13.2 C
İstanbul
Perşembe, Mayıs 2, 2024

Geleceği dokumak: Tekstil makineleri otomasyonunun hikayesi 

220 yıllık tekstil makineleri otomasyonu, sektörün görünümünü...

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

2017, RadiciGroup için Güçlü Bir Büyüme Yılı

Eğirme2017, RadiciGroup için Güçlü Bir Büyüme Yılı

- Eğirme Haber Sponsoru -

2017, RadiciGroup için Güçlü Bir Büyüme Yılı
2017, RadiciGroup için Güçlü Bir Büyüme Yılı

Küresel seviyede poliamid, sentetik elyaf ve performans plastikleri üreticisi RadiciGroup ’un 2017 satışları bir milyar avroyu önemli ölçüde aştı. 3.000’den fazla çalışanı, 16 ülkedeki şirketleri ve kimyasal, plastik ve sentetik elyafla uğraşan 33 satış ve üretim birimi ile grup, 1.147 milyon Avro konsolide satış gelirini elde ederek, önceki mali yıla göre % 20 artış elde etti. Grup net karı, satış hacmindeki artışa bağlı olarak 2016 yılına göre % 60 artarken, Grubun Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Karı (FAVÖK) %45 artışla 160 milyon Euro olarak gerçekleşti.

RadiciGroup Başkanı Angelo Radici şunları söyledi; “Rekabetçi sistemimiz insanlara ve çevreye saygı ile çalışıyor. “Finansal bilanço rakamları, Grubumuzun faaliyet gösterdiği geniş kapsamlı senaryoların bazılarını karakterize eden yüksek belirsizlik düzeylerine rağmen, Grubumuzun sağlam ve mükemmel mali durumda olduğunu gösteriyor.”

RadiciGroup’un stratejisi, naylon kimyasallar, mühendislik plastikleri ve sentetik elyaflar gibi stratejik temel faaliyetlerine odaklanmaya devam ediyor. Bunun sebepleri; pazardaki rekabetçi konumunu iyileştirmek, grubun faaliyet gösterdiği coğrafi bölgeler arasında genel bir denge sağlayıp tekil pazarlara olan bağımlılığı azaltmak ve borçları minimize ederek önemli piyasalardaki yeni girişimleri finanse etmek için nakit akışını hızlandırmak şeklinde sıralanıyor.

Manzoni; 2017 yılındaki sonuçlarımız RadiciGroup için çok olumlu

Grup CFO’su Alessandro Manzoni, “2017 yılındaki sonuçlarımız çok olumlu ve bilançomuzu güçlendiren 2016 yılına göre daha yüksek bir grup büyümesi gösterdi” dedi. Manzoni sözlerini şöyle sürdürdü; “2017 yılının aynı dönemine göre yükselen 2018’in ilk yarısının sonuçlarından da çok memnun kaldık. Ancak, yılın ikinci yarısında, doğal olarak pazarlar üzerinde de etkisi olan yeni politik belirsizlik iklimiyle birlikte daha ihtiyatlı bir tutum içerisindeyiz. Grubun finansal pozisyonu son derece sağlam durumda”.

Ayrıca, 2017 yılında küresel net katma değer, yani, bir şirketin menfaat sahipleri arasında dağıtması için yaratılan servet, 258 milyon Euro’ya (2016 yılında 206 milyon Euro) kadar bir artış kaydetti.

Angelo Radici; “Grubumuz tüm paydaşları için artı değer yaratabiliyor” diye devam etti, “ancak aynı zamanda, bu artı değeri yaratmak için kullanılan kaynakların azaltılması için de uğraştık. Bu erdemli etkileşimin, işletmemizin gerçekten sürdürülebilir bir şekilde büyümesine izin verdiğini düşünüyorum. “Ek olarak,” Radici, “Grup şirketlerinin rekabet gücünü desteklemek için yatırım yapmaya devam ediyoruz: bu hedefe doğru, sadece son 5 yıl boyunca (2014-2018), 50 milyon Euro’su bu yıl olmak kaydıyla 210 milyon Euro yatırım yaptık,” diye bitirdi.

Tekil iş alanlarının sonuçlarına ilişkin daha fazla ayrıntıya girildiğinde, iş alanı başına (iş alanları arasında şirketler arası satışların brüt satışları) satış gelirleri (milyon Euro) şöyle: Özel kimyasallar 439 milyon Euro, performans plastikleri 360 milyon Euro, sentetik elyaflar ve Nonwovenlar 451 milyon Euro ve diğer faaliyetler 10 milyon Euro.

Özel kimyasallar

Özel Kimyasallar İş Alanı’nın sonuçları, iki ana ürün alanı için polimerler ve adipik asit olmak üzere, hem satış hacmi hem de ortalama fiyatlar açısından 2016 yılına kıyasla satışlarda olumlu bir eğilim gösterdi. Satış gelirleri, 2016 yılına göre % 35 oranında artmış, ana hammadde maliyet trendini takip eden ortalama satış fiyatları ve en önemlisi yüksek piyasa talebi ile desteklenmiştir.

2018’in ilk çeyreğinde iş alanının ekonomik seyri olumlu gerçekleşti. Piyasa talebi önceki yıl ile aynı seviyedeydi; üretim tesisleri fabrika üretim kapasitesinin kullanımını optimize ediyor ve aylık ortalama üretimi 2017 yılına göre iyileştirmeyi planlıyordu. Satış gelirleri ve brüt işletme marjı 2017 yılının aynı dönemine göre artış kaydetti.

Performans plastikleri

2017 mali yılı boyunca, Performans Plastikleri İş Alanı hammadde pazarındaki değişen koşullarla baş etmeye zorlandı. Ülkeye bağlı olarak farklı oranlarda kaçınılmaz olarak daralma marjlarına yol açsa da; hammadde fiyatları iş alanının tüm kesimlerinde önemli ölçüde artmıştır. Bununla birlikte, aynı zamanda satış hacmi de iyileşti. Ayrıca, Ekim 2016’da Invista işini tam faaliyete geçiren işletme alanının satış gelirlerinde (+% 20’nin üzerinde) ve bütçe beklentileri doğrultusunda brüt işletme marjında büyük bir artış da gerçekleşti.

Haziran 2017’de, Almanya’da yeni bir üretim hattı devreye alındı; hat, Avrupa’da satış hacmindeki sürekli büyümeyi karşılamak için yapılan çok önemli bir yatırımın sonucuydu. Üretim kapasitesini artırma planının bir diğer kısmı, Villa d’Ogna’da (Bergamo, İtalya); 2018 için planlanan iki yeni üretim hattının (biri eski bir hattın yerini alacak olan) kurulmasıdır.

2018 yılının ilk çeyreğinde, RadiciGroup Performans Plastikleri, önceki yılın aynı dönemine göre daha yüksek bir büyüme gösterdi. Hammadde maliyetleri satışların bir yüzdesi olarak yükselmeye devam ediyordu; ancak hacimdeki artış ve sabit maliyetlerin kısıtlanması; iş alanının önceki mali yıla göre daha yüksek bir gelir elde edilmesine olanak sağladı.

Sentetik elyaflar ve nonwovenlar

Sentetik Elyaflar ve Nonwovenlar İş Alanı, polyester iplikten naylon ipliğe, suni çim ipliği ve nonwoven malzemelerden; otomotiv, konfeksiyon ve mobilya gibi çeşitli sektörlerde kullanılan değişik ürünler üretmektedir. Bu iş alanının global satış geliri, 2016 yılında 412 milyon Euro iken; 2017 yılında % 9’un üzerinde bir artışla 451 milyon Euro’ya ulaştı.

İş alanı, emtia – Asya üreticilerinin özel alanı – olarak sınıflandırılan ürünler üretmiyor ve bu nedenle, kendisini niş pazarlarda (spesiyaliteler) rahatlıkla konumlandırıyor. Bu pazarlar, müşterilerin talep ettiği ürün ve hizmet türü nedeniyle; Doğudaki rakiplerinin saldırması zor olan pazarlardır ve yüksek Avrupa üretim maliyetleri ile gelirleri eşleştirme fırsatı sunarlar.

Naylon ve polyester üretimi yapan Comfort Fibers iş kolunun çeşitli ürünlerinin 2017 satışlarının coğrafi dağılımı; dünyanın geri kalanında İtalyan ve Avrupa pazarlarının yaygınlığını göstermektedir. Bunlar, son derece özelleştirilebilir yüksek performanslı ürünler gerektiren karmaşık pazarlardır. Bu çerçevede 2017 yılı satış gelirleri 2016 yılına göre genel olarak daha yüksekti; ve hem satışlarda hem de satış hacminde önemli artışlar kaydedildi.

Poliamid 6 ve 6.6 ipliği üretimi

2017 yılında, çoğunlukla tekstil zemin kaplamalarında kullanılan poliamid 6 ve 6.6 ipliği üretimi; işlenmesi ve satışı ile ilgili Performans İpliği İş Alanı – premium ve SUV segmentlerinde araç zemin halısı için kullanılan poliamid 6 çözelti boyalı iplik sayesinde otomotiv sektöründeki lider konumunu teyit etmiştir.

Yüksek mukavemetli poliamid 6.6 iplik sektörü, otomotiv endüstrisindeki bu olumlu dönemden faydalanan bir pazardı.

Ev ve ticari tekstil döşemesi için BCF ipliği ile ilgili olarak, 2017 satışları 2016 yılına göre tahminler ve istikrarla uyumluydu. Bu pazarlarda, çözelti ile boyanmış renkli ipliğe olan ilgi de arttı.

Ekstrüzyon İplik İş Alanı ile ilgili olarak, 2017 mali yılında Tessiture Pietro Radici^; brüt satış gelirini temelde önceki mali yıla göre tutarlı olarak raporladı.

Nonwovenlar için, 2018’de; inşaat, otomotiv, tarım ve mobilya uygulamaları için özel ürünler sunacak olan yeni bir çift bileşenli üretim hattı kuruldu.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler