17.9 C
İstanbul
Perşembe, Nisan 18, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Penye atığı nasıl yüksek kaliteli ipliğe dönüşür?

EğirmePenye atığı nasıl yüksek kaliteli ipliğe dönüşür?

- Eğirme Haber Sponsoru -

Pamuk ekim alanlarının sınırlı olmasına karşın dünya çapında giyim talebi artıyor. Truetzschler, pamuk atıklarından yüksek kaliteli ipliklerin üretilmesini sağlayan geleceğe odaklı teknolojilerle, bu değerli hammaddenin sürdürülebilir kullanımına önemli ölçüde katkıda bulunuyor. IDF2 ile penye atığı yüksek kaliteli ipliğe dönüşüyor.

Kendi atıklarını kullanmak – akıllı bir konsept

Başarılı bir sürdürülebilirlik konseptine örnek olarak Özbekistan’daki Bakan Tex verilebilir. Hükümetin 2017 yılında yerli tekstil sektörünün tüm değer zincirini teşvik etmeye karar vermesinin ardından, şirket Taşkent’te kuruldu.

Bakan Tex birinci sınıf penye ring ipliği üretiyor. Proseste, yükse kaliteli penye ring ipliğinde istenmeyen kısa elyaflar ve nepsler içeren penye döküntüsü penye makinelerinde penyelenir (taranır). Elyaflar harman hallaç dairesinde ve tarakların üzerinden geçtiğinde, yüksek kaliteli bir ‘atık”tır. Penye döküntüsü, örneğin banknotlarda veya hijyen ürünlerinde kullanılan geri dönüştürülebilir bir hammaddedir. Aynı zamanda mükemmel rotor ipliklerine dönüştürülebilir. Bu, Entegre Cer Makinesi (IDF) kullanılarak prosesin kısaltılmasıyla mümkün oluyor.  İyi bir ipliğin işlenmesini sağlamak için, elyaf uzunluğu IDF sayesinde önemli ölçüde daha kısa olabilir.  %100 penye döküntüsü işlenmiş olsa bile iplik mükemmel kalitededir. Şimdiye kadar, bu kısaltılmış işlem olmadan bu mümkün değildi.

FT Textile elde ettiği IDF2 avantajlarını anlattı

Bakan Tex zaten bu büyük potansiyeli kullanıyor. 2019 yılında kurulan yan kuruluşu FT Textile’de Bakan Tex’in döküntülerini işleyen bir rotor iplik işletmesidir ve 250 çalışanı ile faaliyetlerini sürdürüyor. 22 adet IDF2, 8640 rotor için besleme sağlıyor. Ayrıca şirket, kısa hazırlık prosesi ile harman hallaç ve tarak atıklarını işlemek için ek IDF makinelerine ve geri dönüşüm tesisine yatırım yaptı.

IDF ile kısaltılmış prosesin avantajları hakkında FT Textile CEO’su Sekar Rajam, Kalite Üretim Müdürü Jaya Prokash ve firma müdürü Abdulkayum Saidow önemli açıklamalarda bulundu.

Bay Sekar (solda), Bay Saidov (ortada) ve Bay Prakash (sağda) - IDF2 ile penye atığı yüksek kaliteli ipliğe dönüşüyor
Bay Sekar (solda), Bay Saidov (ortada) ve Bay Prakash (sağda) -IDF2 ile penye atığı yüksek kaliteli ipliğe dönüşüyor

Kendi döküntülerinizi IDF2 ile işlemeye karar vermenize ne sebep oldu? Sizi bu konsepte ikna eden nedir?

FT Textile: FT Textile olarak OE iplikçiliğe dayanıyoruz. %100 ham pamuk kullanıyoruz, aynı zamanda pamuğu penye döküntüleri ile harmanlıyoruz.  Bu işlem, kısa elyafların (elyaf uzunluğu 20.6 mm) ipliğe mükemmel şekilde dönüştürülmesini mümkün kılıyor.

İplikhaneniz için kısaltılmış prosesin ana avantajları nelerdir? Sizin için tasarruf potansiyelini geliştirdi mi?

FT Textile: Bu işlem bizin için özellikle uygundur, çünkü ham pamuğa ek olarak, penye sırasında üretilen kısa atık elyafları sorunsuz bir şekilde kullanabiliyoruz. Bu sadece hammadde tasarrufu sağlamakla kalmaz, aynı zamanda yer, enerji ve personelden de tasarruf sağlar.

Kısaltılmış prosesle ne kadar iplik üretiyorsunuz? Peki bu açıdan gelecek planarınız nasıl?

FT Textile; Şimdiye kadar tarak başına ortalama 450 ton ürettik. Ne 10’dan 36’ya kadar iplik üretiyoruz. Yakın gelecekte, her taraktan uygun kalitede en az 1.000 ton iplik üretmeyi bekliyoruz.

Hangi karışım oranını kullanıyorsunuz? Ve ne kadar atık ve ham pamuğu karıştırıyorsunuz?

FT Textile: Üç karışım oranıyla üretiyoruz. İlk karışım %100 ham pamuk, ikinci karışım %80 pamuk ve %20 atık, üçüncü karışım ise yalnızca döküntü içeriyor.

İplik kalitesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Müşterileriniz ne diyor?

FT Textile: Mükemmel! Kaliteden son derece memnunuz. Müşterilerimizden henüz önemli bir şikayet almadık.

Kısaltılmış prosesle (IDF2) üretilen iplikler hangi son ürünler için kullanılıyor?

FT Textile: Müşterilerimiz ağırlıklı olarak triko ve dokuma kumaş sektöründen gelmektedir.

Sizce bu prosesin ekolojik avantajları nelerdir?

FT Textile: Bizim için en önemli avantajlar, önemli ölçüde enerji tasarrufu ve daha az yer gereksinimidir. Bizim için de önemli olan, basitleştirilmiş kova taşıması nedeniyle daha az personele ihtiyacımız olmasıdır.

Kısaltılmış prosesin gelecekteki önemini nasıl değerlendiriyorsunuz?

FT Textile; Kısaltılmış üretim sürecinin bizim için önemli olmaya devam edeceğine eminiz.

Kısaltılmış proses; daha sürdürülebilir gelecek için bir model

Bu uygulama örneği, IDF2 ile kısaltılmış prosesin belirli avantajlarını gösteriyor. Böylece hammadde ve enerji tasarrufu konusundaki mevcut zorluklar Truetzschler ve müşterileri tarafından karışlanıyor. FT Textile’e ek olarak, kısaltılmış eğirme hazırlık prosesi, diğer müşteriler tarafından kendi penye atıklarını yüksek kaliteli rotor ipliklerine işlemek için halihazırda kullanılıyor.

Ek avantaj: Pamuk ve çevre

Tekstil ürünlerine ve dolayısıyla pamuk ürünlerine olan talep, nüfusun artması ve ekonomik refanı bir sonucu olarak kişi başına tüketimin artması nedeniyle düzenli bir şekilde artıyor. Pamuk, dünya çapında Almanya kadar geniş bir alanda yetiştiriliyor. Bununla birlikte, tarım alanları sınırlı olduğundan pamuk üretimi sadece istekle arttırılamaz. Ayrıca, bitkiler ılık iklim koşullarına ve aşı miktarda sulamaya gerektirir. Ayrıca, zirai ilaçlar ve böcek ilaçları ile büyütülüyor, bu ise küresel zirai ve gübre tüketiminin yüzde onunu oluşturmaktadır.

Pamuk bu nedenle çok rağbet gören fakat aynı zamanda tartışmalı bir hammaddedir. Bu yüzden verimli kullanımı gereklidir. Bu durumda bir yandan pamuğa sentetik elyaflar karıştırılırken, diğer yandan sürdürülebilir hammadde kullanım yöntemleri gündeme gelir. 2019’dan bu yana, sürdürülebilir pamuk üretimi ve prosesi Özbekistan, Kamerun, Burkina Faso ve Hindistan’daki Federal Ekonomik İşbirliği Bakanlıkları tarafından desteklenmektedir. Dünya çapında mevcut platformlar ve girişimler, pamuk endüstrisinde sürdürülebilirliği arttırmak için entegre olmuş bulunuyor. Diğer unsurların yanı sıra, çiftçiler için daha sürdürülebilir yetiştirme yöntemleri konusunda eğitim kursları da bu çerçevede sunuluyor. .

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler