20.1 C
İstanbul
Çarşamba, Temmuz 2, 2025

“Küresel kenevir pazarında Türkiye önemli bir aktör olabilir”

Kullanım alanlarının genişliği ve çevre dostu özellikleriyle...

Türk tekstil sektöründe Afrika ve Asya ülkelerine ihracat artıyor

Türk tekstil ve hazır giyim üreticilerinin fabrikalarını...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

AR-GE ve Tasarım Harcamalarının Yarısına Hibe Desteği Geliyor

GüncelAR-GE ve Tasarım Harcamalarının Yarısına Hibe Desteği Geliyor

- Haber Sponsoru -

Stäubli and its Brand Schönherr at Domotex 2017
Stäubli and its Brand Schönherr at Domotex 2017

İTA İstanbul AR-GE Merkezi’nin açılışına katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, özel sektörün AR-GE ve tasarım harcamalarının yarısına hibe desteği vereceklerini açıkladı.

Tekstil ihracatçı birlikleri ve Alman RWTH Aachen Üniversitesi Tekstil Teknoloji Enstitüsü işbirliğiyle kurulan Türk tekstil sektörünün ilk AR-GE inovasyon merkezi İstanbul Tekstil Araştırma-Geliştirme ve Eğitim A.Ş. (İTA İstanbul) kapılarını açtı. Açılış törenine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, RWTH Aachen Üniversitesi İTA Enstitüsü Direktörü Prof. Thomas Gries ve çok sayıda sektör mensubu katıldı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü tekstil ve hazırgiyim sektörüne yatırım desteği müjdesi verdi. Hayata geçirilecek yeni bir destek mekanizmasına değinen Özlü, Rekabet Öncesi İşbirliği Projeleri (RIP) Destek Programı’nı hayata geçireceklerini açıkladı. Özlü sözlerini şöyle sürdürdü; “RİP kapsamında projeler için bütçe sınırı olmayacak. En az biri işletme olmak üzere iki veya daha fazla kuruluş tarafından ortaklık içinde yapılacak projeler destekten yararlanabilecek. Projelerle ilgili AR-GE ve tasarım harcamalarının yarısına hibe desteği vereceğiz. Harcamaların kolay yapılması için proje bütçesinin %20’sini ön ödeme olarak gerçekleştireceğiz. Proje ortakları, bu desteklerin yanı sıra, AR-GE kanunu kapsamındaki diğer vergi indirimlerinden ve istisnalardan da yararlanabilecek.”

“İTA İstanbul ile 150 milyar dolarlık ihracat sınırı kırılacak”

Türkiye’de AR-GE, inovasyon ve tasarımın önemli olduğunun farkına varıldığını savunan İTHİB Başkanı İsmail Gülle, buna karşın halen 150 milyar dolarlık ihracat hacminin aşılamadığına dikkati çekti. Gülle; “Orta gelir tuzağına katıldığımız gibi bu ihracat hacmine de takıldık kaldık” diyerek açılan bu merkezde ortaya çıkacak fikirlerin üretime geçerek bu ihracat sınırını kıracağını belirtti. Açılan İTA İstanbul ile, tekstil sektörünün Sanayi 4.0’ın da öncüsü olacağını kaydeden Gülle; “Sanayi 4.0, Türkiye için düşük katma değerli üretimdeki kısır döngüsünü kırabilmesi için önemli bir fırsat” diye konuştu.

Türkiye’de halen 250 adet AR – GE merkezi bulunduğuna işaret eden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi; 2023 yılına kadar 500 AR – GE merkezi oluşturacaklarını dile getirdi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler

Textilegence Dergisi ve Dijital Platform
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.