19 C
İstanbul
Perşembe, Nisan 25, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

12. ITMF Corona Anketi olumlu beklentileri destekliyor

Güncel12. ITMF Corona Anketi olumlu beklentileri destekliyor

- Haber Sponsoru -

Uluslararası Tekstil Üreticileri Federasyonu (ITMF) Ocak 2022’de, tekstil değer zinciri boyunca tüm segmentlerde dünya çapında 270’ten fazla şirket ile 12. ITMF Corona Anketi’ni gerçekleştirdi. Bu kapsamda Mayıs 2021’den bu yana beşinci kez şirketlere sırasıyla iş durumları, iş beklentileri, sipariş alımı, sipariş yığılmaları ve kapasite kullanım oranları hakkında aynı sorular yöneltildi.

12. ITMF Corona Anketi Omicron’a rağmen olumlu bir tablo ortaya koyuyor

Ankete göre, tüm bölgelerde ve tüm segmentlerde ortalama olarak, iş durumu Kasım 2021’e (+28 puan) kıyasla daha düşük olsa da 23 yüzde puan ile hala oldukça olumlu seyrediyor. 11. ITMF Corona Anketi’nden bu yana koronavirüs varyantı ‘Omicron’un hızla artan enfeksiyon sayısı göz önüne alındığında, bu yüksek seviye dikkat çekici görünüyor. Artan sayıda şirketin kendilerini tatmin edici bir iş durumunda bulmaları (%48) güçlü ve geniş çaplı bir toparlanmanın olduğunu gösteriyor.

Altı aylık iş beklentileri söz konusu olduğunda, küresel tekstil değer zinciri oldukça iyimser bir tutum içerisinde bulunuyor. Olumlu ve olumsuz arasındaki denge 33 puandan 25 puana düşerken, bununla birlikte bu beklentilerin oldukça olumlu bir iş durumu üzerine kurulduğunu da göz önünde bulundurmak gerektiğine dikkat çekiliyor. Buna göre, şirketlerin sadece %14’ü Temmuz 2022’ye kadar daha az elverişli bir iş bekliyor.

Farklı bölgelere bakıldığında, iyi ve kötü iş durumu arasındaki dengenin olumsuz olduğu Doğu Asya ve Afrika hariç tüm bölgelerde iş durumunun olumlu alanda olduğu ve Doğu Asya dışında beklentilerin de oldukça olumlu olduğu belirtiliyor. Farklı segmentlere bakıldığında, alt segmentlerin (dokumacılar/örmeciler, terbiyeciler/baskıcılar ve hazır giyim üreticileri) üst segmentlere (elyaf üreticileri, iplikçiler ve tekstil makine üreticileri) yetiştiği görülüyor.

12. ITMF Corona Anketi olumlu beklentileri destekliyor

Sipariş alımı Kasım 2021’e göre 10 puan düştü

Sipariş alımı, Kasım 2021’de 40 puan olan yüksek bir seviyeden Ocak 2022’de 30 puana düşmekle birlikte bu, biraz daha zayıf olan iş durumuyla uyumluluk gösteriyor. Ocak ayında sipariş alım beklentileri 40 puan seviyesini görürken, 1 puan puanlık düşüşle Kasım ayı ile aynı seviyede kaldı

Mayıs 2021’den bu yana sipariş yığılması 2,4 ile 2,9 ay arasında değişiyor. Anket beklentilerin önümüzdeki altı ayda bir değişiklik göstermediğini ortaya koyuyor. Kapasite kullanım oranı, Mayıs 2021’den bu yana yavaş ama sürekli olarak artmaya devam ederken, bu da tedarik zincirindeki aksamanın hala büyük bir endişe olduğuna işaret ediyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler