16.1 C
İstanbul
Çarşamba, Mayıs 15, 2024

SASA’dan yapay zekâ uygulamaları için büyük adım

Türkiye’nin küresel çapta önde gelen polyester üreticilerinden...

Geleceği dokumak: Tekstil makineleri otomasyonunun hikayesi 

220 yıllık tekstil makineleri otomasyonu, sektörün görünümünü...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

GüncelTürkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

- Haber Sponsoru -

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %2,2’lik artışla 1.9 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşırken, genel ihracat içerisinde %4,6’lık paya sahip oldu. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından yayınlanan 2024 Şubat dönemi İhracat Performansı raporuna göre şubat ayında 971 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren sektör 2023’ün şubat ayına göre %9,7’lik artış elde etti. Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörlerinin toplam ihracatı ocak-şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %4,6 oranında azalarak 4.5 milyar dolar olarak gerçekleşirken, 41.1 milyar dolarlık genel ihracat içerisinde %11’lik paya sahip oldu. Şubat ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre %0.7’lik bir artışla 2.3 milyar dolar seviyesinde seyretmeye devam etti.

Türkiye tekstil sektörünün en büyük pazarında ihracat rakamları düştü

Raporda yer alan verilere göre AB ülkelerine yapılan ihracatta düşüş gözlemlenirken ABD’ye ve Orta Doğu ülkelerine yapılan ihracat oranındaki artış dikkat çekti. AB (Avrupa Birliği) ülkeleri %40,3’lük pay ile Türkiye tekstil ve ham maddeleri ihracatında ilk sıradaki yerini korudu. Ancak ocak-şubat döneminde AB ülkelerine ihracat %2,3 azalarak 770 milyon dolar değerinde gerçekleşti. Bu dönemde AB ülkelerine 173 bin ton değerinde tekstil ve ham maddeleri ihracatı gerçekleşti. İtalya’ya %5,2 düşüşle 147 milyon dolar, Almanya’ya %15,9 düşüşle 116 milyon dolar değerinde ihracat yapılırken, ABD’ye ihracat ise %14,2 artarak 114 milyon dolar oldu.

İkinci sırada yer alan Afrika ülkelerine ihracat ise %7,4 artarak 202 milyon dolara ulaştı. Afrika ülkelerinin sektör ihracatı içerisindeki payı %10,6 olurken, Orta Doğu ülkeleri ise %8,9’luk pay ile üçüncü sırada yer aldı. Orta Doğu ülkelerine yapılan ihracat geçem yılın aynı dönemine göre %15,4 oranında artarak 171 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İplik ihracatı %13,7’lik artış kaydetti Görsel Kaynak: Freepik

İplik ihracatı %13,7’lik artış kaydetti

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ürün grupları bazında incelendiğinde, ocak-şubat döneminde dokuma kumaş ihracatı 379 milyon dolar değerinde gerçekleşerek ilk sırada yer aldı. Dokuma kumaş ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre %4,5 düşüş kaydederken, şubat ayında ise geçen yılın aynı ayına göre %1,4 artarak 196 milyon dolar seviyesine ulaştı. En fazla dokuma kumaş ihracatı gerçekleştirilen ülkeler arasında ilk üçte sırasıyla İspanya, İtalya ve Fas yer aldı.

İkinci sırada yer alan ürün grubu ise geçen yılın aynı dönemine göre %13,7’lik artarak 376 milyon dolarlık ihracat rakamı ile iplik oldu. İplik ihracatında İtalya, İngiltere ve Portekiz öne çıkan ülkeler oldu. Üçüncü sırada yer alan teknik tekstiller ihracatı ise %0,1’lik düşüşle 361 milyon dolar seviyesinde seyretmeye devam etti. Bu dönem teknik tekstil ihracatının en fazla gerçekleştirildiği ülkeler İtalya, Almanya ve ABD oldu.

Ocak-Şubat döneminde ürün grupları bazında en fazla düşüş oranı ev tekstili ihracatında görüldü. Bu dönemde %10 oranında azalan ev tekstili ihracatı 304 milyon dolar seviyesinden 274 milyon dolar seviyesine geriledi. Ev tekstili ihracatında öne çıkan ülkeler Almanya, ABD ve Fransa oldu. En büyük artış ise elyaf ürün grubunda görüldü. Aynı dönemde elyaf ihracatı %19 artarak 216 milyon dolar değerinde gerçekleşti. Sırasıyla İran, Çin ve Bangladeş en fazla elyaf ihracatının yapıldığı ülkeler olarak öne çıktı.

İstihdam sayısında grafik aşağı gidiyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tekstil ve hazır giyim sektörlerinde istihdam sayısı son 6 aylık dönemde belirgin bir düşüş kaydetti. Temmuz 2023’te 1 milyon 193 bin olan istihdam sayısı Aralık 2023’te 1 milyon 118 bine geriledi. Son 12 aylık kapasite kullanım oranlarında ise tekstil sanayinde %2’lik, imalat sanayinde ise %1,6’lık bir artış kaydedildi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler