20.4 C
İstanbul
Cuma, Eylül 20, 2024

Chargeurs Group Cilander’nin satın alımını tamamladı

30 Mayıs’ta duyurulan Chargeurs’ün satın alma projesi...

Textilegence Temmuz Ağustos 2024 sayısı yayınlandı

Tekstil ve baskı sektöründe Türkiye ve dünyadan...

Dokuma tarihinin ayak izleri İkiztepe’de su yüzüne çıkıyor

Samsun’un Bafra ilçesinde 1974 yılında başlatılan ve...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

GüncelRusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

- Haber Sponsoru -

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014 yılındaki Kırım’ın Rusya tarafından ilhakı ve aynı yıl Donbas bölgesindeki Rus nüfusun ağırlıkta olduğu ayrılıkçı Luhansk ve Donetsk’in bağımsızlık ilanlarından sonra tekrar alevlendi. 24 Şubat tarihinde Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla başlayan Rusya-Ukrayna savaşı, küresel pazarda kısa ve uzun dönemde dengeleri değiştiriyor. Ukrayna’nın yıkılan altyapısı ve savaştan kaçan insan göçü ile Rusya’nın da çatışmayı başlatan taraf olarak yaşadığı uluslararası yaptırımlar nedeniyle küresel ticarette güç kaybetmesi bekleniyor. Her iki ülke ile güçlü ticari bağları olan Türkiye’nin tarafsız bir siyasetle hareket etmeye çalışması ve kayıpları en aza indirerek uzlaşı bulma çabaları takdir toplamakla birlikte, ülkenin hem ithalat hem de ihracatında bunun olumsuz etkilerini doğrudan yaşaması da kaçınılmaz görülüyor. Türkiye’nin Rusya ile dış ticareti 2021 yılında 32,5 milyar dolar değerini görürken, bunun 27.5 milyar dolarını başta doğal gaz olmak üzere Rusya’dan ithalat oluşturuyor. Ukrayna ise 2 milyar 900 bin dolarlık ihracat ve 4 milyar 500 milyon dolarlık ithalat rakamı ile Türkiye’nin gelişen ticari partnerleri arasında bulunuyor.

Toplam dünya ticaretinin %4.43’ünü temsil eden tekstil sektörü de bu son gelişmelerden payını alıyor. Her iki ülkeyle de güçlü ilişkileri olan Türkiye, Rusya’ya karşı yaptırımlara da katılmayarak, savaştaki tarafsız konumunu korurken, 2020 yılında dünya tekstil ihracatında 5. sıraya yükselen Türk tekstil, hazır giyim ve deri sektörleri ise Rusya ve Ukrayna ile olan mevcut ticari ilişkilerinde savaşın yansımalarını şimdiden görmeye başladı. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında bölgeden Türkiye’ye tekstil, hazır giyim ve deri ürünleri siparişlerinde iptal ve ertelemeler olurken, sektörün önemli aktörlerinden konuya ilişkin açıklama ve duyurular peş peşe geliyor. Türkiye tekstil sektörü için önem taşıyan her iki pazarda yaşanan bu gelişmeler, gelecek dönem için de endişe ve belirsizlik yaratıyor.

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Türk tekstil sektörünün genel tablosu

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından sektörün önemli oyuncularından gelen açıklamalar ve son gelişmeler şu şekilde özetlenebilir:

Bu içerik sadece üyelere açıktır.

Dijital Dergi ve Özel Haberler arşivlerini görüntüleyebilmek için lütfen üye olunuz.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler