16.2 C
İstanbul
Cuma, Mart 29, 2024

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Durak Tekstil ilham verici yenilikleri Texprocess 2024’e taşıyor

Endüstriyel dikiş ve nakış iplikleri üreticisi Durak...

Hazır giyim ihracatçıları: “2024 de kolay bir yıl olmayacak”

Hazır giyim ihracatçıları, 2023 yılını Türkiye genelinde...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Truetzschler’den sürdürülebilirlik için yeni çözüm; TC 19i for Recycling

EğirmeTruetzschler'den sürdürülebilirlik için yeni çözüm; TC 19i for Recycling

- Eğirme Haber Sponsoru -

Almanya merkezli Truetzschler, ilk akıllı tarak TC 19i for Recycling ile tekstil geri dönüşüm uygulamalarında önemli bir atılım gerçekleştiriyor. Bu akıllı makine, sahip olduğu pek çok özellik ile tekstil atıklarından üretilen ürünlerin verimliliğini tüm işlenme süreci boyunca üst düzeye çıkarıyor. Sürdürülebilirlik konusuna önem veren şirket, getirilen yeni düzenlemeler ve çevre dostu üretime yönelik tüketici talepleri karşısında müşterilerine geliştirdiği çözümlerle büyük avantaj sağlıyor.

Günümüzün en temel sorunlarından biri olan sürdürülebilirlik konusunda getirilen yeni sıkı düzenlemeler ve artan tüketici talepleri, üreticileri de bu yönde adım atmaya zorluyor. Bu anlamda şirketler, tekstil sektöründeki temel bir sorun olan, tekstil atıklarının yüksek kaliteli ipliğe nasıl dönüştürülebileceğine dair çözümler arıyor. Bu konuda çalışmalar yürüten şirketlerden biri olan tekstil makineleri üreticisi Truetzschler’in, Elyaf Hazırlama Geliştirme Başkanı Thomas Schmitz, sürdürülebilirlik konusunda tutkulu olduklarını söyledi. Schmitz; “TC 19i for Recycling, elyaf açma ve temizleme süreçlerini optimize ederek müşterilerimize geri dönüştürülmüş malzemeden en iyi şekilde yararlanma imkanı veriyor. Aynı zamanda, kısa elyafların hassas fakat etkili bir şekilde işlenmesini sağlıyor ve gereksiz telefin oluşmamasını garanti ediyor” dedi.

Truetzschler Global Satış Başkanı Markus Wurster ise; “Yeni iplikler için geri dönüştürülmüş elyaflardan yüksek kaliteli şerit üreterek, müşterilerimiz sürdürülebilirlik hedeflerine doğru ilerleme kaydederken, aynı zamanda artan düzenleyici baskılara ve çevre dostu ürünlere yönelik artan tüketici talebine yanıt verilebiliyor” şeklinde konuştu.

Tekstil geri dönüşümünde mihenk taşı

Hızlanan moda ile hem daha fazla ürün kullanılıyor hem de kullanım süreleri kısalıyor, bu nedenle tekstil atıklarında ve geri dönüştürme işinde ciddi bir büyüme yaşanıyor.

İplik, giysi üretimi, kullanılmış tekstil ve giysi atıkları, daha sonraki ipliğin kalitesinin belirlendiği eğirme hazırlığında çok çeşitli zorluklar ortaya çıkarıyor. ‘Sert telef’ olarak bilinen, parça parça teleften oluşan ikincil elyaflar, nihai ürünün kalitesini düşüren ve tarama performansını bozabilen istenmeyen iplik veya kumaş parçacıkları içerir. Ayrıca, bunlar iplik mukavemeti üzerinde olumsuz etkisi olabilen yüksek miktarda kısa lif de ihtiva ediyor.

Truetzschler eğirme hazırlığından gelen pamuk atıklarının geri dönüşümü ve ayrıca parça tekstil atıklarından oluşan ikincil elyafların geri dönüşümü için eksiksiz çözümler sunuyor. İdeal açma, temizleme ve harmanlama için harman hallaç teknolojisinden gelişmiş taraklama ve cer çözümlerine kadar komple çözümler bulunuyor. TC 19i for Recycling ve entegre cer makinası IDF 2, geri dönüştürülmüş malzemelerden rotor ipliklerinin doğrudan eğrilmesinde mihenk taşı olarak yer alıyor. Truetzschler ayrıca, geri dönüşüm uygulamaları için özel olarak geliştirilmiş geniş bir tarama garnitürleri portföyüne sahip.

Truetzschlerden sürdürülebilirlik için yeni çözüm; TC 19i for Recycling
Truetzschlerden sürdürülebilirlik için yeni çözüm; TC 19i for Recycling

İplik hatalarında %40 azalma ve üretimde %40 artış

TC 19i tarağı ile tekstil üreticileri iplik hatalarında %40 azalma ve üretimde %40 artış sağlıyor. Özellikle geri dönüşüm uygulamaları için tasarlanan yeni WEBFEED, sabit taraklama segmentlerine sahip kablolu brizör gibi bileşenlere ve iyileştirilmiş profil geometrilerine sahip bulunuyor. Geri dönüşüm bıçağı, bozucu partiküllerin uzaklaştırılmasını sağlarken aynı zamanda da iyi elyaf kaybını en aza indiriyor.

Yırtık atıklardan gelen ikincil elyaflar, malzeme taşıyan parçaların yüzeylerine yapışarak elyafların tıkanmasına neden olabiliyor. TC 19i’nin tüm malzeme taşıyan parçaları paslanmaz çelikten oluştuğu için böyle bir sorun yaşanmıyor. Dahası, sağlam tasarım ve önemli parçaların yenilikçi kaplamaları neredeyse her uygulamada güvenilir performansı garanti ediyor.

Aralık optimize edici T-GO ise, değişen üretim koşullarında bile ilgili malzeme için ideal taraklama aralığını izlemek ve otomatik olarak ayarlamak için çeşitli sensörler ve algoritmalar kullanıyor. Bu sayede geri dönüşüm sırasında kalite ve verimlilik en üst düzeye ulaşıyor.

Kişiselleştirilmiş ayarlarla esnek üretim

Makinede bulunan MULTI WEBCLEAN sistemi, geri dönüşüm uygulamalarında hızlı, esnek ve kişiselleştirilmiş ayarlama özelliği ile üreticiye esneklik sunuyor. Ön ve son tarama bölgesindeki sekiz eleman, taraklama veya temizleme elemanı veya kapak profili olarak konfigüre edilebilirken; bu esneklik, müşterilere, kendi özel süreçleri için mümkün olan en iyi yapılandırmayı elde etme imkanı sağlıyor. Ayrıca, her müşterisine ideal ayarlar hakkında önerilerde bulunarak onları destekleyen Truetzschler, müşterilerin üretim hedeflerinin tam anlamıyla gerçekleştirilmesine katkı sağlıyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler