17.9 C
İstanbul
Perşembe, Mart 28, 2024

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Durak Tekstil ilham verici yenilikleri Texprocess 2024’e taşıyor

Endüstriyel dikiş ve nakış iplikleri üreticisi Durak...

Hazır giyim ihracatçıları: “2024 de kolay bir yıl olmayacak”

Hazır giyim ihracatçıları, 2023 yılını Türkiye genelinde...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Tekstil mühendisliği iş bulmada fark yaratıyor

GüncelTekstil mühendisliği iş bulmada fark yaratıyor

- Haber Sponsoru -

TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2020 yılı işsizlik oranı %13,2 seviyesinde gerçekleşirken, öğrenciler için üniversite ve bölüm tercihlerinde istihdam olanakları da ön plana çıkıyor. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye’de en kısa sürede iş bulunan meslekleri arasında Tekstil Mühendisliği ilk sıralarda yer alıyor. Tekstil mühendisleri sadece giyim sektöründe değil, medikal, yapay zeka ve uzay havacılık gibi pek çok farklı alanda iş bulma imkanına sahip oluyor.

Türkiye’nin toplam ihracatında %15’in üzerinde payı olan tekstil ve hazır giyim sektörü Türkiye ekonomisi için önemli bir noktada duruyor ve ülkede 81 ilin tamamında fabrika ve üretim tesisleri ile Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü konumunda bulunuyor. Tekstil ihracatı ile dünya sıralamasında altıncı, Avrupa’nın ise en büyük üçüncü tedarikçisi konumunda olan Türkiye, tekstil ve hazır giyim ihracatında dünya ihracatından %3,2 pay alıyor. Türkiye’nin iktisadi kalkınması ve uluslararası rekabet gücünün arttırılmasında ön sıralarda yer alan bu sektörler, oluşturduğu istihdam ile işsizliğin azalmasına katkı sunuyor.

Tekstil mühendisliği mesleğinde iş bulma süresi ortalama dört ay iki gün

İstihdam edilme oranı en yüksek meslek gruplarından olan tekstil mühendisliğinde ortalama iş bulma süresi dört ay iki gün olarak belirtiliyor. Tekstil Mühendisliği bölümünde okuyan öğrencilerin %16’sı henüz mezun olmadan işe yerleşerek sektörde erkenden deneyim kazanma fırsatına sahip oluyor. Tekstil Mühendisliği, teknolojinin gelişimine paralel olarak dönüşen çalışma koşullarının yanı sıra Türkiye’de ve dünyada uzun vadede sağladığı olanaklarla geleceğin meslekleri arasındaki yerini koruyor.

Tekstil mühendisliği iş bulmada fark yaratıyor
Tekstil mühendisliği iş bulmada fark yaratıyor

Tekstil mühendisliği, giyim alanının ötesinde bir meslek

Öncelikli olarak ürünlerin kaliteli olmasından sorumlu olan mühendisler, tekstil malzemelerini geliştirilerek giysi teknolojisinin genel işleyişini yönetiyor. Tekstil Mühendisliği konvansiyonel üretim bazında iplik ve kumaş yapıları, ham madde ve lif yapıları başta olmak üzere üretim süreçlerini ve teknolojilerini kapsayan çok disiplinli bir mühendislik dalı olarak her alanda yer alıyor.

Tekstil günümüzde sadece giyim alanını kapsayan değil hızla değişen ticaret normlarına uygun bir şekilde teknolojiyle bütünleşik olarak trendlere adapte olabilen modern bir sanayi koluna dönüştü. Bu nedenle tekstil mühendisleri medikalden uzay havacılığa, inşaattan kompozif malzemelere, elektronikten akıllı tekstillere, yapay zekadan nanoteknolojiye kadar pek çok farklı alanda üretim ve tedarik süreçlerinde çalışma imkanı buluyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler