16.7 C
İstanbul
Cuma, Nisan 26, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Tekstil Mühendisliği bölümünde karşılıksız burs ve iş garantisi

GüncelTekstil Mühendisliği bölümünde karşılıksız burs ve iş garantisi

- Haber Sponsoru -

‘Tercihim Tekstil Mühendisliği’ projesiyle toplam 233 öğrencinin burs almasını sağlayan moda endüstrisi, 2022 yılında da meslek seçimi yapacak başarılı gençleri sektöre kazandırmayı hedefliyor. 3 yılda tekstil mühendisliği bölümünün doluluk oranını yaklaşık iki katına çıkartan proje kapsamında, gerekli kriterleri karşılayan öğrencilere asgari ücretin yarısı ile asgari ücret tutarı arasında burs ve en az bir dönem uygulamalı staj imkanı sunuluyor.

Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin Türkiye ekonomisine en fazla döviz girdisi sağlayan sektörlerden olduğunu hatırlatan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi, iki sektörün toplam ihracatının 30 milyar dolar olduğunu vurguladı. Eskinazi; “Sektörümüz, üretim ve istihdamdaki ağırlığıyla, sürekli büyüyen ve pozitif yönde ayrışan, gençlerimizin kendi kabiliyetine göre, isteklerine göre yön seçebilmelerinin mümkün olduğu, çok çeşitli çalışma sahalarına sahip dinamik sektörlerden biri. Örme, dokuma, boyama, iplik, konfeksiyon alanları yanında, ARGE, imalat, satış, pazarlama, tekstil makinalarının hepsi tekstil mühendisliğinin alanına giriyor. Gençlerimizi Tekstil Mühendisliğini tercih etmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

“Tekstil Mühendisliği en kısa sürede iş bulunan meslekler arasında ilk sıralarda yer alıyor”

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, firmaların nitelikli tekstil mühendisliği ihtiyacına cevap verebilmek için Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ile ‘Tekstil Mühendisliği Algısının Geliştirilmesi’ projesini yürüttükleri dile getirdi. Sertbaş, projeye 2018 yılında ‘Modanın Mühendisleri’ ismiyle başladıklarını ve ‘Tekstilde Gelecek Var’ felsefesiyle gençleri Tekstil Mühendisliğini tercih etmeye davet ederek projeyi tüm Türk Moda Endüstrisinin projesi haline getirdiklerini anlattı: “Burs projemizin üçüncü yılındayız. Türkiye’de en kısa sürede iş bulunan meslekler arasında Tekstil Mühendisliği ilk sıralarla yer alıyor. İstihdam açısından değerlendirdiğimizde, perakende sektörü dahil 2 milyonu aşkın çalışanımız var. Kadın istihdamında ise yüzde 50’ye ulaşıyoruz. Tekstil ve hazır giyim sektörleri ihracatı birim fiyatı 7,3 dolar. Türkiye ortalamasından 7 kat daha katma değerli ihracat gerçekleştiriyoruz.”

Tekstil Mühendisliği bölümünde karşılıksız burs ve iş garantisi

İlk 20 bine giren öğrencilere asgari ücret tutarında burs imkanı

Burak Sertbaş burs alabilmek için gerekli kriterleri şu şekilde açıkladı: “Gençlerimizin proje kapsamındaki imkanlardan yararlanması için üniversiteye giriş sınavında başarı sıralamasının ilk 80 bin içerisinde olması, ilk 5 tercihinden birinin ‘Tekstil Mühendisliği’ olması ve bu tercihine yerleşmiş olması gerekiyor. İlk 20 bine giren öğrencilere asgari ücret tutarında, 20-50 bin arasındaki öğrencilere asgari ücretin yüzde 70’i, 50-80 bin arasındaki öğrencilere ise asgari ücretin yüzde 50’si kadar burs veriyoruz.” Projenin ilk yılı 2019’da 92 öğrenci, ikinci yılında 74, üçüncü yılında ise 67 öğrencinin burs aldığını aktaran Sertbaş, üç yılda toplam 233 öğrencinin burs almaya hak kazandığını belirtti.

Tekstil mühendisliğinin doluluk oranı yüzde 83’e çıktı

‘Tercihim Tekstil Mühendisliği’ projesinde en az bir dönem uygulamalı staj imkanı olduğunun altını çizen Burak Sertbaş, tekstil mühendisliğinde okuyan öğrencilerin yüzde 16’sının henüz mezun olmadan önce iş hayatına başlayarak uygulamalı deneyim kazanma fırsatına sahip olduğunu söyledi. Böylelikle öğrencilerin mezun olduklarında işlerinin hazır olacağını ve deneyim kazanmaya çok erken başlayacaklarını kaydeden Sertbaş; “Projeden önce tekstil mühendisliği bölümünün doluluk oranları yüzde 42 seviyelerindeyken, şu anda bu oran yüzde 83. Ara eleman açığını kapatmak için Milli Eğitim Bakanlığı ile meslek liselerine yönelik bir çalışmamız da var” diye konuştu.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler