17.1 C
İstanbul
Perşembe, Nisan 18, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Tekstil ve Hazırgiyim Sektör Liderleri Kahramanmaraş’ta Toplandı

GüncelTekstil ve Hazırgiyim Sektör Liderleri Kahramanmaraş’ta Toplandı

- Haber Sponsoru -

Tekstil ve Hazırgiyim Sektör Liderleri grup foto
Tekstil ve Hazırgiyim Sektör Liderleri Kahramanmaraş’ta Toplandı

Tekstil ve hazırgiyim sektör liderleri Kahramanmaraş’ta toplandı. Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilen Tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin ortak sektör kurulu toplantısında, sektörün üretim ve ihracat gücü vurgulanırken, daha fazla destek talep edildi.

Türkiye ekonomisinin iki önemli gücü tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin ortak sektör kurulu toplantısı Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi. Sektör ve ekonomi yönetiminin üst düzey isimlerinin katıldığı toplantıda her iki sektöre devletin tam destek verdiğinin altı çizildi.

Sektör kurulunun açılışında konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay; “Tekstil ve konfeksiyon sektörü devletimizin gözbebeğidir. Devletimiz ve hükümetimiz olarak her zaman sektörlerimizin arkasında olacağız. Devletimiz tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin öneminin bilincinde” dedi. 80’li yıllardan bugünlere ülkenin gelişiminde tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin önemli rolü olduğunu belirten Turagay, sektörlerin artık bir atılım yapması gerektiğini savundu. Turagay konuşmasını şöyle sürdürdü; “Tekstil ve hazır giyim sektörlerimiz ihracat ve kalkınma da en önemli rol oynuyor. Devlet olarak üstümüze ne düşüyorsa yapıyoruz. Tekstil ve hazır giyim sektörleri ülkemiz ekonomisi için en önemli sektörlerin başında geliyor. İstihdamdaki katkısı açık görülüyor. En fazla katma değer yaratan sektörler arasında yer alıyorlar. Ülke olarak ihraç birim fiyatımız 1,33 dolar iken,  tekstil ve hazırgiyim sektörlerimizde bu rakam 17 dolarlara kadar çıkıyor. Sektörlerimizin ne kadar büyük katma değer yarattığı da ortada. İhracat bizim için çok önemli. Daralan iç talebe karşın ihracat yapmalıyız. Bu ülke bizim bu ülke için hep beraber çalışmalıyız.”

Tekstil ve hazırgiyim sektör liderleri Kahramanmaraş’ta toplandı: tekstil sektörünün tekrar bir hikaye yazmaya  ihtiyacı var

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Kahramanmaraş’ın Türkiye’nin üretiminde başarı hikayesinin bir örneği olduğunu söyledi. Türkiye’nin 2019 yılının ilk çeyreğinde 45 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini açıklayan Gülle; “Yılı 180 milyar dolarlık ihracatla kapatabilecek bir tablo içindeyiz. Tekstil ve hazır giyimin bunda çok yüksek payı var. Yıllarca bu sektörün daha ileriye gitmesi için el birliğiyle çalışmalar yaptık. Ne zaman kriz olduysa tekstil sektörü diğer sektörlere ilham verdi” dedi. Tekstil sektörünün tekrar bir hikaye yazmaya ihtiyacı olduğunu belirten Gülle, Ağustos ayında açıklanacak olan ihracat reformunun alt yapı çalışmalarını bakanlıkla birlikte yürüttüklerini duyurdu.

Tekstil ve hazırgiyim sektörlerinden dış ticarete net 15,5 milyar dolarlık katkı

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz ise tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin ihracat rakamlarını değerlendirdi. Öksüz; “Tekstil ve hazırgiyim sektörleri olarak 2018 yılında toplam 26,1 milyar dolar değerinde ihracat yaptık ve 15,5 milyar dolar değerinde dış ticaret fazlası vererek ülke ekonomimize çok ciddi bir katkı sunduk” dedi. Ticaret Bakanlığı ve TİM’in desteği ile sektörlerin başarıdan başarıya koştuğunu ifade eden Öksüz, yeni başarı hikayeleri yazmaya kararlı olduklarını söyledi. İTHİB’in bu amaçla azimle çalışmaya devam ettiğini belirten Öksüz, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Yeni nesil B2B faaliyetleri hayata geçiriyoruz. Yabancı alım ofislerini yetkililerini ülkemizde ihracatçılarımız ile buluşturuyoruz. Ur-Ge projelerimizin sayılarını arttırıyoruz. Yurtdışı tanıtım faaliyetlerimiz ile sektörümüzü dünyaya tanıtıyoruz.”

Kahramanmaraş tekstilin parlayan yıldızı

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe, Anadolu’nun konfeksiyon sektörü için üretim üssü olması gerektiğinin altını çizdi. “Kahramanmaraş tekstilin parlayan yıldızı” diyen Gültepe konuşmasında şunlara değindi; “Hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı 2018 yılında 17.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2019’un ilk çeyreğinde de bir artış içerisindeyiz. Miktar olarak 2018’de yüzde 7.6,  2019’un ilk çeyreğinde yüzde 11’lik bir artış var. Daha fazla üretip daha fazla ihracat yapıyoruz. Bu da istihdama yansıyor. Hazırgiyim sektörü bu yıl yüzde 3.6 büyüdü. Türkiye’nin tam tersi rakamlar ortaya koyuyoruz.  Ağustos-Aralık ayları arasında her ay istihdam rekoru kırdık. Konfeksiyon sektörüne özel yatırım destekleri sağlanarak, Anadolu üretim üssü yapılmalı.”

Kahramanmaraş ekonomisinin lokomotifinin tekstil sektörü olduğunu dile getiren Kahramanmaraş Sanayi ve Ticaret Odası Meclis Başkanı Hanefi Öksüz, “Burada Türk tekstil ailesi olarak toplandık. İlimiz ekonomisinin lokomotifi tekstil sektörüdür. Ülkemizde üretilen ipliğin 3’te birinden fazlasını şehrimizde üretiyoruz. İlimizde tekstil piramit şeklinde büyüyor. Sektörlerimizi daha ileri noktalara taşıyoruz. Ülke olarak istihdam sorunu yaşadığımız dönemde tekstil sektörü daha da öneme sahip. Bu sektöre ne kadar yatırım yapılsa azdır.” dedi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler