13.4 C
İstanbul
Cuma, Mayıs 2, 2025

Geri dönüştürülmüş iplik üretimi Uster’in ev sahipliğinde tartışıldı

Uster Technologies, geri dönüştürülmüş hammadde kullanımındaki güncel...

Küresel nonwoven endüstrisi gümrük vergileri konusunda endişeli

Nonwoven ve bağlantılı sektörlerin küresel birliği ve...

Küresel tekstil endüstrisi yıl sonu için olumlu beklentilerini koruyor

Uluslararası Tekstil Üreticileri Federasyonu (ITMF), Mart 2025...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Yılın ilk 10 ayında Türkiye’nin Mısır’a tekstil ihracatı %30 arttı

GüncelYılın ilk 10 ayında Türkiye’nin Mısır’a tekstil ihracatı %30 arttı

- Haber Sponsoru -

İTHİB’in yayınladığı ‘Tekstil ve Ham Maddeleri Sektörü 2024 Ekim Dönemi İhracat Performansı’ raporuna göre ocak-ekim 2024 döneminde Türkiye’nin genel ihracatında tekstil ve ham maddeleri sektörü %4,4’lük payla 8. sırada yer alırken, hazır giyim ve konfeksiyon ise %6,1’lik payla en çok ihracat gerçekleştiren 5. sektör oldu. Ocak-ekim 2024’te geçen yılın aynı dönemine kıyasla Mısır, Türkiye’nin tekstil ihracatında değer bazında %30,3’lük oranla, birim bazda ise %71,7 oranla en fazla artış gösteren ülke oldu. Bu dönemde Mısır’a yapılan tekstil ihracatı 285 milyon dolar seviyesinden 371 milyon dolar seviyesine yükselirken, onu %12,7’lik artışla İspanya, %10,9’luk artışla Fas ve %67,7’lik artışla ABD takip etti. Bu dönemde değer bazında en fazla tekstil ihracatı gerçekleştirilen ilk 5 ülke ise sırasıyla İtalya, ABD, Almanya, İspanya ve İngiltere oldu.

Tekstil ve hazır giyim birlikte ele alındığında ise otomotiv ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörlerinden sonra en çok ihracat gerçekleştiren sektör oldu. Tekstil ve ham maddeleri ihracatı ocak-ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,3’lük bir düşüşle 9,5 milyar dolar seviyesine gerilerken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ise %7,9’luk düşüşle 13,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri hem miktar (%38,1) hem de değer bazında (41,3) Türk tekstil ihracatındaki ağırlığını korudu. 2024’ün ilk 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre AB ülkelerine yapılan tekstil ihracatı miktar bazında %8,5 artış gösterirken, değer bazında ise %1,4’lük düşüş kaydetti.

Ev tekstili ihracatındaki düşüş trendi sürüyor   Görsel Kaynak: Freepik
Ev tekstili ihracatındaki düşüş trendi sürüyor Görsel Kaynak: Freepik

Değer bazında en çok artış %11,6’lık payla 2. sırada yer alan Afrika ülkeleri ve %8,8’lik payla 3. sırada bulunan Amerika kıtasındaki ülkelerde yaşandı. Bu dönemde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla Afrika ülkelerine 1,1 milyar dolar değerinde, Amerika kıtasındaki ülkelere ise 7,2 oranında artışla 830,4 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi. Aynı dönemde tekstil ihracatı miktar bazında incelendiğinde ise, en fazla artış %15,9 eski Doğu Bloku ülkelerinde görüldü.

Ev tekstili ihracatındaki düşüş trendi sürüyor

Dokuma kumaşlar ocak-ekim döneminde de en fazla ihracatı yapılan ürün grubu olurken, geçen yılın aynı dönemine göre %4,8’lik düşüşle 1,9 milyar dolar seviyesine geriledi. Bu dönemde en fazla dokuma kumaş ihracatı gerçekleştirilen ülke %26,1 artışla İspanya oldu. İkinci sırada yer alan teknik tekstil ihracatı ise %2,7 artışla 1,9 milyar dolar değerinde gerçekleşirken, ABD %26,5’lik artışla en büyük payı oluşturdu. İplik ürün grubu ise %4,6’lık artış ve 1,8 milyar dolarlık ihracatla 3. sırada yer aldı. İplik ihracatının en fazla gerçekleştirildiği ülke %10,1’lik pay ile İtalya olurken, en fazla artış ise %76 oranıyla Portekiz’de ve %45,2 artışla Mısır’da görüldü.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler

Textilegence Dergisi ve Dijital Platform
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.