15.1 C
İstanbul
Salı, Nisan 30, 2024

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Deprem bölgesinde hazır giyim üretimi bir yılda yarıya düştü

Türkiye’nin 11 ilini derinden sarsan 6 Şubat...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

Eastman, Atılmış Halıları Yeni Malzemelere Dönüştürecek

GüncelEastman, Atılmış Halıları Yeni Malzemelere Dönüştürecek

- Haber Sponsoru -

Eastman, Atılmış Halıları Yeni Malzemelere Dönüştürecek - Mark Costa
Eastman, Atılmış Halıları Yeni Malzemelere Dönüştürecek – Mark Costa

Güvenlik ve sürdürülebilirlik için özellikli ürünler sunan Eastman, kullanım sonrası çöpe atılan halıların tekrar ekonomiye kazandırılmasına dönük bir geri dönüşüm süreci için adım attı. Firma, ABD’deki atık depolama alanlarındaki en sorunlu atık malzemelerden birine yeni hayat vermek için bir anlaşmaya vardı. Karbon yenileme teknolojisi ile kullanım sonrası atılmış halıları geri dönüştürecek olan Eastman, bunlardan yeni ve yararlı amaçlar için yeni malzemeler üretecek.

Eastman bu konuda, kullanım sonrası atılmış ürünlerin geri dönüştüren Circular Polymers şirketi ile bir ortaklık oluşturdu. Bu anlaşma ile Eastman, yakın zamanda Tenn, Kingsport’taki ana üretim tesisinde ticari faaliyete başlayan yenilikçi bir kimyasal geri dönüşüm yöntemi olan karbon yenileme teknolojisi için tutarlı bir hammadde kaynağı sağladı.

Eastman Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mark Costa; “Circular Polymers ile yaptığımız çalışma, anlaşmamızın ilk yılında milyonlarca kiloluk halıyı çöp toplama alanlarından çekecektir,” dedi. Costa sözlerini şöyle sürdürdü; “Devamlı hammadde kaynaklarının güvence altına alınması, Eastman müşterilerine sertifikalı geri dönüştürülmüş içeriğe sahip malzemeler sunabilmemizi sağladığından, döngüsel çözümler platformumuzun önemli bir unsurudur. Bu, kimyasal geri dönüşüm teknolojilerimiz için hammadde tedarik etme konusundaki ilk açıklamamızdır ve devamı da gelecek.”

Evlerden ve ticari binalardan kullanım sonrası atılan halılar özellikle sorunlu bir çöp depolama malzemesidir. Çünkü ağır ve hacimli olan halıların taşınması kolay değildir ve bunlardan çöpe giden çoktur. Carpet America Recovery Effort’a göre (CARE – Amerikan Halı Geri Kazanım Girişimi), ABD’deki çöp sahalarına 2018 yılında 3 milyar pounddan (yaklaşık 1 milyon 360 bin kilo) fazla halı gönderildi.

Eastman atılmış halıları tekrar ekonomiye kazandırıyor

Bu anlaşmaya göre, Circular Polymers, evlerden ve iş yerlerinden polyester halı toplayacak ve halıdan PET elyafını verimli bir şekilde ayıran benzersiz bir işleme teknolojisini kullandıkları şirketin California ıslah tesisinde geri dönüştürecek. Circular Polymers, vagonla verimli bir şekilde taşınmasını sağlamak için elyafı yoğunlaştırdıktan sonra, Eastman’ın Tennessee’deki üretim alanına geri dönüşüm içerikli yeni malzemeler üretilmek üzere, kimyasal geri dönüşüm için iletecek. Bu malzemeler, Eastman’ın yer aldığı pazarlarda kullanılan tekstil, kozmetik ve kişisel bakım ve oftalmikler (gözle ilgili) dahil olmak üzere ürünleri üretmek için kullanılacak.

Circular Polymers CEO’su David Bender şunları söyledi; “Eastman ile gezegene yarar sağlayan bir proje için işbirliği yapmaktan heyecan duyuyoruz. Eastman’a döngüsel ekonomi ve lüks halıdaki liderliklerinden dolayı tebrik ederiz”.

Halıyı çöp toplama alanlarından uzak tutan pazar tabanlı çözümleri desteklemek; ve kolaylaştırmak için yaratılan ve kar amacı gütmeyen CARE; anlaşmayı kolaylaştırmak için Eastman ve Circular Polymers ile ortak çalıştı. 2002 yılında kurulduğundan beri, CARE 5 milyar pounddan fazla halıyı çöp toplama alanlarından uzaklaştırdı.

Bu duyuru, Eastman’ın; döngüsel ekonomiye anlamlı katkı sağlamayı öncelik olarak belirleme niyetini ilk kez açıklamasının ardından; bir yıldan az bir sürede gerçekleşti. Eastman, 2020’de karbon yenileme teknolojisi operasyonlarında 50 milyon pounda kadar atık plastik kullanmayı hedefliyor; ve şu anda bu miktarı önemli ölçüde artırmaya yönelik projeler devam ediyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler