23.3 C
İstanbul
Salı, Nisan 16, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Tekstil Endüstrisi Zorluklara Rağmen Endüstri 4.0’a Doğru İlerliyor

GüncelTekstil Endüstrisi Zorluklara Rağmen Endüstri 4.0’a Doğru İlerliyor

- Haber Sponsoru -

Christian Schindler photo
Tekstil Endüstrisi Zorluklara Rağmen Endüstri 4.0’a Doğru İlerliyor – Christian Schindler

Tekstil ve konfeksiyon sektörünü büyük bir otomasyon ve dijital dönüşüm bekliyor. Geleneksel üretim pazarlarında görülen değişmeler bize endüstrinin daha verimli üretim yöntemleri aradığını gösteriyor. Çin geleneksel gücünü hala koruyor, Afrika pazarında yatırımlar canlanıyor ve ABD tedarik zincirini yakın bölgelere kaydırıyor diyor ITMF Genel Müdürü Dr. Christian Schindler.

Yapılan pazar araştırmalarına göre, 2025 yılına kadar küresel tekstil pazarının 1.23 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Uzun zamandır hakim olan üretim lokasyonlarındaki ve modellerindeki değişme, dijitalleşmenin artan etkisi, sürdürülebilirlik odaklı çözümlere olan talep artışı ve teknik uygulamalar için daha fazla tekstil yenilikleri bu süreçte önemli gelişmeler olarak önümüzde duruyor. Tekstil endüstrisinin bugününü ve yarınını Uluslararası Tekstil Üreticileri Federasyonu (ITMF) Genel Müdürü Dr. Christian Schindler ile konuştuk.

Küresel ekonominin şu anda zor bir dönemden geçtiğini söyleyen Schindler, 2008/2009 mali krizinden bu yana süren uzun ekonomik büyüme döngüsünün zayıfladığını dile getirdi. Buna ek olarak, en büyük iki ekonomi olan ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığı ve henüz çözülmemiş olan Brexit’in ekonomik büyüme ağırlaştırdığını kaydetti. Schindler, elyaftan moda endüstrisine kadar tüm tekstil değer zincirinin iki ana güçlükle karşı karşıya olduğunu savundu. “İlk olarak, tüm endüstrinin hızlandırılmış bir şekilde dijitalleşmesi tüm oyuncuları uyum sağlamaya zorluyor” diyen Schindler, hızlı modanın yeni normal haline geldiğini belirterek, endüstrinin yeni iş modelleri geliştirerek uyum sağlaması gerektiğini kaydetti. Schindler ikinci olarak daha fazla sayıda tekstil konfeksiyon üreticisinin artan sürdürülebilirlik talebine uyum sağlamasını belirtti.

Christian Schindler; “Tekstil yatırımlarında Çin hala baskın”

Tekstil ve konfeksiyon endüstrisinin Endüstri 4.0 ve dijitalleşme konularını çok hızlı adapte olduğunu belirten Christian Schindler, özellikle artan işgücü maliyetleri nedeniyle Çin, Hindistan ve Türkiye gibi büyük tekstil üreticisi ülkelerde otomasyon ihtiyacının daha acil hale geldiğini ve uygulandığını kaydetti. Çevre dostu bir teknolojiye daha fazla yatırım yapma ihtiyacının günümüzde devam ettiğini söyleyen Schindler, küresel pazardaki makine yatırım trendleri hakkında şu bilgiyi verdi;

“Son 15 yılda yeni tekstil makinelerine yapılan tüm yeni yatırımların yaklaşık % 90’ı Asya’ya gidiyordu. Asya’da Çin, bu yatırımın büyük bölümünü (tekstil makineleri segmentine bağlı olarak küresel yatırımın yaklaşık % 30-70’i kadar) kendisine çekerek bu dönemde hakim yatırımcı konumunda. Mısır ve son zamanlarda Etiyopya dışında Afrika’da hiçbir ülke, son 15 yılda önemli yatırımlar yapmadı. Bununla birlikte, markaların ve perakendecilerin gittikçe artan bir şekilde Afrika’ya bir tedarik noktası hedefi olarak baktığı görülüyor. Esas olarak Afrika’dan giyim tedarikiyle ilgileniyorlar. Bunun sebepleri çok yönlü; nispeten düşük işgücü maliyetleri belli bir rol oynuyor. Ancak birçok Afrika ülkesinde üretkenlik Asya seviyelerine göre düşük kalıyor. Göreceli olarak düşük işgücü maliyetlerine ek olarak, Avrupa ve ABD’ye tercihli pazar erişimi, Avrupa ve ABD pazarlarına coğrafi yakınlık da önemli bir rol oynuyor.”

Türkiye tekstil yatırımları yaparak rekabetçi kalıyor

Tekstil ve konfeksiyon sektöründe Türkiye’nin önemli bir küresel oyuncu olduğunun altını çizen Christian Schindler; Türkiye’nin yeni tekstil makinelerine yatırım yaparak rekabetçi bir üretici olarak devam ettiğini belirtti. “Günümüzde endüstri göreceli olarak yüksek sermaye maliyetleri ve sermayeye erişimin zor olduğu bir dönem geçiriyor” diyen Schindler sözlerini şöyle sürdürdü; “Türk tekstil ve konfeksiyon sektörü, orta ve üst segmentler için yüksek kaliteli ürünler üretimiyle tanınıyor. Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu pazarlarına olan coğrafi yakınlığı, hızlı moda söz konusu olduğunda kesinlikle büyük bir avantaj olduğu kanıtlanan hızlı teslimat sürelerine izin veriyor.”

ABD’deki yeni tekstil yatırımlarında temel nokta maliyetler

Hali hazırda ABD’deki yeni tekstil makineleri yatırımlarının Asya’daki yatırımlarla karşılaştırıldığında nispeten düşük kaldığını ifade eden Christian Schindler; bununla birlikte ABD tekstil endüstrisinin, düşük enerji ve sermaye maliyetleri gibi avantajlara sahip olduğunu belirtti.  ABD’nin pamuk, sentetik ve selülozik elyaflar gibi her türlü elyafı üretebildiğine değinen Schindler; yüksek işçilik maliyetleri nedeniyle geleneksel tekstil ve konfeksiyon üretiminin önemli bölümünün ülkeye yeniden getirilmesinin söz konusu olamayacağını savundu. Ülkede katma değeri yüksek üretime ve teknik tekstillere yatırımların devam edeceğini ifade eden Schindler; coğrafi yakınlık ve daha düşük işgücü maliyetleri nedeniyle Meksika ve Orta Amerika’ya daha fazla tekstil ve konfeksiyon yatırımı yapılabileceğini aktardı.

Christian Schindler ITMA 2019 fuarının büyük oranda; enerji ve su tüketimini azaltma gibi, sürdürülebilirlik odaklı ve çevre dostu teknolojilere odaklanacağını söyledi. Endüstri 4.0 çerçevesindeki yeni teknolojilere yatırımların sektörde artacağını kaydeden Schindler; yeni teknolojiler sayesinde endüstrinin daha iyi, daha hızlı, daha üretken ve çevre dostu hale geleceğini sözlerine ekledi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler