
İtalyan makinecilerin başarı sırrı; inovasyon ve gelenek. ITMA 2019 fuarına 360 civarında İtalyan tekstil makineleri üreticisi ve çözüm sağlayıcısı katılacak. Sektörün çatı örgütü ACIMIT hem üyelerine destek olacak hem de endüstrinin know-how paylaşımında etkin rol oynayacak.
İtalyan tekstil makinecileri yaklaşan ITMA 2019 fuarına oldukça iddialı hazırlanıyor. ITMA fuarlarına her zaman yoğun bir katılım gösteren İtalyan makineciler ve çözüm üreticileri bu yıl da fuarda, küresel hedefleri doğrultusunda güçlü bir şekilde yer alacak. İtalyan Tekstil Makineleri Üreticileri Derneği (ACIMIT) hem sektörün çatı örgütü olarak hem de ITMA fuarlarının sahibi CEMATEX’in bir üyesi olarak önemli çalışmalar yürütüyor.
ACIMIT Başkanı Alessandro Zucchi, Textilegence’ye yaptığı açıklamada hem ITMA fuarına dönük hazırlıklar hakkında bilgi verdi, hem de Türkiye pazarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ITMA fuarını “Tekstil makineleri için ana uluslararası fuar” olarak tanımlayan Zucchi, İtalyan makineciler için bu fuarın her zaman önemli bir platform olarak kabul edildiğine dikkati çekti. Zucchi; “İtalyan şirketlerin çoğu, önemli teknolojik yeniliklerini sunmak için bu küresel sahneden en iyi şekilde faydalanacaktır. Önceki edisyonlarda olduğu gibi, İtalya yaklaşık 360 şirket ile en fazla katılımcı sağlayan ülkeler arasında yer alacak” dedi.
Katılımcı firmaların profili ve ürün portföyüne değinen Zucchi, İtalyan makinecilerin bütün tekstil endüstrisine hizmet verecek kapsamlı çözümlere sahip olduğunu dile getirdi. Zucchi sözlerini şöyle sürdürdü; “ITMA 2019’a katılan firmalar endüstrimizin birleşik bir yüzdesini yansıtıyor. Terbiye ve baskı makineleri üreticilerinin umulmadık seviyede güçlü katılımı görülecek. Ayrıca, iplik sektöründeki makine üreticilerimiz her zaman olduğu gibi güçlü bir şekilde fuarda yer alacak.”
2018 yılının üretim ve satışların genel olarak düştüğü bir dönem olduğunu söyleyen Zucchi, 20-26 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan ITMA Barselona fuarının sektörün canlanması için çok iyi bir fırsat sunabileceğini savundu.
ITMA 2019’da ACIMIT Green Label Award verilecek
ACIMIT’in üye firmaların ihracat pazarlarındaki tanıtım ve pazarlara dair bilgi edinme ihtiyacına dönük çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Alessandro Zucchi, bütün üyelere hem fuardan önce hem de sahada destek verdiklerini aktardı. Zucchi, ITMA 2019’da üyelere organizasyonel ve promosyonel destek vermek için yer alacaklarını ve gelenekselleşen basın toplantısını düzenleyeceklerini açıkladı. Zucchi; “ACIMIT ve üye firmaların çalışmalarının ve yeniliklerinin anlatılacağı bu toplantıda ayrıca ACIMIT Green Label Award (Yeşil Etiket Ödülü) kazananları da açıklanacak. Bu ödül son yıllarda kendi makinelerinde karbon ayak izini azaltan İtalyan üye şirketlere veriliyor” şeklinde konuştu.
İtalyan makinecilerin başarısındaki anahtar kavramları “yenilik ve gelenek” olarak belirten Zucchi, teknolojik yenilerek ve İtalya’nın tekstil tedarik zincirindeki güçlü geleneğine dayanan know-how’a odaklandıklarını söyledi. Zucchi, İtalyan makinelerin rekabet gücü hakkında şunları dile getirdi; “Girişimcilerimizin yaratıcılığından doğan esnek ve çok yönlü makineler, tekstil makineleri sektöründe ‘Made in Italy’ damgası için kazandıran formülüdür. Bu özellikler, özellikle piyasanın zorlu olduğu görünen anlarda rekabette üste geçmek için daha da önemlidir.”
Hedef pazarlar çeşitleniyor
İtalyan tekstil makinecileri için Çin, Türkiye ve Hindistan’ın referans pazarlar olarak önemini sürdürdüğüne dikkati çeken Alessandro Zucchi, ayrıca Bangladeş, Pakistan ve Vietnam’ın da hedef pazarlar olarak belirlendiğini kaydetti. Zucchi, bu geleneksel Asya pazarların yanı sıra, son dönemde Sahra Altı Afrika bölgesinin büyük bir potansiyele sahip olduğunu da sözlerine ekledi.
İtalyan makinecilerin başarı sırrı; inovasyon ve gelenek. 2018’de Türkiye’ye makine satışı %8 arttı
Türkiye’nin İtalyan makineciler için her zaman önemli bir pazar olduğunun vurgulayan Alessandro Zucchi; 2018 yılında bu pazara ihracatın %8 artarak 208 milyon Euro’ya çıktığını aktardı. Zucchi şu bilgileri verdi; “Türkiye pazarında en fazla talep gören İtalyan makineleri arasında toplam ihracatın %27’sini oluşturan eğirme makineleri oldu. Türk tekstil endüstrisine ihraç edilen diğer önemli kategoriler ise %23’lük payla terbiye ve triko makineleri oldu.”
2019 yılında Türk ekonomisinde yaşanan dalgalanmanın makine satışlarını da etkileyeceğine değinen Zucchi; “2019 genelinde büyük olasılıkla, tekstil sektöründe makine ve yatırım talebindeki düşüş olacak. Buna karşın, Türkiye pazarı İtalyan makine üreticileri için ana ticaret noktaları arasında kalacağından eminiz” dedi.
ACIMIT, 12 bin kişiyi istihdam eden 300 civarında şirketten oluşan; ve üretiminin yaklaşık %84’ünü ihraç eden İtalyan tekstil makineleri endüstrisini temsil ediyor. İtalyan makineciler yılda yaklaşık 2,5 milyar Euro değerinde yüksek teknolojili makine üretimi gerçekleştiriyor. ACIMIT endüstrinin kendi içindeki bilgi paylaşımı, sektörel sorunların çözülmesi ve endüstrinin büyümesi için ulusal ve uluslararası çalışmalara imza atıyor. Uluslararası tanıtımlarda İtalyan makinelerin; yaratıcı, sürdürülebilir teknolojili, güvenilir ve kaliteli oluşlarının altı çiziliyor.