11.9 C
İstanbul
Cumartesi, Nisan 20, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Hazırgiyim ve Tekstil İhracatı Dış Ticaret Açığının Büyümesini Engelledi

GüncelHazırgiyim ve Tekstil İhracatı Dış Ticaret Açığının Büyümesini Engelledi

- Haber Sponsoru -

dış ticaret açığı egsd panel
Dış Ticaret Açığı Hazırgiyim ve Tekstil İhracatı İle Kapanıyor

Hazırgiyim ve tekstil sektörlerinin 2018 yılında 15,6 milyar dolar dış ticaret fazlası vererek, Türkiye’nin dış ticaret açığı için önemli katkı sağladı.

İzmir İktisat Kongresi’nin 96. yıldönümü anısına Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda, Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) koordinatörlüğünde ‘Yerli Malı ve Türk Tekstili’ paneli düzenlendi. Panele Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, EHKİB ve Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD)Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Toygar Narbay katıldılar.

EGSD 11. Dönem Başkanı Atınç Abay’ın moderatörlüğünde düzenlenen panelde konuşan EHKİB Başkanı Burak Sertbaş, hazırgiyim sektörünün 2018 yılında 17,6 milyar dolar, tekstil sektörünün ise 8.5 milyar dolar olmak üzere toplam 26 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini hatırlattı. Sertbaş buna karşın hazırgiyim sektörünün 1,7 milyar dolar, tekstil sektörünün de 7,5 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiğini kaydetti. Sertbaş; “Türkiye’nin 55 milyar dolar dış ticaret açığı verdiği bir dönemde iki sektör 15,6 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik. Bu bizler için gurur verici. Türk tekstil ve hazırgiyim sektörleri tüm girdileri yerli olan, istihdama büyük katkı sağlayan sektörler. Bu iki sektör daha uzun yıllar bu ülke için üretmeye, istihdam sağlamaya ve ihracata devam edecek” şeklinde konuştu.

Burak Sertbaş, Türkiye’de son dönemde iç piyasada ciddi bir daralma yaşandığını, firmaların bu daralmadan en az hasarla kurtulmaları için ihracata yönelmeleri gerektiğinin altını çizdi. Sertbaş, iç piyasaya çalışan çok sayıda firmanın bu süreçte “Nasıl ihracatçı olurum?” arayışında olduklarını gözlemlediğini de sözlerine ekledi.

Narbay; “2030 yılı hedefimiz 30 milyar dolar ihracat”

EHKİB ve Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Toygar Narbay ise, Türk hazırgiyim sektörünün ihracat yolculuğunu anlattı. 1970 yılında 4 milyon dolar olan hazır giyim ihracatının 2018 yılı sonunda 17,6 milyar dolara ulaştığını ifade eden Narbay, şu detayları verdi; “1970 yılında 4 milyon dolar ihracatla başlayan yolculuk, 1985 yılında 1.2 milyar dolara, 1985-2000 yılları arası 6 milyar dolara, 2015 yıldan ise 15 milyar dolara kadar ulaşıyor. Sektörü 15 yıllık süreçler içinde ele alırsak, dördüncü 15 yıllık dönem olan 2015-2030 arasında sektörün hedefi 30 milyar dolardır.”

Türkiye’nin ortalama ihraç kilogram fiyatının 1.5 dolar seviyesinde olduğuna dikkati çeken Narbay, bu rakamın konfeksiyon sektöründe 18 dolarlara ulaştığını, konfeksiyon sektörünün ihracatta tasarım satar hale geldiğini sözlerine ekledi.

“Organik ürün kullanımı bir hayat tarzı”

İş hayatına 1997 yılında atıldığı bilgisini veren EHKİB Başkan Yardımcısı Seray Seyfeli, 2000 yılı sonrasında müşteri talepleri doğrultusunda organik tekstile yöneldiklerini anlattı. Seyfeli, “İlk başladığımızda organik tekstili bir satış modeli olarak düşünmüştüm. İşin içine girince organiğin bir satış modeli değil, hayat tarzı olduğunu gördük. Protest bir yaşam tarzı” şeklinde konuştu.

Teknolojiyi de kullanarak doğaya, insana zarar vermeyen üretime yoğunlaşmak gerektiğine dikkati çeken Seyfeli; “Danimarka tüm çöpünü yakarak bir şehrini ısıtıyor, geri dönüşümlü ürünlerden katma değerli ürünler üretip değer zinciri oluşturabiliriz. Bugün Fransa 4 yıl içinde kimyasal ilaçlama ve gübrelemeyi kaldıracak bir programı devreye soktu. Biz de insan sağlığına ve çevreye duyarlı hareket etmeliyiz” şeklinde konuştu.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler