12.7 C
İstanbul
Cumartesi, Nisan 27, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Ticaret Bakanı 2024’te ihracat desteklerini artırmayı vaat etti

GüncelTicaret Bakanı 2024’te ihracat desteklerini artırmayı vaat etti

- Haber Sponsoru -

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından, İstanbul Ticaret Odası (İTO) iş birliği ve Ticaret Bakanlığı desteğiyle düzenlenen İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı’nın (İstanbul Fashion Connection-IFCO) açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ihracat desteklerini 2024 bütçesinde daha da artırmak için çalıştıklarını söyledi. İhracatçı sayısının 115 bine yükseldiğini aktaran Bolat, bakanlık olarak ihracatçılara 100’ün üzerinde farklı kalemde ihracat desteği sunduklarını belirtti.

“Hepinizi bu imkanlardan yararlanmaya davet ediyoruz. Hep birlikte Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye yüzyılı vizyonu çerçevesinde daha fazla üretim, daha fazla ihracat ve daha fazla istihdam noktasında gayretlerimizi artırmaya davet ediyorum” diyen Bolat, bakanlık olarak 2028 Vizyon Belgesini açıkladıklarını da sözlerine ekledi. Bolat bu kapsamda, 2028 yılında 400 milyar dolar mal ihracatı, 200 milyar dolar hizmet ihracatı hedeflediklerini ve bunu adım adım gerçekleştireceklerini kaydetti.

20 yılda milli gelirin 3,5 kat artarak 906 milyar dolara çıktığını ve mal ihracatının 36 milyar dolardan 254 milyar dolara yükseldiğini anlatan Ömer Bolat, hizmet ihracatının 14,5 milyar dolardan 90 milyar dolara çıktığını ve bu yıl 120 milyar doları aşacağını, toplamda mal ve hizmet ihracatı olarak Türkiye’ye yaklaşık 380 milyar dolar döviz kazandırmış olacaklarını söyledi.

Firmalar ihracat destekleri ile rahatlayacak

Firmalar ihracat destekleri ile rahatlayacak

Ömer Bolat, göreve geldikten sonra Türk Eximbank tarafından ihracatçılara yönelik kredileri açtıklarını hatırlatarak, bu gelişmeden sonra özel bankaların kredi faizlerini bir gecede yüzde 48’lerden yüzde 25’lere düşürdüğünü anlattı. Bolat sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun yanında Merkez Bankamız iç taleple alakalı olarak enflasyonla mücadele çerçevesinde biraz talebi baskılayan kredi hacimlerini yavaş yavaş biraz geri çekmeye çalışan politika izlerken ihracatçılara reeskont kredilerini 5 kat arttırdı. Günlük limiti 300 milyon liradan 1,5 milyar liraya çıkardı. Bunun 1 milyar lirası Eximbank, 500 milyon lirası bankalar kanalıyla tahsis edilecek. İnşallah biz de bakanlık olarak ihracat desteklerimizi sonuna kadar sizlerin istifadesine sunacağız. 2024 bütçesinde ihracat desteklerinin çok daha fazla artması için gayretimiz sonsuz. Bunu da başaracağız.”

“Tekstil ve konfeksiyon sektörünün her daim yanında yer alacağız”

Tekstil ve konfeksiyonun Türkiye için hayati bir sektör olduğunun altını çizen Ömer Bolat; “Biz daima bu sektörün, bütün üretimin ve yatırımın yanında yer alacağız. İşçimizin, esnafımızın, çiftçimizin, emeklimizin, tacirimizin yanında olduğumuz gibi ihracatçılarımızın, sanayicilerimizin de yanında her zaman, 7 gün, 24 saat yer alacağız, onlar için, ülke ekonomisini güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Tekstil, gıda ve konut sektörlerine insanlığın her daim ihtiyaç duyduğunu anlatan Bolat; “Demek ki bu 3 sektör her zaman önemli ve revaçta olan sektör. Siz değerli tekstil ve giyim sektörünün üreticilerini ve ihracatçılarını canı gönülden tebrik ediyoruz. Dünyada ‘Türk malı, Türk konfeksiyonu, Türk halısı, Türk ev tekstili, Türk perdesi, Türk havlusu, Türk pamuk ipliği kumaşı’ kavramlarını dünyaya nakşettiniz, mal ettiniz. Bu vesileyle istihdamda da çok önemli bir rolü olan bu sektörü her zaman desteklemeye devam edeceğiz. Bu fuar, İstanbul’un, Avrupa’nın moda merkezi olması, Türk konfeksiyonunu, Türk tekstilini, Türk halısını, ev tekstilini daha iyi tanıtması için büyük bir vesile, fırsat olacaktır.”

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler