya gibi ülkelere yönlendirmesi de ihtimal dahilinde görülüyor. 

Çin dışındaki tüketim ise Bangladeş, Mısır, Türkiye, Hindistan ve Vietnam’dan gelen tüketim kapasitesindeki artış (ve ithalatta beklenen artış) raporları ile bazı olumlu haberler getiriyor. 

Bangladeş’in 2024/25 döneminde dünyanın en büyük pamuk ithalatçısı olması bekleniyor. Ülke ayrıca, ABD tarafından kendisine uygulanan tarifelerin etkisini azaltmak amacıyla ABD pamuğuna gümrüksüz erişim sağlanması konusunda ABD ile müzakereler yürütüyor. Bangladeş, ayrıca ABD pamuğu ithalatı için kullanılacak özel bir antrepo tesisini de tamamlamak üzere. 

Yerli pamuk tüketim kapasitesini artıran Mısır ise El-Mahalla El-Kübra’daki iplik ve dokuma merkezini geliştirmek ve modernize etmek için yaklaşık 1,1 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bu ay Mısır’ın pamuk ithalat tahminleri yukarı yönlü revize edildi ve ülkenin tekstil sanayisini desteklemek için gelecekte daha fazla pamuk ithal etmesi bekleniyor. 

Endonezya’nın, ABD’nin kendisine uyguladığı tarifelere misillemede bulunması beklenmiyor; bunun yerine, ticaret dengesizliğini düzeltmek amacıyla ABD pamuk tiftiği ithalatını artırmayı değerlendiriyor. Ülke ayrıca ABD malları için vergi indirimi de düşünüyor. 

Hindistan, 2024/25 sezonunun bu noktasında şimdiden yaklaşık 390.000 ton pamuk tüketti; bu, geçen pamuk sezonunun ilk altı ayında tükettiğinden yaklaşık beş kat fazla. Hindistan son yıllarda tüketim kapasitesini ve pamuk tiftiği ithalatını artırıyor ve ABD ile pamuk tiftiği ithalatını artırma konusunda müzakereler yürüttüğü bildiriliyor. 

Pakistan, 2024/25 döneminde ABD pamuk ithalatını şimdiden artırdı ve bu eğilimi sürdürmesi olası görülüyor. Ülkenin ABD ile pamuk ve soya fasulyesi ithalatını artırarak ticaret açığını azaltmak için müzakereler yürüttüğü belirtiliyor. 

Türkiye, ABD tarifelerindeki artışlardan büyük ölçüde etkilenmezken, ülkenin pamuk tiftiği ticaretindeki mevcut seyrini sürdürmesi öngörülüyor. 

Vietnam’ın ise gümrük vergilerini düşürmesi ve ABD’den daha fazla pamuk ithal etmesi muhtemel görünüyor. 

ICAC Sekretaryası’nın 2024/25 sezonu ortalama A endeksi için mevcut pamuk fiyatı tahmini pound başına 79 ila 88 sent arasında değişiyor; ortalama ise 83 sent olarak öngörülüyor. 

Genel olarak bakıldığında ICAC raporu, pamuk endüstrisinin hiç olmadığı kadar küresel ve bölgesel siyasal gelişmelere daha fazla duyarlı hale geldiğini ortaya koyuyor. 

Bu haber de ilginizi çekebilir: Amerikan pamuğu Türk tekstil sektörüne değer katıyor

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler

Textilegence Dergisi ve Dijital Platform
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.