30.3 C
İstanbul
Cuma, Temmuz 11, 2025

ISO 1000 listesindeki tekstil ve giyim firmalarının oranı yüzde 12’ye geriledi

2019 yılında ISO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi̇...

Egeli hazır giyim üreticileri Çinli ithalatçılarla bir araya geldi

Hazır giyim ve metalden tarıma farklı sektörlerden...

İhracatçılara bu yıl için 62 milyar liralık finansal destek müjdesi

TİM İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde konuşan TİM...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Hazır Giyim Sektörünün Yeni Hedefi 30 Milyar Dolar

GüncelHazır Giyim Sektörünün Yeni Hedefi 30 Milyar Dolar

- Haber Sponsoru -

Hazır Giyim Sektörünün Yeni Hedefi 30 Milyar Dolar
Hazır Giyim Sektörünün Yeni Hedefi 30 Milyar Dolar

‘Ufuk 2030 Türk Hazır Giyim Sektörü İçin Yol Haritası’ çalışmasıyla hazır giyim sektörünü geleceğe taşıyacak 4 stratejik hedef belirlediklerini söyleyen TGSD Başkanı Şeref Fayat, yıllık %6’lık büyüme ile 2023’te 30 milyar dolar pazar değerini elde edebileceklerini açıkladı.

Hazır giyim sektörü rotasını yeniden çiziyor. Sektör temsilcileri hem pazar beklentilerini hem de üretim güçlerini yeniden değerlendiriyor. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat düzenlediği bir toplantı ile 2023 yılı için yeni hedef ve stratejilerini açıkladı. Dr. Can Fuat Gürlesel ve TGSD Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan ‘Ufuk 2030 Türk Hazır Giyim Sektörü İçin Yol Haritası’ başlıklı çalışmanın detaylarını paylaşan Fayat, Türkiye iç pazarında hazırgiyim harcamalarının 2023’e kadar her yıl ortalama yüzde 4 büyüyeceğinin tahmin edildiğini söyledi. Fayat; “Bu oran gerçekleşirse 2023’te iç pazar tüketimi 26,4 milyar dolara yükselecek. Eğer yıllık yüzde 6’lık büyümeyi yakalayabilirsek 30 milyar doların da üzerine çıkacağız” dedi.

Küresel pazarın her geçen yıl daha da büyüdüğünün altını çizen Fayat, yüzde 2 büyüme beklentisiyle dünya hazırgiyim harcamalarının 2030’da 2,3 trilyon dolara, hazırgiyim ihracatının da 607 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünü bildirdi.

2023’te hazır giyim harcamaları 26,4 milyar dolara ulaşacak

Sektörün geleceği konusunda iyimserliğini koruduğunu vurgulayan Fayat, Türkiye’de hazır giyim harcamalarının yıllık yüzde 4 ve yüzde 6 büyüme öngörüsü üzerinden iki farklı projeksiyon yaptıklarını belirtti. İyimser senaryoyu gerçekleştirme hedefiyle yola devam edeceklerini anlatan Fayat, şöyle devam etti:

“Olağan koşullarda Türkiye’de hazır giyim harcamaları 2023’e kadar her yıl ortalama yüzde 4 büyüyerek, 26,4 milyar dolara ulaşacak. Yüzde 6’lık bir büyümeyi yakalamamız durumunda ise rakam 30 milyar doların üzerine çıkacak. Referans senaryoyu esas alırsak ihracatımız 2023’te 25 milyar dolar civarında olacak.  İyimser senaryoya göre ise dünya hazır giyim ticareti yılda yüzde 4 büyüyecek, Türkiye’nin bu ticaretten aldığı pay yüzde 5’e çıkacak. Bu projeksiyonun gerçekleşmesi halinde hazır giyim ihracatımız 30,8 milyar dolara ulaşacak.  Biz hem iç tüketimde hem ihracatta 30 milyar dolar çıtasını geçmek için sektörün yol haritasını yeniden çizdik. Tüm olumsuzluklara rağmen hedefe ulaşabilmek için imkânlarımızı seferber edeceğiz.”

Şeref Fayat belirledikleri 4 stratejik hedefi şöyle dile getirdi; Akıllı, sürdürülebilir, yenilikçi, hızlı moda tedarikçiliği; inovatif, özgün tasarım ve koleksiyonlara dayalı erişilebilir bölgesel markalar ile ihracat; yenilikçi ürünler ile müşteri ihtiyaçlarını karşılayan organizasyon ve pazarlama hizmetleri ve bölgesel ve yerel markaları, gelişmiş organize perakende pazarı ve moda etkinlikleri ile Türkiye’nin bölgesel moda alışveriş merkezi haline getirilmesi.

‘Katma Değerli Üretime Odaklanıyoruz’

TGSD Başkanı Fayat, hazır giyim sektöründe dönüşümün başladığını, ürün adetini arttırmak yerine katma değeri yükseltmeye odaklandıklarını kaydetti. Stratejik hedeflere ulaşabilmek için 10 ayrı destek programı geliştirdiklerini anlatan Fayat, özellikle ‘Nitelikli Üretici Sertifika Programı’nın sektör için hayati önem taşıdığını vurguladı. Fayat, “Projenin uygulamaya geçirilmesinin hem kayıt dışılığın önlenmesine hem de sık sık sektörümüzün yurt dışında başını ağrıtan çocuk işçi meselesinin çözümüne de katkı sunacağına inanıyorum” diye konuştu.

Ufuk 2030 çalışmasında, her yıl ortalama yüzde 3 büyüme olması halinde, 2030 yılında dünya hazır giyim harcamalarının 2,7 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. 2023 yılı içinse Türkiye hazırgiyim ihracatının 22,9 milyar dolar olması öngörülüyor. Bununla birlikte Türkiye’deki hazırgiyim harcamalarının 26,4 milyar dolar olacağı bekleniyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler

Textilegence Dergisi ve Dijital Platform
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.