15.5 C
İstanbul
Perşembe, Nisan 25, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Direkt kumaşa baskı ile kağıt süblimasyon baskı arasında fark nedir?

GüncelDirekt kumaşa baskı ile kağıt süblimasyon baskı arasında fark nedir?

- Haber Sponsoru -

Mevcut tüm farklı baskı teknikleri içinde, uygulamanıza en uygun olanı bulmak zor olabilir. İnsanların şu soruyu sorduğunu sık sık duyuyorum; direkt kumaşa dijital baskı ile, kağıt süblimasyon baskının arasındaki fark nedir? Dürüst olmak gerekirse, son zamanlarda her iki tekniğinde en iyi yönlerini birleştiren çekici bir alternatif oluşturuldu; direkt süblimasyon baskısı.

Bu nedenle asıl soru şudur; direkt süblime baskı ile direkt dispers baskı arasındaki fark nedir ve hangi baskı yöntemini uygulamam için en uygun olduğunu nasıl bilebilirim? Aşağıda, her bir yöntemi ayrıntılı olarak açıklayacağım ve her bir baskı yönteminin artılarını ve eksilerini tanımlayacağım.

Direkt dispers baskı

Direkt dispers baskıda mürekkebi direkt olarak kumaşın üzerine basarsınız. Baskıdan önce, kumaşın buharlama işlemi sırasında mürekkebin kumaşa bağlanmasını sağlamak için kimyasallarla ön (hazırlık) işleme tabi tutulur. Mürekkep kumaş üzerine basıldıktan sonra, kumaşın üzerinden suyun alınması ve boyanın kalmasını sağlamak için kumaş kurutucudan (kürleme) geçer. Bununla birlikte, bu, mürekkebin zaten kumaşa yapışması anlamına gelmez. Bunun olmasını sağlamak için kumaş buharlanır. Bu işlem, kimyasal bir reaksiyon başlatır ve kumaşın mürekkebi emmesi ve rengin elyafların içinde kilitlenmesiyle sonuçlanır.

Avantajları:

  • Direkt dispers (direkt reaktif ve asit baskı gibi), size endüstri standartlarının gerektirdiği gibi mükemmel bir haslık sağlar.

Dezavantajları:

  • Buharlama işlemi oldukça zaman alıyor ve çok fazla enerji ve su tüketiyor.
  • Bunun yanı sıra, buharlama ünitesi oldukça fazla yer kaplar. Buharlama ünitesi, kumaşın içinde birkaç dakika kalabileceği kadar uzun olması gerekir. Saatte 300 metre baskı yapabilirsiniz, bu ise buharlama ünitenizin 300 metre kumaşı birkaç dakika boyunca buharlamak için yeterince uzun olması anlamına gelir.
  • Yatırımınızı bir buharlama ve yıkama makinesi ekleyerek arttırmanız gerekiyor.
  • Direkt kumaşa baskı yapacağınız zaman, konveyör (taşıma) blanketli bir baskı makinesine ihtiyacınız vardır. Buna bağlı özel bir termoplastik tabaka vardır. Bu, kumaşı konveyör blanketini sabitleyen bir tutkaldır, böylece baskı işlemi sırasında kumaş hareket etmeyecektir. Ancak, bu konveyör blanketi oldukça maliyetlidir ve bu da toplam yatırım maliyetine ekleniyor.

Kağıt Süblimasyon Baskısı

Süblimasyon baskı yapmanın en yaygın yolu, kağıt süblimasyon baskısıdır. Tasarım kağıda basılır, kağıt kumaşın üzerine yerleştirilir ve bir kalenderle beslenir. Kalenderde, kağıt ve kumaş ısıtılır ve iki büyük silindir arasında preslenir. Yüksek basınç ve sıcaklık, mürekkebin anında katı halden kumaş tarafından emilecek gaza (süblimat) dönüşmesine yol açar. Kumaş makineden çıkar çıkmaz, gaz elyafta koyulaşır.

Avantajları:

  • Süblimasyon baskısı için buharlama veya yıkama makinesi gerekmez, sadece bir kalender gereklidir. Bu nedenle, bu teknik çevreye zarar vermez, diğer basık yöntemlerine göre daha kolay ve ucuzdur.
  • Bunun da ötesinde, süblime baskı bir dijital baskı makinesinde yapılabilir; bu da büyük miktarda daha hızlı baskı yapabileceğiniz anlamına gelir.
  • Baskı makineniz sadece kağıt taşımak zorunda kaldığından termoplastik bir katmana ihtiyacı yoktur. Herhangi bir basit baskı makinesi bunu yapabilir. Yine, bu, süblimasyon baskı için ilk yatırımı aşağıya çeker.
  • Süblimasyon mürekkepleri daha pahalı olsa da, metrekare başına mürekkep kullanımı diğer baskı yöntemlerinden %20-30 daha düşüktür.

Dezavantajları:

  • Sonradan atılacak kağıda ihtiyacınız vardır. Kağıdın maliyetinin yanı sıra bu, süblimasyon baskısının sürdürülebilir imajını olumsuz etkilemektedir.
  • Süblimasyon baskı yalnızca polyesterde yapılabilir.
  • Süblimasyon baskıda mürekkep, elyafın sadece bir tarafına yapışır. Bu, baskının kumaşın yalnızca bir tarafında görüneceği anlamına gelir. Kumaş daha sert bir makinede yıkanırsa, ipliğin bükülmesi ve kumaşın beyaz, baskısız tarafından üste dönmesi riski vardır. Bu ise baskılı kumaşta ‘solmuş’ izlenimi yaratır.
  • Reaktif, asit veya direkt dispers baskı gibi direkt baskı yöntemlerinden daha düşük haslıklara (ışığa dayanıklılık, renk haslığı, yıkama haslığı ve sürtünme haslığı) sahiptir.

Direkt süblimasyon baskı

Son yıllarda, yeni bir baskı yöntemi gelişti; direkt süblimasyon baskı. Bu baskı yöntemi, süblimasyon ve direkt dispers baskının kombinasyonudur. Direkt süblimasyon baskı, aynı düşük enerjili süblimasyon mürekkeplerini (çok kolay süblimasyon yapan mürekkepler) direkt kumaş üzerine kağıt kullanmadan baskı yapmanız ve ardından kalenderde finisaj uygulamanız anlamına geliyor.

Bu yeni baskı yönteminin avantajı, mürekkebin elyafa daha iyi bir şekilde nüfuz edebilmesidir. Bu nedenle, baskılı kumaşın haslıkları önemli ölçüde iyileşir ve ipliklerin bükülmesi artık sorun olmaz.

Direkt süblimasyon baskı daha pahalı bir baskı makinesi ve kumaşı tutmak için bir termoplastik bant sistemi gerektirse de, aynı zamanda kağıt maliyetlerini düşürür ve kumaşı buharlamak ve yıkamak zorunda kalmazsınız. Bunlar sürdürülebilirlik argümanını en üst düzeye çıkarmak için yardımcı olan noktalardır; kağıt yok, buharlama yok, yıkama yok. Kumaş kemer sistemine sahip bir baskı makinesine yatırım yapmakla ucuz bir baskı makinesi satın alıp, baskı yaptığınız her metre için kağıt kullanmak arasındaki başa baş maliyeti hesaplamak kolaydır.

Gelenekselden dijitale: direkt süblimasyon tekstil baskısının üç temel yatırım nedeni

Bu makaleyi okuduktan sonra, dijital süblimasyon baskısının şirketiniz için iyi bir çözüm olabileceğini anlıyor musunuz? Ancak dijital tekstil baskının yatırıma değip değmeyeceğinden mi şüphe ediyorsunuz?

Gherzi, bağımsız bir çalışmada, dijital tekstil baskısına yatırımın üç ana nedenini belirledi. Dijital tekstil baskısının üç ana avantajı; diğer tekstil baskıcılarına yeni iş kollarına hitap etmelerine ve işlerinin bir geleceği olmasını güvence altına almalarına yardımcı oldu.

Bu makale SPGPrints’in Blog sayfasında yayımlanmıştır.

Yazan Jos Notermans

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler