17.1 C
İstanbul
Perşembe, Mart 28, 2024

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Durak Tekstil ilham verici yenilikleri Texprocess 2024’e taşıyor

Endüstriyel dikiş ve nakış iplikleri üreticisi Durak...

Hazır giyim ihracatçıları: “2024 de kolay bir yıl olmayacak”

Hazır giyim ihracatçıları, 2023 yılını Türkiye genelinde...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Küresel tedarik zinciri yeniden yapılanıyor

GüncelKüresel tedarik zinciri yeniden yapılanıyor

- Haber Sponsoru -

Artan sürdürülebilirlik talepleri ve dijitalleşme geleneksel tedarik zinciri yapısını dönüştürüyor. Özellikle tedarik zincirleri çocuk işçiliğinin önlenmesi, insan hakları, çevre ve doğayı korumaya yönelik bir dizi yeni yasa ile yeniden şekilleniyor. Bu konuda bir açıklama yapan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, küresel tedarik zincirinde adil yapılacak ticaretin, toplumun refahı, sürdürülebilir kalkınma, ülkenin gelişimi ve iklim kriziyle mücadelede belirleyici olacağını söyledi.

Dünya Ekonomik Forumu öncesinde sunulan Küresel Riskler Raporu’nu hatırlatan Eskinazi, dünyaya gelecek 10 yılda tehdit edecek en büyük 10 riskin beşini iklim krizi ve çevresel risklerin oluşturduğunu aktardı. Davos’ta dört gün boyunca çevre ve iklim krizi, sürdürülebilir kalkınma ve insan hakları gibi başlıkların tartışıldığını belirten Eskinazi, forumun kurucusu Klaus Schwab’ın ‘Daha iyi bir ekonomi mümkün. Ancak kapitalizmi hayalimizde yeniden canlandırmalıyız” sözüne atıfta bulundu.

Eskinazi şunları söyledi; “Dolayısıyla sorunun bir parçasıysak çözümün de bir parçası olmalıyız. Özellikle en fazla karbon emisyonuna neden olan sektörlerde gerekli önlemler acilen alınmalı. Birçok ülke sürdürülebilir kalkınma stratejileri doğrultusunda tedarik zincirleriyle ilgili somut adımlar atmaya başladı. Bu düzenlemelere göre şirketler, artık önümüzdeki dönemde insan hakları ve ekolojik standartlara bağlı kalmak zorunda olacak.”

Hedef pazarlarda yeni yasal düzenlemeler hayata geçiyor

Jak Eskinazi, Hollanda’da 2022 yılında yürürlüğe girecek ‘Çocuk İşçiliğine Karşı Önlem’ yasası ile tedarik zincirinin herhangi bir noktasında çocuk işçi çalıştırılan hiçbir ürünün bu ülkeye giremeyeceğini dile getirdi. Fransa, İngiltere ve Avustralya’da da benzer önlemlerin olduğuna dikkati çeken Eskinazi; “İsveç de hazır giyimde geri dönüşümlü materyal yerine kimyasal kullanımına önümüzdeki yıldan itibaren ek vergi getirecek. En önemli ticaret partnerimiz Almanya’da da yeni tedarik zinciri yasası gündemde. Bunun yanı sıra ABD’nin yeni başkanı Joe Biden da ülkenin elektrik üretim sistemini 15 yıl içinde karbondan arındırmayı; 2050’ye kadar net sıfır emisyonlu bir ekonominin temelini atmayı amaçlıyor. Yenilenebilir enerjiye geçiş için 2 trilyon dolarlık dev bir bütçe vaat ediyor. Dünyanın en büyük karbondioksit üreticisi ve küresel karbon salınımının yüzde 28’inden sorumlu olan Çin de 2060’a kadar karbon salınımını sıfıra indirmeyi hedefliyor. Neredeyse 1 yıldır mücadele ettiğimiz pandeminin bu kadar hızlı yayılmasının altında bile düzensiz iklim koşulları yatıyor.” dedi.

Küresel tedarik zinciri yeniden yapılanıyor
Küresel tedarik zinciri yeniden yapılanıyor

Küresel ekonominin, insan ve doğanın sömürülmesine, çocuk işçiliği temeline dayanmaması gerektiğini dile getiren Eskinazi; üretimden ürün teslimine kadar her aşamada büyük bir sorumluluk içinde hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Eskinazi sözlerini şöyle bitirdi; “Toplum 5.0, kaynakların akılcı yöntemlerle kullanıldığı, gelecek nesillerin hak ve yararlarını gözeten faydacı etik ilkelerine uygun bir yaşam kalitesini odağına alır. Toplum 5.0’ı üretimde ve tüketimde bilinçli bir davranış sergileyerek inşa edebiliriz. Karbon emisyonlarının takibi, tedarik zincirinin şeffaflığı ve doğru kaynak kullanımı için blockchain teknolojisini tedarik zinciri sürecine dahil etmeliyiz.”

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler