19 C
İstanbul
Perşembe, Nisan 25, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

İthal İpliğe %5-8 Arasında Ek Gümrük Vergisi Geldi

Güncelİthal İpliğe %5-8 Arasında Ek Gümrük Vergisi Geldi

- Haber Sponsoru -

İthal İpliğe %5-8 Arasında Ek Gümrük Vergisi Geldi
İthal İpliğe %5-8 Arasında Ek Gümrük Vergisi Geldi

Tekstil ve hazırgiyim sektör üreticileri bir kez daha karşı karşıya geldi. İthal ipliğe getirilen %5-8 ek gümrük vergisi tekstil endüstrisi tarafından desteklenirken, hazırgiyim sektörü tepki gösteriyor.

16 Ocak 2019 tarihli 30657 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ithalat rejimi kararına ek 651 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararı ile iplik ithalatında yeni bir düzenleme yapıldı. Bu karara göre; AB ve Türk menşeli olmayan diğer ülkelerden ithal pamuk ipliğine ve sentetik ipliklere %5 ila 8 oranlarında ek gümrük vergisi kondu. Pamuk ipliği, sentetik filament iplikler, sentetik devamsız elyaflardan iplikler ve suni devamsız elyaflardan iplikler bu ek vergiden etkileniyor. Bu gelişmeye özellikle hazırgiyim ve konfeksiyon sektöründen tepki geldi.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz yaptığı açıklamada yerli iplik sektörünün ithalat kaynaklı haksız rekabet baskısı ile karşı karşıya kaldığını söyledi. İthal ipliğe ek gümrük vergisi kararı ile tekstil ve hammaddeleri sektörü için önemli bir adım atıldığını belirten Öksüz; yıllık 1,3 milyar dolar değerinde iplik ithalatı gerçekleştiğini hatırlattı. 2008 yılında birçok tekstil ve hazırgiyim ürününe %30’lara varan ek gümrük vergisi ile koruma geldiğine değinen Öksüz, iplik ürünlerinin ise bu koruma dışında kaldığını söyledi. Uygulamaya başlanan ek gümrük vergileri nedeniyle karar alıcılara teşekkür eden Öksüz, sektör için bu önlemlerin yetersiz olduğunu, destek beklediklerini açıkladı.

Ek gümrük vergisi hazırgiyim ihracatını olumsuz etkileyecek!

İthal ipliğe ek gümrük vergisi getirilmesini şaşkınlıkla karşıladıklarını söyleyen İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, bunun maliyetlerini arttıracağını ve küresel rekabette güçlerini çok olumsuz etkileyeceğinin altını çizdi. Hazırgiyim sektörünün ağırlıkla küçük ve orta boy işletmelerden (KOBİ) oluştuğunu belirten Gültepe, 18 bini ihracatçı olmak üzere, Türkiye’nin 81 ilinde 35 bin hazırgiyim firmasının üretim yaptığını açıkladı. Çoğunluğu entegre ve az sayıdaki iplik firmasının talebi üzerine bu önlemin alındığını savunan Gültepe, bu gelişmenin zaten zor şartlarda fiyat tutturmaya çalışan hazırgiyim firmalarının hareket kabiliyetini daha da azalttığını kaydetti. Gültepe; “Bu önlemler sadece hazırgiyimi değil, kumaş, ev tekstili, mobilya, halı gibi birçok sektörü de etkiliyor. Bu kadar yaygın etkiye rağmen, az sayıdaki iplik firmasına pozitif ayrımcılık sağlanmasını üzüntüyle karşılıyoruz” dedi.

Gültepe sektörün 17,6 milyar dolarlık ihracatının %71’ini AB pazarına yaptığını ve üretim maliyetlerindeki artışa bağlı olarak pazar kayıpları yaşadıklarını ifade etti. Gültepe sözlerini şöyle sürdürdü; “Ortada bu gerçeklik varken, üzerine hammadde maliyetlerini arttıracak ek gümrük vergileri ihracatımızı mutlaka olumsuz etkileyecektir. Söz konusu önlemler, maliyetleri yükselterek, ülkemizde yatırım ve üretimi de caydırıyor. Birçok sanayicimiz üretimlerini ucuz maliyetli komşu ülkelere kaydırıyor.” Temmuz 2018’den bu yana döviz kurundaki yüksek seviyeler nedeniyle iplik ithalatının %25-50 arasında azaldığını hatırlatan Gültepe, ek gümrük vergilerinin ithalatın düşük olduğu bir dönemde geldiğini belirtti.

Piyasaya olumsuz yansıyacaktır

Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci de yaptığı bir açıklama ile ek gümrük vergisinin piyasaya olumsuz yansıyacağını söyledi. Keçeci şunları söyledi; “Ülkemiz pamuk ipliği ithalatının yaklaşık %80’ini gümrük vergisi konan ülkelerden gerçekleştirmektedir. Dahilde işleme kapsamında yapılan ithalatlarda vergi ödenmemesi sebebi ile bu artış ihracatçı firmalarımızı fazla etkilemeyecektir; ancak yurt içine üretim yapan firmalarımıza maliyet artışı olarak yansıyacaktır. Artan enerji ve işçilik maliyetleri ile ağır şartlarda rekabet eden tekstil firmaları; ister istemez maliyetlerdeki bu artışı fiyatlarına yansıtmak zorunda kalacaktır.”

Enflasyonla mücadele için büyük fedakarlıklar yaptıklarını belirten Keçeci; Denizlili tekstil üreticilerinin yerli iplik üreticilerinden aynı oranda indirim beklentisi içerisine girdiğini sözlerine ekledi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler