12.2 C
İstanbul
Pazartesi, Mayıs 13, 2024

Geleceği dokumak: Tekstil makineleri otomasyonunun hikayesi 

220 yıllık tekstil makineleri otomasyonu, sektörün görünümünü...

Türkiye tekstil ihracatında ABD’de ve Orta Doğu’da yükselişte

Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ocak-şubat...

Toptan kadın giyim ihracatı e-ticaretle büyüyor

Toptan kadın giyim sektörünün gelişmesi için kurulan...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Rusya-Ukrayna Savaşı Türk tekstil sektörünü nasıl etkiliyor?

Uzun yıllardır Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim, 2014...

İhracatçılar maske ve tulumda hibe şartının kaldırılmasını istiyor

Güncelİhracatçılar maske ve tulumda hibe şartının kaldırılmasını istiyor

- Haber Sponsoru -

EIB maske ve tulumda hibe şartının kaldırılmasını istiyor. Covid-19 pandemisiyle birlikte Türk tekstil sektörü cerrahi tulum ve maske üretimini arttırarak, bu konuda ihracat pazarlarında önemli bir güce ulaştı ve rekor satış elde etti. Ancak bu dönemde ihracatçılara cerrahi önlük ve maske ihracatı için Devlet Malzeme Ofisi’ne (DMO) hibe şartı getirildi. Buna göre bir maske ihracına karşılık bir maske, cerrahi tulum ihracatında da her üç tuluma karşılık bir tulumun DMO’ya hibe edilmesi gerekiyor. İhracatçılar kendilerini zorlamaya başlayan bu hibe şartının kaldırılmasını istiyor.

Devlet Malzeme Ofisi’ne hibelerin kaldırılması talebinde bulunan Ege İhracatçı Birlikleri (EIB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi; “İyi bir performans yakalayan cerrahi maske ve tulum ihracatını entübe etmeyin” çağrısında bulundu. Hibelerin cerrahi ürün ihracatına büyük maliyet yüklediğine değinen Eskinazi, pandemi döneminde işleri sekteye uğrayan ihracatçı firmaların cerrahi maske ve tulum ihracatı ile soluk aldığını belirtti. Hibe şartı nedeniyle ihracatçıların maliyetlerinde %100’e varan artışlar meydana geldiğini açıklayan Eskinazi, bu durumda ihracatçıların belirledikleri fiyatları tutturamaz konuma geldiğini söyledi.

“Pahalı kaldığımız için ihraç pazarlarımızı kaybetmeye başladık” diyen Eskinazi sözlerini şöyle sürdürdü; “Avrupalılar kendi yatırımlarını yapıyorlar, Avrupalıları tekrar sanayici yaptık. Bizden kumaş alıp kendileri maske ve tulum üretmeye başladı. Hükümetimiz bağış ile ilgili kısımlara bir düzenleme getirirse, Türkiye’ye döviz kazandıran bu sektör daha da iyi konuma gelebilir. Türkiye’nin cerrahi maske, tulum ve cerrahi malzeme ihracatı üç katına çıkabilir. Aksi takdirde şu anda ihracatta fırsatlar sunan bu kalemlerde fırsatı kaçıracağız.”

EIB maske ve tulumda hibe şartının kaldırılmasını istiyor
EIB maske ve tulumda hibe şartının kaldırılmasını istiyor

Cerrahi maske ve tulum ihracatı %295 arttı

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, pandemiyle birlikte cerrahi ve tıbbi malzemelerin hayatımıza girdiğini ve artık her zaman olacaklarını söyledi. Sertbaş, alınacak önlemlerin ihracatta sürdürülebilirliğin önüne geçmemesi gerektiğini savundu.

Birlik olarak haziran ayında 104 milyon dolarlık ihracatla EİB bünyesinde tekrar zirveye çıktıklarını dile getiren Sertbaş; konvansiyonel konfeksiyon ihracatının geçen yılın haziran ayını yakaladığını açıkladı. Sertbaş, cerrahi maske, tulum ve diğer malzeme ihracatının geçen yılın haziran ayına göre %295 artışla 33,7 milyon dolara yükseldiğini kaydetti. Sertbaş; “Temmuz ayından itibaren normal konvansiyonel ürünlerin artışının yanı sıra tıbbi malzemelerin artmasıyla hazır giyim ihracatının çok daha yüksek yerlere çıkacağını ümit ediyorum. Bu malzemelerin ihracatında çok geç kaldık. Çok zorlandık, çok da pahalı satmaya çalıştık. Hibeler kaldırıldığı takdirde cerrahi maske ve tulum ihracatında sürdürülebilirliği sağlamış olacağımız gibi, kendimize rakipte doğurmamış oluruz” dedi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler