16.8 C
İstanbul
Perşembe, Mart 28, 2024

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Durak Tekstil ilham verici yenilikleri Texprocess 2024’e taşıyor

Endüstriyel dikiş ve nakış iplikleri üreticisi Durak...

Hazır giyim ihracatçıları: “2024 de kolay bir yıl olmayacak”

Hazır giyim ihracatçıları, 2023 yılını Türkiye genelinde...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

2021 İpek Böceği İhracat Ödülleri kazananları açıklandı

Güncel2021 İpek Böceği İhracat Ödülleri kazananları açıklandı

- Haber Sponsoru -

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB) birlikte düzenlediği ‘2021 İpek Böceği İhracat Ödülleri’ töreninde tekstil sektöründen 148, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründen 58 olmak üzere toplamda 206 firma ödül almaya hak kazandı. Bursa’da Uludağ İhracatçı Birlikleri merkez binasında gerçekleştirilen törende; tekstil sektöründe Yeşim Satış Mağazaları ve Tekstil Fabrikaları A.Ş., ilk sırayı korurken Fistaş Dış Ticaret Pazarlama A.Ş ile Zorlu Dış Ticaret A.Ş., en başarılı firmalar oldu. Hazır giyim ve konfeksiyon alanında da Yeşim Satış Mağazaları ve Tekstil Fabrikaları A.Ş., EDT Dış Ticaret A.Ş. ve Öz Tekstil Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. en fazla ihracatı gerçekleştirerek ilk üç sırada yer aldı.

UTİB; tekstil sektöründe en çok ihracat yapan ilk 3 firmayı platin, 13 firmayı altın, 25 firmayı gümüş, 26 firmayı bronz ihracat başarı ödülü ile ödüllendirirken, 81 firmaya da başarılı çalışmalarından dolayı ‘İhracata Katkı Sertifikası’ verdi. UHKİB ise hazır giyim ve konfeksiyon sektöründen en çok ihracat yapan ilk 3 firmaya platin, 11 firmaya altın, 19 firmaya gümüş, 23 firmaya da bronz ihracat ödülü verdi.

UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir

“Önümüzdeki yıllarda Türkiye için tekstilde ve konfeksiyonda büyük fırsatlar var”

Törende konuşan UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir, 2021 yılında yüzde 32 artışla 1 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşan UHKİB’in tüm zamanların rekorunu kırdığını söyleyerek, gelinen bu noktanın Ar-Ge, inovasyon, marka ve moda konusundaki yapılan yatırımların bir sonucu olduğunu belirtti. Önümüzdeki yıllarda Türkiye için tekstilde ve konfeksiyonda büyük fırsatlar olduğuna dikkat çeken Gündemir; “Bizlerin bu durumu fırsata çevirmesi için tasarıma ve üretimde dijitalleşmeye önem vermemiz gerekiyor. Son dönemde özellikle sektörün Endüstri 4.0’a entegre olması firmalarımızın uluslararası alandaki rekabetçiliğine katkı sağlayacak, pazardan aldığı payı artıracak ve dünyayla uyumunu daha kolay sağlayacak” dedi.

“Önceliğimiz yeşil üretim ve sürdürülebilirlik”

Birlik olarak 2022 yılında da Türk tekstiline katkı sağlamayı sürdüreceklerinin dile getiren UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, yeşil üretim ve sürdürülebilirlik konularında farkındalık oluşturacak projelere öncelik verdiklerini söyledi. Engin; “TechXtile Platformu, Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması ve Ur-Ge projelerimiz ile teknoloji ve yenilikçi metotların üretime dahil edilmesi, inovatif ürünlerin tasarlanması, üniversite-sanayi iş birliğinin güçlendirilmesi ve sonuçta tekstil ihracatında katma değerin artırılması için çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin

“Pozitif ayrımcılığa ihtiyacı ortadan kaldırmalıyız”

UTİB olarak önem verdikleri bir diğer konunun kadın istihdamı ve toplumsal cinsiyet eşitliği olduğunu ifade eden Pınar Taşdelen Engin, “Kadınlarımız, bu ülkenin temel direğidir ve her alanda hak ettiği değeri görmelidir. Ülkemde bunun artık söylemden eyleme döndüğünü ve pozitif ayrımcılığa ihtiyaç kalmadığını görene kadar her fırsatta dile getireceğim” dedi. Bu nedenle sektördeki kadın sayısının artmasını teşvik etmek amacıyla Techxtile Start-Up Challenge programlarında son iki yıldır iş dünyasının kadın temsilcileri için özel bir ödül uygulaması başlattıklarını dile getiren Engin sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ödülün kadınlarımızı daha da cesaretlendirdiğini gördük. Pandeminin yoğun yaşandığı 2020 yılında bile bir önceki yıla oranla yüzde 66 artışla 174 proje başvurusu aldık. Projelerin 64 tanesi ise kadın girişimcilerimizden geldiği gibi, birinciliği de bir kadın girişimci kazandı. Bu tür özel ödül uygulamalarını da çeşitlendirerek devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Türkiye tekstil ve konfeksiyon sektörü dünya tasarımında söz sahibi”

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, otomotiv sektöründe çip krizi kaynaklı 2 milyar dolarlık eksiği olmasına rağmen Bursa’nın, geçen yıl 16 milyar dolarlık ihracat rakamı ile Türkiye’nin ikinci en büyük şehri olduğunu aktardı. “Bursa büyürse Türkiye büyür mottosundan hareketle üretime ve ihracata önem veren şehrimiz, yıllık 8 milyar dolar dış ticaret fazlası vererek başarısını bir kez daha ortaya koymuştur” diyen Burkay, tekstil ve konfeksiyon sektörünün, 30 milyar doların üzerinde ihracat yaparak hem trendleri belirlediğini hem de dünya tasarımında söz sahibi bir konumda yer aldığını sözlerine ekledi. Burkay, “Bu başarıda büyük katkıları olan birliklerimizi ve Türkiye ihracatına ivme kazandıran tüm firmalarımızı kutluyorum” diye konuştu.

2021 İpek Böceği İhracat Ödülleri kazananları açıklandı

“Tekstil ve hazır giyim sektörü tüm sektör paydaşlarına öncülük ediyor”

Kısa süre önce göreve gelen TİM Başkanı Mustafa Gültepe 32 yıldan bu yana sadece tekstil konuştuğunu ancak bundan sonra TİM Başkanı olarak tüm sektörlerle birlikte Türkiye’nin ihracat geleceğine farklı bir imza atacaklarını söyledi. Gültepe, “Tekstil ve hazır giyim sektörü, 30 milyar doların üzerinde ihracat rakamı ile Türkiye’deki farklı sektörlerin başında geliyor. Bu iki sektör, başarılı çalışmalarıyla olduğu kadar ortak strateji ve proje üretme becerisiyle de tüm sektör paydaşlarına öncülük ediyor. Sahiplenmiş olduğumuz dinamizm ve motivasyonumuza sahip çıkarak başarılarımızı hep daha ileriye taşımaya gayret göstermeliyiz” dedi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler