14.3 C
İstanbul
Cumartesi, Nisan 27, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Pakistan ile Bir Serbest Ticaret Anlaşması Ne Kazandırır?

GüncelPakistan ile Bir Serbest Ticaret Anlaşması Ne Kazandırır?

- Haber Sponsoru -

pakistan colorful fabrics girls itkib members serbest ticaret
Pakistan ile Bir Serbest Ticaret Anlaşması Ne Kazandırır?

Pakistan ile imzalanabilecek olası bir serbest ticaret anlaşması nedeniyle, tekstil ve hazırgiyim endüstrilerinin olumsuz etkilenebileceği belirtiliyor. Pakistan üzerinden Çin ve Bangladeş ürünlerinin Türkiye’ye girerek haksız rekabet yaratabileceği kaydediliyor.

Tekstil endüstrisinde gelişmeye devam eden Pakistan ile Türkiye’nin yapabileceği olası bir serbest ticaret anlaşmasının tekstil ve hazırgiyim sektörüne etkileri neler olabilir? Bu sorunun yanıtını bulmak için sektörün önemli isimleri bir araya geldi. 4 Mart 2019 tarihinde İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB)’nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Ticaret Bakanlığının yetkililerinin yanı sıra; İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, İstanbul Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konfeksiyon ve Hazır Giyim Meclis Başkanı Şeref Fayat ve İTHİB ile İHKİB’in Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.

Toplantının ana konusunu; imzalanması muhtemel bir anlaşmanın ihracatımızın en güçlü kalemleri olan tekstil ve hammaddeleri ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerini nasıl etkileyeceği oluşturdu. 2016 yılının Mart ayında İslamabad’da imzalanan Türkiye-Pakistan Serbest Ticaret Anlaşması’nda (STA) çerçeve anlaşmasının ardından Pakistan ile yapılması muhtemel bir serbest ticaret anlaşmasının, tekstil ve hazır giyim sektörlerine yaratacağı etkiler değerlendirildi. Özellikle Çin ve Bangladeş gibi ülkelerle serbest ticaret anlaşması bulunan Pakistan üzerinden kontrolsüz bir şekilde Türkiye’ye girecek olan tekstil ve hazır giyim ürünlerinin haksız rekabete neden olabileceği vurgulandı.

Pakistan ile Bir Serbest Ticaret Anlaşması Ne Kazandırır? İki ülkenin ticaret hacmi 600 milyon dolar

Türkiye ile Pakistan ticaret hacmi yıllık 1 milyar dolardan 600 milyon dolar seviyesine gerilemiş bulunuyor. Her iki ülke yetkilileri bu ticaret hacmini  1 milyar doların üstüne tekrar arttırmak için görüşmeler yürütüyor. Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, 2018 sonunda katıldığı bir toplantıda Türk yatırımcıların Pakistan’da çeşitli sektörlere yatırım yapmaya istekli olduğunu açıklamıştı. 4 Türk şirketinin Pakistan’a 1,5 milyar dolarlık yatırım yapmak için hazır olduğunu açıklayan Alvi, ancak öncelikle ele alınması gereken belirli konular olduğunu kaydetmişti. Cumhurbaşkanı Alvi, yakın zamanda Türkiye ve Pakistan’ın bir serbest ticaret anlaşması imzalayacağını duyurmuştu.

Türkiye Ekonomi Bakanlığı’nın 2016 yılı verilerine göre iki ülkenin dış ticaret hacmi 610 milyon dolar iken, Türkiye’den Pakistan’a yapılan ihracat 347 milyon dolar oldu. Pakistan’ın Türkiye’ye ihracatı ise 263 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin Pakistan’a ihracatında; helikopter, uçak, uzay araçları, telefon cihazları, süt, dokuma halı ve pamuk ipliği öne çıkarken; Pakistan’ın Türkiye’ye ihracatında pamuklu mensucat, pamuk ipliği, poliasetaller, kurşun kalemler ve tekstil ürünleri en önemli kalemleri oluşturdu.

Dünyanın en büyük 23. Ekonomisi olan Pakistan, 207 milyon nüfusa ve kişi başına 1,641 dolar milli gelire sahip bulunuyor. 2018 yılında %5,2 oranında büyüyen ülke ekonomisinde tekstil en önemli iş kollarından birisidir. Tekstil hem %40’lık istihdam oranı hem de toplam ihracattaki %60’lık payıyla önemli bir iş kolunu oluşturuyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler