20.7 C
İstanbul
Çarşamba, Mayıs 7, 2025

SASA’nın MTR üretim tesisi ticari faaliyete başladı

SASA Kamu Aydınlanma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada...

Textilegence Mart Nisan 2025 sayısı yayında!

Textilegence Mart Nisan 2025 sayımızın ana konularından...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Tekstilciler Tedaviyi Biliyor; Krizin İlacı Yatırım

GüncelTekstilciler Tedaviyi Biliyor; Krizin İlacı Yatırım

- Haber Sponsoru -

Tekstilciler Tedaviyi Biliyor; Krizin İlacı Yatırım
Tekstilciler Tedaviyi Biliyor; Krizin İlacı Yatırım

İç pazardaki daralmayı ihracat ayağında güçlenerek dengelemeye çalışan tekstilciler, yatırımla mevcut yapılarını daha da geliştiriyorlar. 2019 yılında sektör yatırımlarla önemli kazanımlar elde edecek.

2018 yılında dövizdeki dalgalanmaya rağmen, tekstil ve hazırgiyim endüstrilerinin ihracatında büyüme elde edeceği kesinleşti. Sektörlerin net ihracat rakamları Ocak ayının ortalarında açıklanacak. Ancak 2018’in ilk 11 ayına ilişkin veriler büyümeyi teyit ediyor. Ocak-Kasım 2018 döneminde ayında tekstil sektörü 9,7 milyar dolar, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü ise 16,3 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi.  Yıllık tahmin için toplamda 30 milyar dolarlık bir ihracat olası görünüyor.  2017 yılını tekstil sektörü 10,1 milyar dolar, hazırgiyim sektörü ise 17 milyar dolarlık ihracatla kapatmıştı.

Maliyetlerdeki artış, kurdaki dalgalanma ve iç pazardaki daralmaya rağmen tekstilciler ve hazırgiyimciler ihracat odaklı üretim için yatırımlarını sürdürüyor. Bu gelişmeyi teyit eden bir haber Ekonomist dergisinde yayımlandı. Ayşegül Sakarya Pehlivan’ın hazırladığı habere göre tekstil ve hazırgiyim sektöründe yer alan 28 firma 2019 yılında 100 milyon dolarlık yeni yatırım yapmayı planlıyor. Haberde bu yatırımla firmaların kapasitelerini %10 ila 30 arasında arttıracağı ve 5 bine yakın yeni istihdam yaratmayı hedefledikleri belirtiliyor. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ile birlikte yapılan bu araştırmada şu firmaların yatırımlarından söz ediliyor; Blok Moda, Çalık Denim, Dinateks, Emirali Tekstil, Era Denim, Ercem Tekstil, ETS Ezgi Tekstil, Işıksoy Tekstil, Inka Tekstil, Karahan Textile, Kiğılı, Koton, Mavi, Modateks, Müptela Tekstil, NGSTYLE, Orka Holding, Sarar, SMM Tekstil, Suglobal AS, Sun Holding, Taha Giyim, Telateks Tela, Texim, Tütüncüler Tekstil, THY Tekstil ve Yeşim Tekstil.

Tekstilciler milyon dolarlık yatırımlarla binlerce yeni istihdamlar oluşturuyor

Listede belirtilen Çalık Denim, 2019 yılında 8,4 milyon dolarlık yatırımla kapasitesini %30 arttırmayı ve 342 kişiye istihdam yaratmayı hedefliyor. Bursa merkezli Emirali Tekstil ise 8 milyon Euro’luk yatırımla 150 kişilik istihdam oluşturmayı planlıyor. Era Denim Çorlu OSB’de 6 milyon Euro’luk, Inka Tekstil İstanbul Esenyurt’da 4 milyon TL’lik ve Genç Tekstil Yalova’da 1 milyon Euro’luk yatırımı gündeminde bulunduruyor.

Hazırgiyim ve parekende ayağında ise ciddi yatırımlar söz konusu. Türkiye ve dünya çapında mağazalara sahip olan markalar burada dikkat çekiyor. Kiğılı yurtiçi ve yurtdışında yeni mağazalar açmak için 10 milyon TL bütçe ayırmış durumda. Koton da yurtdışında yeni mağazalar açmaya odaklanmış bulunuyor. Pehlivan’ın haberinde Mavi markasının ise 2019’da cirosunun %5’i kadar yatırım yapacağı belirtiliyor. Damat, Tween ve D’S markalarıyla dünya çapında şubeleşen Orka Holding de 80 milyon TL’lik yatırımla 500 kişiye ek istihdam oluşturmayı öngörüyor. LC Waikiki markasının sahibi Taha Giyim ise, Malatya’da 32,2 milyon TL’lik yatırımla 550 kişiye ek istihdam sağlayacak. Birçok önemli moda markası için üretim yapan Yeşim Tekstil ise 2018-2022 yıllarını kapsayan beş yıllık dönemde 12,7 milyon dolarlık yatırım bütçesi oluşturdu.

Petkim’den dev yatırım

Tekstil ve hazırgiyim endüstrisinde perakendeye dönük yatırımların yanı sıra hammadde alanında da ciddi yatırımlar söz konusu. Türkiye’nin en önemli endüstri güçlerinden Petkim, geçen yıla yeni bir yatırımı devreye aldı. Tekstil ve PET ambalaj üretimine hammadde sağlayan PTA fabrikasında 50 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirildi. Bu yatırımla fabrikanın yıllık kapasitesi 70 milyon tondan 105 bin tona çıktı.  Petkim’in Aliağa kampüsünde yapılacak ikinci petrokimya tesisi için fizibilitenin ise 2019’un Nisan ayında tamamlanması ve Haziran ayında çalışmalar başlanması bekleniyor.

2018 yılında tekstil için 80 milyonluk yatırım gerçekleştiren Sanko Holding, yenilenme ve modernizasyon kapsamındaki bu yatırımların 2019 içinde faaliyete alınacağını açıklamıştı. Mısır ve Cezayir’de üretim tesislerine sahip olan Tay Grup’un Sırbistan’daki 35 milyon Euro’luk yatırımının ise Nisan 2019’da devreye gireceği açıklandı.

Bu yıl içinde faaliyete geçecek olan,  Diyarbakır’daki Türkiye’nin ilk ve tek Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne yatırımcıların ilgisinin yoğun olduğu belirtiliyor. Diyarbakır OSB’nin 10 bin kişiye istihdam yaratacağı kaydediliyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler

Textilegence Dergisi ve Dijital Platform
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.