17.6 C
İstanbul
Perşembe, Nisan 25, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Savur’daki Akar Tekstil yatırımı bölgenin kaderini değiştirecek

GüncelSavur’daki Akar Tekstil yatırımı bölgenin kaderini değiştirecek

- Haber Sponsoru -

Sağlanan yatırım teşvikleri ile Güneydoğu ve Doğu Anadolu’nun birçok farklı yerinde önemli tekstil yatırımları hayata geçti. Sanayi Bakanlığı ve Kalkınma Ajanslarının uyguladığı destek programları ve iş insanlarının duyarlılığı bölgenin üretim potansiyelini ortaya çıkarırken, istihdama önemli ölçüde katkı sağlıyor. Yatırımcılar için cazip bölgelerden birini Mardin oluşturuyor. Bugüne kadar geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan Mardin’in Savur ilçesi, tekstil yatırımı ile geleceğini değiştiriyor. Savurlu iş insanı Hayrettin Akar’ın kurucusu olduğu, İzmir merkezli hazır giyim üreticisi Akar Tekstil; Manisa Kula’nın ardından son yatırımını Mardin Savur’da gerçekleştirdi.

İlçenin kaderini değiştirecek olan yatırım, 32 bin nüfuslu Savur’da 2 bin 500 kişiye iş kapısı açacak. 500 personelle üretime başlayan fabrikaya, Savur dışında komşu il ve ilçelerden de yoğun ilgi var. Bu yatırım büyükşehirlere yapılan göçün tersine dönmesi konusunda da katkı sağlayacak. Akar Tekstil Savur’un kırsal Kayatepe Mahallesi’ndeki tesisinde istihdam sayısını yıl sonuna kadar 900’e, gelecek yıl sonuna kadar ise 2 bin 500’e çıkarmayı planlıyor.

Avrupa pazarlarına ihracat gerçekleştirdiklerini açıklayan Akar, başlıca pazarlar arasında İngiltere, Hollanda, İsveç, İspanya, Fransa, Belçika ve Almanya’nın olduğunu belirtti. Birçok önemli hazır giyim markası için üretim yaptıklarını kaydeden Akar, toplamda 3 bine yakın personel ve 200 bin metrekare alanda Ege Bölgesi’nin en büyük tekstil firmaları arasında olduklarını aktardı. 2004 yılında İzmir’de üretime başlayan Akar Tekstil, 2018 yılında Manisa Kula’daki tesisini devreye almıştı.

Hedef %80 kadın istihdamı

Küçülmelerin arttığı bir dönemde girişken bir politikayla üretim ağlarını genişlettiklerini belirten Hayrettin Akar, yeni yatırımla istihdam ve ihracata, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaklarını vurguladı. İnsan kaynağına yatırıma devam edeceklerini söyleyen Akar, İzmir ve Kula tesislerinde olduğu gibi Savur’da da nitelikli insan kaynağı oluşturacaklarını ifade etti. Akar; “İzmir’de olduğu gibi Savur’da da üretimde %80 kadın istihdamı hedefliyoruz” dedi. Akar; “Savur tesisimizde 2020 yılında, ayda 250 bin adetlik üretimle yılda 12 milyon Euro ciroya ulaşmayı planlıyoruz. Önümüzdeki 5 yılda ise ciro hedefimizi 5 katına çıkartarak 60 milyon Euro’yu hedefliyoruz” dedi.

47 Milyon 500 bin TL Değerindeki Yatırım LEED Sertifika Adayı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteklediği Savur projesi, toplam 47 milyon 500 bin TL değerinde yatırımla gerçekleşti. Bu tesis bölgede sürdürülebilir üretim için gerekli LEED sertifikasına başvuran ve onay sürecinde olan ilk tekstil firması oldu.  ABD Yeşil Bina Konseyi tarafından verilen sertifikayı sadece çevre ve insan dostu yapılar, enerji ve doğal kaynakları verimli şekilde kullanan kurumlar elde edebiliyor. Sertifikaya yönelik altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından, Akar Tekstil’in Savur Fabrikası elektriğini kendisi üretecek.

Akar Tekstil’in sürdürülebilirlik anlayışı fabrikayı aşıyor

Akar Tekstil, Mardin Savur’daki fabrikasında 2021 yılında 2 bin 500 kişiye istihdam sağlamayı hedeflerken, istihdamın yanı sıra; insana dokunan projelerle de bölgeye katkı sağlıyor. Fabrikanın bulunduğu Savur ilçesine bağlı Kayatepe Köyü’ndeki 94 mevcutlu Kayatepe Sadi-Sabahattin Evrensel İlkokulunu ziyaret eden Akar Tekstil yöneticileri ve çalışanları, okulun öğretmenleri ve öğrencileriyle buluştu. Etkinlikte firma yetkilileri anaokulu ve ilkokul öğrencilere kışlık giyim hediyeleri verirken, öğrenciler de hazırladıkları resimleri firma temsilcilerine hediye etti.

Akar Tekstil olarak insanı temel alan bir üretim ve dayanışma anlayışını, üretim yaptıkları her yere taşıdıklarını ifade eden Akar Tekstil Genel Koordinatörü Nihal Fidan, istihdam odaklı ve sürdürülebilir bilinçle büyümeye devam ettiklerini vurguladı. Fidan, sürdürülebilirliği sadece üretimde değil, fabrika sınırlarının dışına taşarak sosyal hayata da taşıdıklarını söyledi. Fidan; “Akar Tekstil olarak sürdürülebilirliği hayatın her alanında benimsiyoruz. Üretimde olduğu gibi, sosyal bağlarımızda da sorumluluklarımızın bilincinde ve takipçisiyiz. Fabrikamızın temelinin atıldığı günden bugüne; heyecanımızı paylaşan, misafirperverlikleriyle içimizi ısıtan ve bize kucak açan tüm Mardin’e sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

Savur’daki Akar Tekstil yatırımı bölgenin kaderini değiştirecek
Savur’daki Akar Tekstil yatırımı bölgenin kaderini değiştirecek

“İnsana dokunan projelerle, bulunduğumuz yerin bir parçası olacağız”

Savur fabrikası istihdamının %80’inin kadınlardan oluşacağının altını çizen Nihal Fidan, üretimde ve sosyal ilişkilerde kadınların ve çocukların öncelikleri olduğunu kaydetti. “Kadınlarımızı üretime katılmaya teşvik edecek, bu konuda pozitif ayrımcılık uygulayacağız” diyen Fidan, İzmir ve Manisa Kula’da olduğu gibi Mardin Savur’da da üretimle birlikte insana dokunan projelerin bir parçası olacaklarını sözlerine ekledi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler