16.8 C
İstanbul
Çarşamba, Nisan 24, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Türk hazır giyimcilere Amerika’da e-ticaret fırsatı

GüncelTürk hazır giyimcilere Amerika’da e-ticaret fırsatı

- Haber Sponsoru -

Akdeniz Amerikan Ticaret Odası (MATCH) tarafından yayınlanan ‘Amerika’da E-Ticaret Raporu 2021: Giyim Sektörü’ başlıklı rapora göre Amerika’da hazır giyim sektöründe yaşanan büyük değişim Türk hazır giyim, ayakkabı ve aksesuar sektörleri için büyük bir potansiyel taşıyor. Geçtiğimiz yıl Amerika’da hazır giyim sektöründe 349 milyar dolarlık satışın yüzde 40’ından fazlası online olarak gerçekleşirken önümüzdeki dönemde de pandeminin gidişatından bağımsız olarak bu rakamların artması bekleniyor. Amerika’da e-ticaret yapmak isteyen Türk girişimciler için raporda önemli detaylar yer alıyor. 

Yayınlanan raporda, pandeminin tamamen hayatımızdan çıkması durumunda bile e-ticaret alanında yaşanan yükselişin devam edeceği ve bu nedenle büyük firmaların bu alana önemli yatırımlar yaptığı belirtiliyor. 2021 yılının verilerine göre hazır giyim sektörünün toplam satışlarının 370 dolara ulaşması ve e-ticaretin mutlak değer olarak artmaya devam etmesi bekleniyor. Bu yıl online satışlar ise 150 milyar dolar değerinde gerçekleşecek. 

Dev moda markaları satışlarının yaklaşık yarısını e-ticaret ile gerçekleştiriyor

Amazon’un yanı sıra, geniş bir ürün portföyüne sahip mega zincirler Walmart ve Target toplam online satışların %40’lık dilimini paylaşarak pazara hakim konumda bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Amerika’nın dev moda mağazalarından Macy’s satışlarının %40’ını ve Nordstrom satışlarının yüzde 50’sini online olarak gerçekleştirirken, GAP ise bu yıl satışlarının %50’sini e-ticaretten elde etmeyi hedefliyor. 

Temel ürün portföyüne sahip diğer dev mağazalar ise, birçok moda markası ile anlaşma yaparak bu alandaki elini güçlendirdi. Bu markaların büyük bir bölümü markalar ve üreticilere dropshipping (stoksuz satış) yöntemi ile kendileri üzerinden satış yapma olanağı tanıyor. 

Amerika’nın toplam hazır giyim ihracatından Türk şirketlerinin aldığı pay yüzde 1 düzeyinde kalırken ve fiyat tutturmak mümkün olmazken bu noktada dropshipping yöntemi Türk markaları için çözüm sunuyor. Bu yöntem, Türk üreticilere halihazırda ev tekstilinde bornoz, peştamal ve havlu gibi ürünleri bahsedilen platformlarda satma imkanı verirken, şimdi ise Active Wear ve Lounge Wear ürün satışlarının büyük ölçüde arttığı hazır giyim pazarında bir alternatif sunuyor. 

Türk hazır giyimcilere Amerika’da e-ticaret fırsatı

Türk girişimciler Amerika moda pazarında nasıl e-ticaret yapabilir?

Satıcı firmaların entegrasyon ve girişleri açısından online satış platformları iki gruba ayrılıyor. Amazon, Walmart, Etsy gibi online platformlar dijital olarak firmaların ürünlerini yükleyebilecekleri pazaryerleri iken Macy’s, Nordtstrom gibi mağazalar ise sisteme kabul yöntemleri açısından geleneksel bir yapıya sahip bulunuyor. 

Amazon ve Etsy dışındaki platformlar markaların Amerika’da kayıtlı şirketlerinin ve stok ürünlerinin bulunmasını talep ediyor. Bu sebeple Türk firmalarının Amerika’da şirket kurmaları ve bir depo ile anlaşarak burada ürün bulundurmaları gerekiyor. Bu mağazalar dropshipping yöntemi ile satış yaptıkları için, satıcı markaların ürünlerini kendi depolarında tutmaları ve gelen siparişleri kendilerinin kargoya vermeleri bekleniyor. 

Geleneksel yapıdaki mağazaların online sitelerinde satış yapabilmek için klasik satış yöntemlerindeki gibi şirketlerin satın alma yetkilileri ile temas kurup onay alınması gerekirken, ayrıca kabul kriterlerinde Türk markalar için önemli konular yer alıyor. 

Pek çok marka online satışlara Amazon’da başlıyor

Bu mağazaların pek çoğu öncelikle firmaların Amerika’da daha önce satış yapıp yapmadığını ve ne hacimde satış yaptığını sorguluyor ve örneğin sistemi tamamen dijital olarak kurgulanmış olmasına rağmen Walmart da onay vermeden önce markanın Amerika’daki satışlarını inceliyor. Bu sebeple pek çok Türk ve uluslararası marka önce Amazon’da satış yapmaya başlıyor; Burada belirli rakamlara ulaştıktan sonra ise diğer mağazalara Amazon satış performanslarını göstererek başvuruda bulunuyor. 

2020 yılında Türkiye’nin yaklaşık 17,5 milyar dolar değerinde gerçekleştirilen toplam hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında 5’inci büyük pazar konumunda bulunan ABD, Türkiye’nin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında %4,4’lük bir paya sahip. Türkiye 2020 yılında ABD’ye %21,9’luk artışla 830 milyon dolar değerinde hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı gerçekleştirdi. Türkiye’nin ABD’ye hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı 2021 Ocak-Haziran döneminde ise, 2019’un ilk yarısına göre %40,4 ve 2020’nin ilk yarısına göre %28,8 oranında artışla 419,8 milyon dolar değerinde gerçekleşti.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler