21.2 C
İstanbul
Pazartesi, Ekim 6, 2025

Türkiye’nin dünya hazır giyim ticaretindeki payı 35 yıl önceye geriledi

Türk hazır giyim sektörü, küresel ticarette uzun...

7. TechXtile Challenge Tasarım Yarışması için başvurular başladı

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından Türkiye...

Egeli hazır giyimciler krizden çıkış için harekete geçti 

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği,...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Türk tekstil ve hazır giyim sektörleri ağustos ayını da düşüşle kapattı

GüncelTürk tekstil ve hazır giyim sektörleri ağustos ayını da düşüşle kapattı

- Haber Sponsoru -

2025’in ocak-ağustos döneminde Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün ihracat rakamları geçen yılın aynı dönemine göre %4,4’lük düşüşle 18 milyar dolardan 17,2 milyar dolara geriledi. Türk tekstil ve ham maddeleri yüzde 0,8’lik bir artışla yaklaşık 7,5 milyar dolarlık ihracat performansını sabit sürdürürken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ise 10,5 milyar dolarlık ihracat değeri 9,7 milyar dolara düşerek yüzde 8’lik bir düşüş eğrisi çizdi. Bu dönemde tekstil ve hazır giyim sektörlerinin, Türkiye’nin 178,1 milyar dolarlık genel ihracatı içerisindeki payı yüzde 9,7 oldu. 

Türk tekstil sektörünün yüzde 40,8 pay ile en büyük pazarı olan Avrupa Birliği’ne ihracatı, yılın ilk 8 ayında yüzde 0,4’lük düşüşle 3,09 milyar dolar değerinde gerçekleşti. Bu dönemde Afrika ülkelerine yapılan ihracat ise yüzde 19’luk artışla 858,5 milyon dolardan 1,02 milyar dolara yükseldi. Üçüncü sırada yer alan Eski Doğu Bloku ülkelerine yapılan ihracatta ise 12,3’lük bir düşüş yaşandı. Türk tekstil sektörünün bu en fazla ihracat artışı yaşadığı ülke grubu ise Asya ve Okyanusya oldu. Değer bazında yüzde 26’lık olan artış oranı birim bazda yüzde 40,5’e yükseldi. Birim bazda en fazla ihracat artışının yaşandığı bir diğer pazar da yüzde 24 ile Afrika ülkeleri oldu. 

Türk tekstil ihracatında parlayan pazarlar; Mısır ve Fas 

Ülke bazında yılın ilk 8 ayında Türk tekstil sektörü ihracatında ilk üç sırada yüzde 0,2’lik artışla İtalya, yüzde 2,1’lik düşüşle ABD, yüzde 4,3’lük düşüşle Almanya yer aldı. En fazla ihracat artışı ise İspanya’nın ardından beşinci sırada gelen Mısır’da yaşandı. Bu dönemde Mısır’a ihracat yüzde 35,3 artarken, Fas’ta 22,7’lik artış kaydedildi. En büyük düşüş ise listede 10. sırada yer alan Rusya’da görüldü. Bu dönemde Türkiye’nin Rusya’ya tekstil ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,2’ye düşüş gösterdi. 

Birim bazda en fazla artış 71,2 ile Pakistan’da görülürken, onu yüzde 38’lik artışla Mısır takip etti. En fazla düşüşün görüldüğü ülke ise yüzde 7,7 ile İran oldu. 

2025’in ocak-ağustos döneminde, teknik tekstiller 1,5 milyar dolar ile sektörün en fazla ihraç ettiği ürün grubu oldu. Onu yine yaklaşık 1,5 milyar dolar ile dokuma kumaş ve 1,8 milyar dolar ile iplik takip etti. En fazla artış ise yüzde 11 ile elyaf ürün grubunda görülürken, en fazla düşüş ise yüzde 9,7 ile örme kumaşta görüldü. 

Bu dönemde en fazla tekstil ihracatı sırasıyla ABD, Almanya ve İtalya’ya gerçekleşti. Teknik tekstil ihracatının en fazla arttığı ülke ise yüzde 42,4 ile Fas oldu. Dokuma kumaş ihracatında ise ilk üç sırayı İspanya, Fas ve Mısır aldı. Bu dönemde dokuma kumaş ihracatında yüzde 68,5 ile Mısır öne çıktı ve onu 54’lük artışla Bulgaristan takip etti. Yılın ilk 8 ayında en fazla iplik ihracatı ise sırasıyla İtalya, Mısır ve Portekiz’e gerçekleştirildi. İplik ihracatında en fazla artış yüzde 121 ile Pakistan’da kaydedildi. 

2024 Eylül- 2025 Ağustos dönemini kapsayan son 12 aylık süreçte, tekstil sanayinde kapasite kullanım oranlarında yüzde 5,5’lik bir düşüş yaşandı. Tekstil ve hazır giyim sektörlerinde 2024 yılının ağustos ayından bu yana bir milyonun altında seyreden istihdam sayısı, 2025 yılının haziran ayında 904 olarak açıklandı.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler

Textilegence Dergisi ve Dijital Platform
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.