18.4 C
İstanbul
Çarşamba, Nisan 24, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

ITMF: “2023’te tekstil tedarik zincirinin temel sorunu yüksek stok”

GüncelITMF: “2023’te tekstil tedarik zincirinin temel sorunu yüksek stok”

- Haber Sponsoru -

Uluslararası Tekstil Üreticileri Federasyonu (ITMF) 18. Küresel Tekstil Endüstrisi Anketi (GTIS) sonuçlarına göre, 2021 yılında anketin başlamasından bu yana iş durumu yeni bir dip noktada bulunuyor. Yüksek enflasyon ve artan faiz oranları küresel ekonominin başlıca temel itici güçleri olsa da, 2023 yılında tekstil tedarik zincirinin temel sorununun marka ve perakende düzeyindeki yüksek stoklar olduğu belirtiliyor. COVID krizinin ardından dünya genelinde ekonomilerin açılmasıyla birlikte tüketiciler 2020 yılı boyunca ve 2021’in ilk yarısında harcayamadıkları parayı harcama fırsatı bulurken, sonuç olarak, talepte artış yaşandı ve markalar ve perakendeciler bu bastırılmış talebi karşılamak için siparişleri artırdı. Özellikle Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından yükselen enflasyonla birlikte, tüketim mallarına olan talep yavaşlarken stoklar çok yüksek kalmaya devam etti.

ITMF anketine katılanlar sipariş alımındaki düşüşü doğruluyor

ITMF 18. GTIS anketine katılanlar, sipariş alımının Kasım 2021’den bu yana sürekli olarak azaldığını doğruluyor. Ocak 2023’te gösterge, Kuzey ve Orta Amerika ile elyaf üreticileri hariç tüm bölge ve segmentlerde negatif seyretti. Elyaf üreticileri, geçen yazdan bu yana ilk kez siparişlerin arttığını kaydetti. Daha önce yüksek olan küresel sipariş yığılmaları da Mart 2022’de 3,1 aydan Ocak 2023’te 2,4 aya düşerek, özellikle marka ve perakendecilerin sipariş verme konusundaki kısıtlamaları nedeniyle düzenli olarak azaldı. Daha önceki tedarik zinciri aksaklıklarının azaltıcı etkileri, küresel ticaret akışlarını iyileştirerek sipariş yığılmalarının azaltılmasına yardımcı oldu ve bu da dünya çapında kapasite kullanım oranının, çoğunlukla elyaf üreticileri ve iplikçiler tarafından, hafifçe artmasına yol açtı.

ITMF anketine katılanlar sipariş alımındaki düşüşü doğruluyor

“Küresel ekonomi beklenenden daha yüksek bir büyüme seviyesi görecek”

6 aylık dönemde beklentiler yükselirken, ankete katılanlar Haziran 2023’teki iş dünyası hakkında küresel olarak olumlu bir düşünceye sahip bulunuyor. ITMF anketinde şu bilgiler yer alıyor: “Tekstil üreticileri iki önemli faktör nedeniyle daha iyi bir durum bekliyor. Birincisi, Avrupa’da kışın nispeten ılıman geçmesi ve Avrupa ve Asya’da enerji fiyatlarının (özellikle gaz için) Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden önceki seviyelere gerilemesiyle dünya şu anda çok daha iyi bir enerji durumunda bulunuyor. İkinci olarak, Çin’de Sıfır Covid politikasının aniden sona ermesi ve sınırların hızlı bir şekilde açılması, Çin’de ve yurt dışında (daha fazla turist ve mal ithalatı) talebi güçlendirmeyi vaat ediyor. Diğer her şey eşit olduğunda, küresel ekonomi beklenenden daha yüksek bir büyüme seviyesi görecek ve bu da küresel tekstil endüstrisine fayda sağlayacaktır.”

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler